Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU

ČLAN GRADSKOG VEĆA ZA OBRAZOVANJE PETAR ĐURĐEV: Rekordno ulaganje u obrazovanje, to je druga najveća stavka u budžetu Novog Sada NIČU NOVE ŠKOLE I VRTIĆI

19.09.2024. 08:28 09:21
Piše:
школе
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad

Nove škole i vrtići u Novom Sadu prate demografski razvoj grada...

Grad Novi Sad je za obrazovanje izdvojio rekordnu sumu novca u budžetu, odnosno u ovoj godini u tu oblast se ulaže gotovo 18 odsto od ukupnog budžeta, što po davanju čini drugu po veličini stavku u gradskoj kasi što potvrđuje da je Novi Sad ostao akademski grad i grad kulture. U toku su veliki projekti: izgradnja dve osnovne škole, a Gimnazija „Laza Kostić” na Telepu će dobiti novu fiskulturnu salu, dok se u školske sporstke terene i sredstva za nastavu ulaže tokom čitave godine. Prema rečima člana Gradskog veća za obrazovanje Petra Đurđeva u poslednjih deset godina, zahvaljajući rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji novih vrtića i škola Grad je omogućio da veći broj učenika pohađa nastavu, što prati i demografski razvoj Novog Sada.

петар ђурђев
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad

- Velika ulaganja su nam omogućila da značajan deo novca namenimo za obnovu i modernizaciju školskih objekata. Time smo omogućili nastavnicima i učenicima da imaju na raspolaganju učionice i kabinete  koje odgovaraju nastavnim izazovima novog doba, što naravno omogućava bolje uslove za izvođenje nastave i čini prijatnim sam boravak u školama za sve uključene u nastavno-obrazovni proces.

 

 

 

  • U toku je gradnja dve nove škole na Satelitu i Jugovićevu. Dokle se stiglo s tim projektima i na koji način će oni promeniti te delove grada?

- Radovi na oba objekta napreduju predviđenom dinamikom. Nova osnovna škola u naselju Jugovićevo imaće kapacitet za oko 600 učenika, a rok za završetak izgradnje je 2026. godine. Uporedo teče i izgradnja novog objekta OŠ „Miloš Crnjanski” na Satelitu, koju zajedno realiziju Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad. Kada je reč o toj osmoletki rok za izvođenje radova je takođe u 2026. godini. Izgradnja te dve škole u mnogome će poboljšati kvalitet života u tim delovima Novog Sada koji su se dodatno razvili proteklih godina. 

школа
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad

Zaposleni i ćaci imaju oslonac u Gradu

  • Na koje načine grad pruža podršku učenicima i njihovim roditeljima?

- Šestu godinu za redom Grad je obezbedio novac u budžetu za nabavku udžbenika za učenike prvog razreda osnovnih škola. Te udžbenike je kupio Grad, što neke prethodne vlasti nisu ni pomišljale već su budžetska sredstva ulagale u drugim pravcima. Grad plaća troškove izvođenja nastave u školama, nabavkom materijala neophodnog za nesmetano odvijanje nastavnog plana i programa, kao što su nastavna sredstva, materijal za održavanje higijene i materijal za posebne namene, plaćanjem troškova prevoza za zaposlene i prevoza učenika osnovnih škola koji na to imaju pravo, zatim stalne, to jest komunalne i druge materijalne troškove, tekuće popravke i održavanje objekata i opreme, stručno usavršavanje zaposlenih, socijalna davanja zaposlenima, jubilarne nagrade, otpremnine i pomoći, plaćanjem prevoza učenika i nastavnika na regionalna i republička takmičenja, nagrada učenicima, novčane kazne po rešenju sudova i druge troškove po zahtevima škola.  Ponosan sam na činjenicu  da Grad Novi Sad kao vid posebne podrške dodeljuje Vidovdanske nagrade učenicima koji ostvaruju odgovarajuće rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

  • Novi Sad neprekidno raste i broj stanovnika se povećava, kao i potrebe. Koji delovi grada bi u budućnosti mogli da dobiju nove obrazovne ustanove ili da se prošire kapaciteti postojećih?

- Imajući u vidu ubrzani ekonomski,  urbanistički i demografski uspon Novog Sada, jasno se ukazuje potreba za izgradnjom novih objekata vrtića i osnovnih škola. Kako bi se rešio problem sa nedostatkom prostornih kapaciteta u planu je izgradnja više osnovnih škola na teritoriji Novog Sada i to objekata škola na Mišeluku, Adicama i Sajlovu. U planovima je i proširenje kapaciteta OŠ „Jovan Dučić“  u Petrovaradinu, kroz dogradnju objekta u Malinovoj ulici, kao i proširenje škole „Sonja Marinković“ na Grbavici. Istovremeno, ti planovi moraju da budu promišljeni i dobro organizovani.

школа
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad
  • Koji radovi se realizuju u drugim obrazovnim ustanovama kao što je adaptacija, renoviranje, energetska sanacije?

- Novosadske škole su građene u različitim dekadama tako da je proces renoviranja, adaptacija i energetske sanacije neprekidna obaveza i potreba.  Grad poseban akcenat stavlja na zamenu elektroenergetskih instalacija i instalacija za automatsku dojavu od požara. Često skrajnuta, važna su i tekuća održavanje školskih objekata, poput zidarskih, keramičarskih, vodoinstalaterskih, parketarskih i molersko-farbarskih radova, što takođe doprinosi boljim uslovima za učenje i rad. U programu investicionih aktivnosti za srednje škole za ovu godinu, završićemo dogradnju i opremanje objekta Medicinske škole „7. april”,  kao i nastavak izgradnje  fiskulturne sale u Gimnaziji „Laza Kostić”, koju realizujemo zajedno sa Pokrajinskom vladom.

Ne smemo zaboraviti ni prošlogodišnju superćelijsku oluju, koja je, iako nekima ne izgleda tako, nanela mnogo štete Novom Sadu. Zahvaljujući brzom i adekvatnom odgovoru gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, gradske administracije, Pokrajinske vlade, ljudi zaposlenih u školama kao i društveno odgovornih kompanija prevaziđena je prava tragedija koja je pogodila u materijalnom smislu Novi Sad. Nedavno sam imao priliku da posetim OŠ „Desanka Maksimović” u Futogu. Uz pomoć Grada ta škola se izdigla iz pepela nakon superćelijske oluje. Trenutno je tamo u toku izgradnja nove sportske sale, a škola već ima atletsku stazu, košarkaški, fudbalski i odbojkaški teren. Uskoro očekujemo otvaranje bazena koji se nalazi tik do škole što čini da ta obrazovna ustanova ima neverovatan potencijal i da će svakako biti jedna od najtraženijih u Novom Sadu.

Najbolja predškolska ustanova u Srbiji

  • Novi Sad već nekoliko godina u potpunosti subvencioniše boravak dece u PU „Radosno detinjstvo” i delimično u privatnim vrtićima. O kolikom broju dece je reč i koliko značajnom se pokazala ta odluka?

- Grad regresira troškove boravka dece u PU „Radosno detinjstvo“ u potpunosti, u ukupnom, složićete se ne malom iznosu od 4.454.956.178 dinara. Od tog iznosa izdvaja se, na osnovu Odluke o pravima za finansijsku podršku porodici sa decom, 20 odsto što iznosi 870.000.000dinara, dok se na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Odluke o obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u budžetu Grada Novog Sada regresira 80 odsto što iznosi 3.584.956.178 dinara.  Novi Sad za 2023/2024. godinu je povećao broj dece čiji se boravak u privatnim vrtićima subvencioniše za 100 mališana, odnosno sa 3.700 na 3.800, dok se iznos subvencije povećavao dva puta, za jasleni uzrast prvo sa 10.000 na 13.000, pa na 16.000 dinara, dok je za decu od tri godine do polaska u školu, iznos subvencija povećan sa 8.000 na 10.000, a zatim i na 13.000 dinara. Za finansiranje tih izdataka Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu je za ovu godinu ukupno obezbedila 612.188.000 dinara. Uzmite samo u obzir davanja za državne i privatne vrtiće videćete koliko zaista Novi Sada brine o najmlađim građanima. Nisu bila tako davno vremena kada je ta ustanova bila u moru dugova i tužbi, kada se samo maštalo o Centralnoj kuhinji i novim objektima. Danas možemo sa ponosom da kažemo da Novi Sad ima jednu od najboljih predškolskih ustanova u Srbiji.

  • Novi Sad se posebno brine kvalitetu i bezbednosti boravka dece u vrtićima.  U proteklom periodu koliko novih vrtića je Novi Sad dobio, da li je u planu gradnja još nekog ili proširenje kapaciteta?

- U proteklih nekoliko godina izgrađeni su novi objekti Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ na Adicama, u Veterniku u Ulici Milana Tepića, Sajlovu, u Kolu srpskih sestara, a rekonstruisani su  na Klisanskom putu, u Orahovoj ulici, kao i objekat u Veterniku - Fešter. Očekuje nas izgradnja i opremanje objekta na Bulevaru Evrope, nadogradnja, rekonstrukcija i opremanje objekta u Jerneja Kopitara  i u Ulici Ilariona Ruvarca.

школа
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad
  • Da li imate poruku za Novosađane?

- Grad Novi Sad će pratiti potrebu za proširenjem kapaciteta postojećih javnih osnovnih škola i vrtića kako bi obezbedili što bolje uslove za školovanje dece. Osim velike časti što sam deo tima gradonačelnika Milana Đurića, koja pre svega obavezuje na predan radan, ponosan sam na moje kolege u nastavi koji svojim velikim zalaganjem i predanošću postižu izuzetne rezultate. Zato me i ne čudi činjenica da učenici iz cele Srbije radi školovanja dolaze u Novi Sad. To je potvrda uspešno gotovo četvorovekovnog obrazovno-vaspitnog rada u našem gradu.

Silvia Kovač

Foto: Dnevnik/S. Šušnjević, F. Bakić, Grad Novi Sad

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar
NIČE NOVI STAMBENI BLOK, VRTIĆ I TOPLANA Ovako su urbanisti osmislili prostor u neizgrađenom delu Detelinare
Детелинара

NIČE NOVI STAMBENI BLOK, VRTIĆ I TOPLANA Ovako su urbanisti osmislili prostor u neizgrađenom delu Detelinare

17.09.2024. 18:12 10:09
POKRAJINSKI SEKRETAR MARKOSKI OBIŠAO STUDENTSKE DOMOVE: Briga o studentima prioritet
студенти

POKRAJINSKI SEKRETAR MARKOSKI OBIŠAO STUDENTSKE DOMOVE: Briga o studentima prioritet

18.09.2024. 15:35 15:57
U NOVOM  SADU BESPLATNI UDŽBENICI ZA ĐAKE PRVAKE Potpisan ugovor, Grad šestu godinu za redom izdvojio novac

U NOVOM  SADU BESPLATNI UDŽBENICI ZA ĐAKE PRVAKE Potpisan ugovor, Grad šestu godinu za redom izdvojio novac

02.09.2024. 14:23 14:33
VUČIĆ: Biće povećanje penzija do 11 odsto, povećanja i za prosvetare i javni sektor, minimalac 53.592

VUČIĆ: Biće povećanje penzija do 11 odsto, povećanja i za prosvetare i javni sektor, minimalac 53.592

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostovao na Nacionalnom dnevniku na TV Pink.
18.09.2024. 18:11 22:08