light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСТОЈИ НАМ ПРАВА ЗИМА

Уживајте у Михољском лету, неће потрајати ПОЛАРНИ ВРТЛОГ СТИЖЕ У СРБИЈУ Хладни талас са Северног пола ОВОГ ДАТУМА доноси још јаче захлађење!

18.09.2024. 22:42 09:14
Пише:
Извор: pixabay.com / dnevnik.rs

Викенд за нама обележиле су просечне температуре ваздуха за крај октобра и почетак новембра, али је захлађење брзо прошло и постепено се враћају температуре у складу са календаром.

Наредних дана у појединим деловима Србије очекује се и до 25 степени, а следеће седмице ће жива у термометру да скочи до 27 степени Целзијуса.

Међутим, метеоролози најављују да ће већ следећег месеца поново доћи до продора хладног ваздуха и да ће поларни вртлог још јаче утицати на временске прилике у нашој земљи.

Метеоролог Иван Ристић каже за “Блиц” да почиње топлији период, али ће на југу бити уз наоблачење и пљускове, могућа и грмљавина. Наоблачење ће се проширити ка другим крајевима, осим у Војводини, где се очекује да буде суво. Температура ваздуха ће бити и до 25 степени.

Пред нама је топлији период са просечним температурама за ово доба године. До викенда ћемо осећати утицај висинског циклона који се пребацио са Балканског на Апенинско полуострво. Већ данас имамо поново више облака и кише нарочито у јужној половини Србије. Граница слабе кише у четвртак биће око Београда. Највиша температура у зависности од облачности биће од 20 до 25 степени Целзијуса уз слаб до умерен, у Подунављу и Поморављу, појачан источни и југоисточни ветар,каже Ристић.

Пуно сунца и мало облака за викенд

Очекује да за викенд и почетком следеће недеље дође до краће стабилизације времена уз мало облака и пуно сунца. Биће топлије са највишом температуром од 23 до 27 степени Целзијуса. Међутим, следеће седмице, у среду 25. септембра долази до нове промене уз наоблачења праћена кишом и мањим падом температуре.

Иван Ристић најављује да ћемо у првој половини октобра имати Михољско лето, а "ново јаче захлађење, према садашњем прогностичком материјалу, десиће се у другој половини октобра".

Извор: pixabay.com

Више Балкан неће бити најтоплији регион. Били смо ужарена тачка 14 месеци. Садашњи прорачуни указују да има шансе за јаче захлађење у октобру због поновног доласка хладног ваздуха са Северног пола. То би могло да буде од средине октобра и током друге половине месеца. По једном моделу се то види и раније, већ од 10. октобра, док други указује на десетак дана касније, још увек не можемо са сигурношћу да тврдимо када ће то да се деси, каже Ристић.

У октобар улазимо с Михољским летом, а докле ће оно да потраје зависи од поларног вртлога који поново стиже у Србију

Уколико се остваре ове прогнозе температуре ваздуха ће тада бити знатно ниже у односу на тренутне, биле би налик температурама које смо имали претходног викенда, од 10 до 15 степени Целзијуса, али и мало ниже.

Метеоролог очекује да зима буде хладнија од претходних и да на планинама и уградовима буде снега.

Повратак хладног ваздуха у Србију би сада могао да буде и снажнији од претходног, то се и пре дешавало, међутим последњих година су изостале такве појаве. Али, још увек постоји конекција Северног пола и Велике Британије, ту се ништа не мења, само је питања дана када ће да се деси. Претпоставка је да би то могло да буде месец дана касније у односу на претходни. Још су промењена струјања присутна и нема на видику јачег отопљења. Све иде у правцу да ће зима 2024/2025. бити права зима, са снегом на планинама и у градовима, закључује Ристић.

Извор:
Блиц
Аутор:
Пошаљите коментар
ВРЕМЕ ЛЕПО, АЛИ СВИ ГЛЕДАЈУ У ДУНАВ Ево када се у Србији очекује ВРХ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

ВРЕМЕ ЛЕПО, АЛИ СВИ ГЛЕДАЈУ У ДУНАВ Ево када се у Србији очекује ВРХ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

18.09.2024. 07:35 09:26
РАСТЕ ДУНАВ КОД АПАТИНА Општина упутила апел викендашима

РАСТЕ ДУНАВ КОД АПАТИНА Општина упутила апел викендашима

18.09.2024. 18:40 18:42
Сада је и званично ПРЕЖИВЕЛИ СМО НАЈТОПЛИЈЕ ЛЕТО У ИСТОРИЈИ Било је 5 ТОПЛОТНИХ УДАРА! РХМЗ: Овај град је РЕКОРДЕР по измереној температури

Вршац, Сомбор и Митровица међу рекордерима

Сада је и званично ПРЕЖИВЕЛИ СМО НАЈТОПЛИЈЕ ЛЕТО У ИСТОРИЈИ Било је 5 ТОПЛОТНИХ УДАРА! РХМЗ: Овај град је РЕКОРДЕР по измереној температури

18.09.2024. 20:05 10:15
И ЛАСТЕ ЗАТЕКАО ХЛАДНИ ТАЛАС У СРБИЈИ Уместо да одлете на југ, птичице су се затвориле у гнезда широм Новог Сада да се утопле ЧЕКАЈУ ЛЕПШЕ ВРЕМЕ ЗА СЕЛИДБУ

ПОМОЗИТЕ АКО МОЖЕТЕ ДРАГИМ ПТИЦАМА

ласте

И ЛАСТЕ ЗАТЕКАО ХЛАДНИ ТАЛАС У СРБИЈИ Уместо да одлете на југ, птичице су се затвориле у гнезда широм Новог Сада да се утопле ЧЕКАЈУ ЛЕПШЕ ВРЕМЕ ЗА СЕЛИДБУ

Захлађење које је претходних дана захватило наше крајеве одразило се и на животињски свет, који је приморан да на кратко одложи своје природне потребе и путеве, те да застане, утопли се и сачека топлије дане, и то у новом скровишту.
17.09.2024. 10:51 11:08