Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSTOJI NAM PRAVA ZIMA

Uživajte u Miholjskom letu, neće potrajati POLARNI VRTLOG STIŽE U SRBIJU Hladni talas sa Severnog pola OVOG DATUMA donosi još jače zahlađenje!

18.09.2024. 22:42 09:14
Piše:
Izvor: pixabay.com / dnevnik.rs

Vikend za nama obeležile su prosečne temperature vazduha za kraj oktobra i početak novembra, ali je zahlađenje brzo prošlo i postepeno se vraćaju temperature u skladu sa kalendarom.

Narednih dana u pojedinim delovima Srbije očekuje se i do 25 stepeni, a sledeće sedmice će živa u termometru da skoči do 27 stepeni Celzijusa.

Međutim, meteorolozi najavljuju da će već sledećeg meseca ponovo doći do prodora hladnog vazduha i da će polarni vrtlog još jače uticati na vremenske prilike u našoj zemlji.

Meteorolog Ivan Ristić kaže za “Blic” da počinje topliji period, ali će na jugu biti uz naoblačenje i pljuskove, moguća i grmljavina. Naoblačenje će se proširiti ka drugim krajevima, osim u Vojvodini, gde se očekuje da bude suvo. Temperatura vazduha će biti i do 25 stepeni.

Pred nama je topliji period sa prosečnim temperaturama za ovo doba godine. Do vikenda ćemo osećati uticaj visinskog ciklona koji se prebacio sa Balkanskog na Apeninsko poluostrvo. Već danas imamo ponovo više oblaka i kiše naročito u južnoj polovini Srbije. Granica slabe kiše u četvrtak biće oko Beograda. Najviša temperatura u zavisnosti od oblačnosti biće od 20 do 25 stepeni Celzijusa uz slab do umeren, u Podunavlju i Pomoravlju, pojačan istočni i jugoistočni vetar,kaže Ristić.

Puno sunca i malo oblaka za vikend

Očekuje da za vikend i početkom sledeće nedelje dođe do kraće stabilizacije vremena uz malo oblaka i puno sunca. Biće toplije sa najvišom temperaturom od 23 do 27 stepeni Celzijusa. Međutim, sledeće sedmice, u sredu 25. septembra dolazi do nove promene uz naoblačenja praćena kišom i manjim padom temperature.

Ivan Ristić najavljuje da ćemo u prvoj polovini oktobra imati Miholjsko leto, a "novo jače zahlađenje, prema sadašnjem prognostičkom materijalu, desiće se u drugoj polovini oktobra".

Izvor: pixabay.com

Više Balkan neće biti najtopliji region. Bili smo užarena tačka 14 meseci. Sadašnji proračuni ukazuju da ima šanse za jače zahlađenje u oktobru zbog ponovnog dolaska hladnog vazduha sa Severnog pola. To bi moglo da bude od sredine oktobra i tokom druge polovine meseca. Po jednom modelu se to vidi i ranije, već od 10. oktobra, dok drugi ukazuje na desetak dana kasnije, još uvek ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kada će to da se desi, kaže Ristić.

U oktobar ulazimo s Miholjskim letom, a dokle će ono da potraje zavisi od polarnog vrtloga koji ponovo stiže u Srbiju

Ukoliko se ostvare ove prognoze temperature vazduha će tada biti znatno niže u odnosu na trenutne, bile bi nalik temperaturama koje smo imali prethodnog vikenda, od 10 do 15 stepeni Celzijusa, ali i malo niže.

Meteorolog očekuje da zima bude hladnija od prethodnih i da na planinama i ugradovima bude snega.

Povratak hladnog vazduha u Srbiju bi sada mogao da bude i snažniji od prethodnog, to se i pre dešavalo, međutim poslednjih godina su izostale takve pojave. Ali, još uvek postoji konekcija Severnog pola i Velike Britanije, tu se ništa ne menja, samo je pitanja dana kada će da se desi. Pretpostavka je da bi to moglo da bude mesec dana kasnije u odnosu na prethodni. Još su promenjena strujanja prisutna i nema na vidiku jačeg otopljenja. Sve ide u pravcu da će zima 2024/2025. biti prava zima, sa snegom na planinama i u gradovima, zaključuje Ristić.

Izvor:
Blic
Autor:
Pošaljite komentar
VREME LEPO, ALI SVI GLEDAJU U DUNAV Evo kada se u Srbiji očekuje VRH POPLAVNOG TALASA

VREME LEPO, ALI SVI GLEDAJU U DUNAV Evo kada se u Srbiji očekuje VRH POPLAVNOG TALASA

18.09.2024. 07:35 09:26
RASTE DUNAV KOD APATINA Opština uputila apel vikendašima

RASTE DUNAV KOD APATINA Opština uputila apel vikendašima

18.09.2024. 18:40 18:42
Sada je i zvanično PREŽIVELI SMO NAJTOPLIJE LETO U ISTORIJI Bilo je 5 TOPLOTNIH UDARA! RHMZ: Ovaj grad je REKORDER po izmerenoj temperaturi

Vršac, Sombor i Mitrovica među rekorderima

Sada je i zvanično PREŽIVELI SMO NAJTOPLIJE LETO U ISTORIJI Bilo je 5 TOPLOTNIH UDARA! RHMZ: Ovaj grad je REKORDER po izmerenoj temperaturi

18.09.2024. 20:05 10:15
I LASTE ZATEKAO HLADNI TALAS U SRBIJI Umesto da odlete na jug, ptičice su se zatvorile u gnezda širom Novog Sada da se utople ČEKAJU LEPŠE VREME ZA SELIDBU

POMOZITE AKO MOŽETE DRAGIM PTICAMA

ласте

I LASTE ZATEKAO HLADNI TALAS U SRBIJI Umesto da odlete na jug, ptičice su se zatvorile u gnezda širom Novog Sada da se utople ČEKAJU LEPŠE VREME ZA SELIDBU

Zahlađenje koje je prethodnih dana zahvatilo naše krajeve odrazilo se i na životinjski svet, koji je primoran da na kratko odloži svoje prirodne potrebe i puteve, te da zastane, utopli se i sačeka toplije dane, i to u novom skrovištu.
17.09.2024. 10:51 11:08