broken clouds
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГРЕЈНУ СЕЗОНУ МЕШТАНИ НАСЕЉА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ДОЧЕКАЋЕ УЗ ГАС Уложено 20 милиона динара

18.09.2024. 18:45 13:29
Пише:
Gas
Извор: Canva Pro

Становници насеља Мала Славонија у Сремској Митровици ускоро ће имати прилику да се прикључе на гас, што ће им бити омогућено већ ове грејне сезоне.

Радови на изградњи гасне мреже су у пуном јеку, а обухватају Банијску улицу у дужини од 650 метара и улицу Марка Краљевића у дужини од 1.700 метара. Вредност радова износи 20 милиона динара, док цена прикључка за домаћинства износи 103.000 динара, уз могућност плаћања на шест или 12 рата. Попуст од пет одсто доступан је за оне који одлуче да износ плате у целости.

Бранислав Недимовић, говорећи о важности овог пројекта, истакао је да је гасификација један од главних приоритета тренутне градске инфраструктуре. Како је навео, становници овог насеља чекају на гасификацију више од 30 година, а до сада је само питање пута било решено.

Branislav Nedimović
Извор: Screenshot YouTube Tanjug TV

- Пре десетак година решили смо питање путева, а сада је време да становници добију и приступ гасу. Радове започињемо у улици Марка Краљевића, а планирано је да се на пролеће наставе и у улицама Кордунска, Светог Николе и остале улице. Ово је важан корак за целу заједницу, јер се овим омогућава бољи квалитет живота за све становнике. Наша стратегија је да до краја године обухватимо што више насеља у овом региону, јер гас има довољно, по истим ценама као до сада, иако су у неким околним местима цене повећане. Наша политика је да смањимо цену топлотне енергије, а не да је подижемо. Овај део града је оживео, што показује и чињеница да су овде отворени велики маркети и предузећа, што доказује да има посла и људи који желе да раде.

Недимовић је такође нагласио да је интересовање за прикључак већ присутно, са 21 домаћинством која су показала интерес, док је 14 уговора већ потписано. Он је додао да се очекује да сви заинтересовани буду прикључени на мрежу пре почетка грејне сезоне.

- Наша стратегија је да до краја године обухватимо што већи број насеља у региону, укључујући Мартинци и Кузмин, где већ имамо преко 208 Мартинцима и 196 пријављених домаћинстава у Кузмину. Гасификација не само да омогућава ниже трошкове грејања, већ доприноси и бољој еколошкој ситуацији. Наша стратегија је да до краја године обухватимо што више насеља у овом региону, јер гас има довољно, по истим ценама као до сада, иако су у неким околним местима цене повећане. Наша политика је да смањимо цену топлотне енергије, а не да је подижемо. Овај део града је оживео, што показује и чињеница да су овде отворени велики маркети и предузећа, што доказује да има посла и људи који желе да раде.

Недимовић је такође додао да се гасификација насеља Мала Славонија не тиче само стамбених објеката, већ и индустријских пројеката који су планирани у овој зони:

- Ми се качимо на радну зону Север, али имамо два индустријска објекта која су планирана на траси овог гасовода. Један је Кекстер, док је други у најави, који би требало да буде изграђен преко пута, на крају ове улице Марка Краљевића.

Драган Будошан, заступник ЈП „Срем Гас“, потврдио је да ће цена гаса и прикључка остати непромењена у овој години, уз наглашавање да су припреме за предстојећу грејну сезону већ у току:

- Тренутна цена прикључка износи 103.000 динара, а омогућили смо плаћање на рате, док они који се одлуче на једнократно плаћање остварују попуст. Ове године ћемо завршити прву фазу гасификације насеља Мала Славонија, а друга фаза радова је планирана за следећу годину, када ће бити завршен остатак мреже и формиран прстен снабдевања, чиме ћемо обезбедити стабилан доток гаса свим грађанима. Ове године планирамо прву фазу гасификације насеља Мала Славонија, која подразумева изградњу гасовода од Димитрија Давидовића кроз обе стране улице Марка Краљевића, као и две бочне улице. Друга фаза радова, која је планирана за следећу годину, обухватиће остатак насеља и формирање прстена снабдевања, што ће омогућити редовно и стабилно снабдевање гасом за све грађане овог насеља. Поред изградње дистрибутивне мреже, паралелно радимо и на постављању кућних прикључака за све који су поднели захтев.

Будошан је истакао да гасификација доноси вишеструке бенефите, укључујући и еколошке предности, јер се смањује употреба чврстих горива, чиме се побољшава квалитет ваздуха:

- Гасификација није само економски повољнија, већ и еколошки исправна опција, јер доприноси смањењу загађења и побољшању животне средине.

Радови у Малој Славонији представљају само почетак шире гасификације овог подручја, док надлежни уверавају да ће и друга насеља ускоро бити укључена у мрежу, чиме се планира побољшање животних услова за све грађане.

kurir.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ШВЕЂАНИ СМИСЛИЛИ ГЕНИЈАЛАН НАЧИН КАКО ДА СЕ БЕСПЛАТНО ГРЕЈУ Ово је енергија КОЈУ МИ БАЦАМО
grejanje

ШВЕЂАНИ СМИСЛИЛИ ГЕНИЈАЛАН НАЧИН КАКО ДА СЕ БЕСПЛАТНО ГРЕЈУ Ово је енергија КОЈУ МИ БАЦАМО

16.09.2024. 21:41 22:01
СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ Ево како да смањите РАЧУНЕ И УШТЕДИТЕ ПУН ЏАК ПАРА
grejanje

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ Ево како да смањите РАЧУНЕ И УШТЕДИТЕ ПУН ЏАК ПАРА

17.09.2024. 09:00 11:54
ГРЕЈНУ СЕЗОНУ МЕШТАНИ НАСЕЉА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ДОЧЕКАЋЕ УЗ ГАС Уложено 20 милиона динара
Gas

ГРЕЈНУ СЕЗОНУ МЕШТАНИ НАСЕЉА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ДОЧЕКАЋЕ УЗ ГАС Уложено 20 милиона динара

18.09.2024. 18:45 13:29
ЈКП "СУБОТИЧКА ТОПЛАНА" ТРАЖИ ПОСКУПЉЕЊЕ Цене грејања иду са 6,67 динара на 7,32 динара по киловату

ЈКП "СУБОТИЧКА ТОПЛАНА" ТРАЖИ ПОСКУПЉЕЊЕ Цене грејања иду са 6,67 динара на 7,32 динара по киловату

ЈКП "Суботичка топлана" поднело је Градском већу захтев за повећање цена даљинског грејања у предстојећој грејној сезони. Предлог је заснован на одлуци Назорног одбора овог предузећа донетој 30. августа 2024. године.
15.09.2024. 11:21 11:25