broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО КОРИСТИТЕ ОВЕ ЛЕКОВЕ НЕ СМЕТЕ ПИТИ КАФУ Погледајте списак 12 медикамената

18.09.2024. 09:50 10:17
Пише:
Кафа
Извор: Pexels, ilustracija

Кафа је за већину људи кључни део јутарње рутине.

Међутим, узимање одређених лекова уз кафу може довести до нуспојава и озбиљних компликација, укључујући високи крвни притисак и неконтролисано крварење.

Фармацеути су за Дејли Мејл открили лекове који се најчешће узимају и који би могли ступити у интеракцију са кафом и другим пићима са кофеином.

Антидепресиви

Антидепресиви долазе са дугим списком нуспојава, а ако се узимају са кафом, могу изазвати опасно повећање крвног притиска. То се посебно односи на старије класе антидепресива, као што су трициклички антидепресиви и инхибитори моноаминооксидазе (МАОИ), који спречавају тело да правилно метаболизује кофеин.

Не постоје познате интеракције између кофеина и новијих антидепресива, као што су Золофт, Лекапро и Прозац.

Лекови против прехладе и алергије

Лекови за прехладу и алергију, који се издају без рецепта, често садрже стимуланс псеудоефедрин који сужава крвне судове у носним пролазима како би се смањило отицање и запушеност.

Међутим, псеудоефедрин стимулише ћелије у мозгу које су одговорне за реакцију која нас одржава спремнима на бег када смо под претњом.

Пијење кафе уз такве лекове може погоршати те симптоме и учинити нас нервозним и тескобним.

Lek
Извор: Pexels, ilustracija

Лекови за дијабетес

Иако инсулин не ступа у директну интеракцију са кофеином, није га добро узимати уз кафу. Наиме, шећер у крви ће након испијања кафе скочити, што лек чини мање ефикасним.

Пијење било чега са кофеином може повећати ниво инсулина и шећера у крви, према истраживању Америчког удружења за дијабетес, које преноси Индеx.хр.

Антибиотици

Антибиотици могу инхибирати метаболизам кофеина, што доводи до повећања нивоа кофеина у крви. То се посебно односи на ципрофлоксацин, који се обично преписује за бактеријске инфекције, као што су инфекције мокраћног система, инфективни пролив и инфекције синуса. Узимање овог лека са кафом може довести до убрзаног рада срца и осећаја нервозе.

Лекови за разређивање крви

Кофеин може спречити разградњу лека за разређивање крви. То је посебно опасно јер превелика доза лека може резултирати прекомерним крварењем, чак и од мањих повреда попут посекотине папиром.

Лекови за крвни притисак

Бета блокатори смањују број откуцаја срца, а ако попијемо кафу или напитак са кофеином, убрзава се број откуцаја срца и, у коначници, повећава крвни притисак. Дакле, кофеин није у директној интеракцији са леком, али сузбија његову ефикасност.

Лекови за штитну жлезду

Студија из 2020. године показала је да тело апсорбује мање лека за хипотиреозу када се он узима са било којом врстом хране или воде. Конкретно, ако лек узмете уз кофеин, стопа апсорпције смањује се за чак 50 процената.

Лекови за Алцхајмерову болест

Лекови за лечење симптома Алцхајмерове болести, најчешћег облика деменције, који се називају инхибиторима холинестеразе, спречавају разградњу ацетилхолина, хемикалије која помаже у формирању памћења и размишљању.

Стари
Извор: Pexels, ilustracija

Међутим, узимање ових лекова са кафом стеже крвно-мождану баријеру, што отежава долазак лека до мозга.

Лекови за остеопорозу

Слично лековима за штитну жлезду, узимање ових лекова са кафом може узроковати да их тело не апсорбује правилно, чиме постају мање ефикасни.

Лекови за астму

Мешање бронходилататора попут аминофилина и теофилина са кафом могло би погоршати нуспојаве лека, попут раздражљивости и немира.

Лекови за АДХД

Лекови за АДХД помажу у регулацији неуротрансмитера, попут допамина и норепинефрина, за побољшање фокуса, пажње и контроле импулса. Међутим, када се узимају са кафом, лекови су мање ефикасни и могу довести до повећане хиперактивности.

Антипсихотици

Антипсихотици се обично преписују за тешка здравствена стања, као што су шизофренија и биполарни поремећај. Делују тако што регулишу неуротрансмитере попут допамина и серотонина како би ублажили симптоме попут халуцинација.

Кафа може смањити количину лека коју тело апсорбује, стога би се особе са маничним епизодама требале у потпуности клонити топлог напитка.

penzionisani.bizportal.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар