overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ЦЕНЕ НЕЋЕ ПАСТИ НАРЕДНА ДВА МЕСЕЦА"

ОГРЕВА ИМА ДОВОЉНО, стоваришта пуна „као око“! Угаљ може да се нађе и за 16.000, пелет иде до 28.000 динара, а ево где је дрвно гориво НАЈЈЕФТИНИЈЕ

16.09.2024. 21:34 21:42
Пише:
Извор: pixabay.com/Dnevnik

БЕОГРАД: Бранко Главоњић професор са Шумарског факултета рекао је вечерас да је снабдевеност тржишта свим врстама дрвних горива одлична на свим стовариштима у земљи, као и да не очекује да ће цене у наредна два месеца пасти, јер су најниже у последње три године.

Оно што је интересантно када је у питању тржишта јесте потражња. Она је у овом тренутку нешто слабија, него што би то требало да буде у ово доба године, с обзиром да смо на свега месец дана пре почетка грејне сезоне. Купаца на стовариштима има, али количине дрвета које се купују су значајно мање, него што је то био случај претходних година, рекао је професор за Танјуг. 
 

Како објашњава он, разлог томе, свакако јесте блага зима и преостале количине које су остале неутрошене током претходне грејне сезоне.
Тако да сада купци само докупљују оне количине које су им потребне за грејну сезону, рекао је он.
 

Говорећи о ценама, Главоњић је за Танјуг рекао да када се упореде цене најјефтинији огрев је на југу земље. 
 

Добре све врсте тврдог дрвета

У регионима Врања и Лесковца цене огревног дрвета, такозваног метарског дрвета, се крећу од 5.400 динара на стовариштима јавног предузећа, а када су упитању приватни предузетници, цене су од 5.800 до 6.400 динара, тако да грађани могу да бирају шта хоће, да ли хоће метарско дрво или хоће да буде исцепано, ако хоће да дрво буде исцепано, онда још треба да додате 800 динара за ту услугу, рекао је он.  
 

Што се тиче заступљености врсте дрвета која се користи за огрев, Главоњић је рекао да то зависи од региона до региона и мишљења домаћинстава. 
 

Све тврде врсте дрвета су добре када је у питању дрво за грејање, од букве, храста, цера, јасена, јавора, граба и свих других врста, с тим што су код нас доминантни, буква, храст и цер, рекао је он.
 

Истакао је да не очекује да ће цене пасти у наредна два месеца, а разлог томе је што су цене на најнижем нивоу у последње три године. 
 

У овом периоду године је приметно да домаћинства која нису набавила још увек огрев за предстојећу грејну сезону полако набављају и то онда генерише благи раст потражње. Када расте тражња, цене сигурно неће падати. Шта ће се дешавати од средине новембра до краја године, то ће у великој мери зависити од тога како буде време. Ако буде хладно, онда ће потражња бити већа, а ако буде топло време, биће обрнуто, објашњава професор. 
 

Он наводи да је најбоље да се огрев за зиму набави на крају грејне сезоне за наредну сезону, јер су тада цене најниже, а то је негде у априлу или мају. 
 

Други разлог је што дрвету треба негде два до три месеца да спусти тај ниво воде који има у себи  и да онда као просушено или суво дрво већ буде спремно за грејну сезону, нагласио је он.  
 

Пелет јефтинији и до 8.000 динара

Што се тиче пелета, додаје да пелета има у овом тренутку и више него што су потребе домаћинстава.  
 

Наше домаће фабрике имају пуно проблема везано за производњу, али се боре да превазиђу те проблеме. Пре две године била је криза цена, више него криза количина. После тога се тржиште стабилизовало, ту је и Влада интервенисала и неколико месеци, од негде августа месеца до децембра  је било благих турбуленција. Након тога је тржиште већ преузело ствар у своје руке од негде 2023. године, па све до данас цене пелета падају, објашњава он.   
У овом тренутку највећи број стоваришта у Србији нуди пелет по ценама од 25.000 до 28.000 динара, додаје Главоњић.
 

У поређењу са ценама из септембра 2023. године, пре годину дана, тренутне цене пелета су ниже за седам до осам хиљада динара. Оно што је свакако важно за грађане, јесте да пелета има довољно, наша домаћа производња обезбеђује у потпуности домаће потребе, више од 160.000 домаћинства која користе пелет у Србији могу бити мирна, рекао је он. 
Како је навео, проблема у фабрикама се јавља, јер су због благе зиме остале велике количине и пелета неутрошене и онда домаћинства која су користила пет или шест тона за једну грејну сезону, остале су им две или три тоне.
 

vatra
Извор: pixabay.com

Тако да је то у многоме успорило потражњу и количине које се купују су значајно мање, него што је то било претходних година. Наши произвођачи су покушали, наравно и да извезу одређене количине пелета. Извоз иде јако тешко, зато што је потражња за пелетом и у Европи доста слаба, јер и тамо била, са изузетком севера, блага зима, па су опет велике количине остале неутрошене, рекао је он. 
 

С друге стране, објашњава професор, и произвођачи и трговци, поготово произвођачи из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе су оријентисани према Србији и сада покушавају овде да пласирају свој пелет.
 

Навео је да је влада почетком ове године донела одлуку привремене забране увоза пелета.
Априла ове године донела је прву одлуку о привременој забрани увоза пелета, она је после три месеца додатно продужена за још три месеца, тако да је сада на снази до 13. октобра. Да ли ће бити продужена, видећемо, али како сада ствари стоје, требало би да се продужи и наредна три месеца, рекао је он.
 

Главоњић је за Танјуг рекао да и угља има довољно на стовариштима и да је цена квалитетнијег између 24.000 и 25.000 динара, док се онај мањег квалитета може наћи за 16.000 до 17.000 динара по тони.

 

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
НАПОЉУ ВРЕЛО, АЛИ СЕ СПРЕМА ЗА СМЕДЕРЕВАЦ Ево како изгледа куповина огрева И КАКО СЕ КРЕЋУ ЦЕНЕ

НАПОЉУ ВРЕЛО, АЛИ СЕ СПРЕМА ЗА СМЕДЕРЕВАЦ Ево како изгледа куповина огрева И КАКО СЕ КРЕЋУ ЦЕНЕ

13.08.2024. 07:49 07:56