overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОСКАР ПЈАСТРИ ПОБЕДНИК ТРКЕ ЗА ВЕЛИКУ НАГРАДУ АЗЕРБЕЈЏАНА: Катастрофа Переза и Сајнца

15.09.2024. 15:57 18:23
Пише:
oskar pjastri
Извор: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)

Возач Мекларена Оскар Пјастри победио је у трци Формуле један за Велику награду Азербејџана на стази у Бакуу.

Он је тако стигао до друге победе у каријери. Друго место освојио је Шарл Леклер из Ферарија, док је трећи био Џорџ Расел из Мерцедеса.

Возач Мекларена Ландо Норис заузео је четврто место, пети је био актуелни светски шампион Макс Ферстапен из Ред Була, а шесту позицију освојио је возач Астон Мартина Фернандо Алонсо. Александер Албон из Вилијамса заузео је седмо место, а осми је био његов тимски колега Франко Колапинто. Бодове су још освојили Луис Хамилтон из Мерцедеса и Оливер Берман, који вози за екипу Хас и заменио је суспендованог Кевина Магнусена.

Трку коју је обележио и инцидент из претпоследњег круга између Серхија Переза и Карлоса Сајнца. Тако је Расел заправо наследио место на подијуму због тог инцидента, јер су њих двојица јурили Леклера, а онда је дошло до контакта, па је трка завршена под виртуалним безбедоносним возилом.

Пјастри је одвозао маестралну трку – од старта је био други иза Леклера, којег је напао у 20. кругу, пошто је Монегашанин практично „ухваћен на спавању“. Од тада је возач Ферарија неколико пута покушавао да нападне Аустралијанца, који се сјајно бранио и пред последњих пет кругова коначно сломио Леклера.

oskar pjastri
Извор: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)

Немогућност возача Ферарија да преузме вођство довела је до тога да га Перез и Сајнц сустигну и чак покушају да угрозе у финишу. Леклер се тада бранио знатно агресивније него што је случај био у дуелу са Пјастријем, а пошто је успео да се задржи испред Переза у претпоследњем кругу дошло је до инцидента. Сајнц је претекао возача Ред була, потом је кренуо улево, дошло је то контакта и заједно су ударили у ограду. Пошто је до краја трке остало нешто више од једног круга истакнут је период виртуелног возила безбедности, па је успореним ритмом она и завршена.

Расел је на крају највише профитирао, пошто је пред последњих десетак кругова претекао Ферштапена, испред којег се у финишу нашао и Норис, који је имао катастрофалне квалификације. Британац је касније од осталих отишао на замену пнеуматика, што му је и донело предност у самом финишу, пошто је практично без проблема сустизао браниоца титуле, који није могао ни да се брани против њега. За Ферштапена је Баку био седма трка на којој није дошао до победе, што му је најдужи пост још од 2020. године.

"После одласка у бокс осетио сам да има додатног пријањања и то сам морао да искористим, знао сам да ако не претекнем Шарла Леклера после тога, да нећу никад успети. Направио сам велики искорак и успео сам и онда сам покушавао да задржим предност у наредним круговима. Ово је дефинитивно једна од најбољих трка у мојој каријери", рекао је Пјастри на конференцији за медије.

Екипа Мекларена је после трке у Бакуу преузела прво место у генералном пласману конструктора са 476 бодова, док је Ред Бул други са 456.

"С обзиром на то где смо били када сам прошле године дошао у екипу, били смо последњи, а сада водимо у шампионату... Похвала целој екипи за преокрет, који је направила у последњих 18 месеци, а и ја сам због њих напредовао", додао је возач Мекларена.

Возач Ферарија Шарл Леклер освојио је друго место на ВН Азербејџана. Он је признао да се екипа Ферарија мучила на тврдим гумама.

"Чим смо ставили тврде гуме на болид, знао сам да не можемо да победимо. Посебно сам се мучио на тврдим гумама да сачувам задње гуме, а на крају сам у првој или другој кривини мислио да могу да ударим у зид, било је врло близу. Нисам могао да се примакнем колико сам желео и изгубили смо трку када се нисам добро бранио колико сам могао на крају правца. Понекад правите грешке, а ја ћу извући поуке", навео је Леклер.

Прво место у генералном пласману возача држи Ферстапен са 313 бодова, док је други Норис са 254. Прво место у генералном пласману конструктора преузео је Мекларен са 476 бодова, док је Ред Бул други са 456.

Наредна трка у шампионату Ф1 биће вожена 22. септембра за ВН Сингапура.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
НЕСЛАВАН КРАЈ ТРКЕ ЗА ВН МАЂАРСКЕ Норису наредили да пусти Пјастрија

НЕСЛАВАН КРАЈ ТРКЕ ЗА ВН МАЂАРСКЕ Норису наредили да пусти Пјастрија

21.07.2024. 18:20 18:23
ПОЛ ЗА ЛЕКЛЕРА У АЗЕРБЕЈЏАНУ, лоше за Макса, катастрофа за Нориса
sarl lekler

ПОЛ ЗА ЛЕКЛЕРА У АЗЕРБЕЈЏАНУ, лоше за Макса, катастрофа за Нориса

14.09.2024. 16:08 16:11