Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OSKAR PJASTRI POBEDNIK TRKE ZA VELIKU NAGRADU AZERBEJDŽANA: Katastrofa Pereza i Sajnca

15.09.2024. 15:57 18:23
Piše:
oskar pjastri
Izvor: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)

Vozač Meklarena Oskar Pjastri pobedio je u trci Formule jedan za Veliku nagradu Azerbejdžana na stazi u Bakuu.

On je tako stigao do druge pobede u karijeri. Drugo mesto osvojio je Šarl Lekler iz Ferarija, dok je treći bio Džordž Rasel iz Mercedesa.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je četvrto mesto, peti je bio aktuelni svetski šampion Maks Ferstapen iz Red Bula, a šestu poziciju osvojio je vozač Aston Martina Fernando Alonso. Aleksander Albon iz Vilijamsa zauzeo je sedmo mesto, a osmi je bio njegov timski kolega Franko Kolapinto. Bodove su još osvojili Luis Hamilton iz Mercedesa i Oliver Berman, koji vozi za ekipu Has i zamenio je suspendovanog Kevina Magnusena.

Trku koju je obeležio i incident iz pretposlednjeg kruga između Serhija Pereza i Karlosa Sajnca. Tako je Rasel zapravo nasledio mesto na podijumu zbog tog incidenta, jer su njih dvojica jurili Leklera, a onda je došlo do kontakta, pa je trka završena pod virtualnim bezbedonosnim vozilom.

Pjastri je odvozao maestralnu trku – od starta je bio drugi iza Leklera, kojeg je napao u 20. krugu, pošto je Monegašanin praktično „uhvaćen na spavanju“. Od tada je vozač Ferarija nekoliko puta pokušavao da napadne Australijanca, koji se sjajno branio i pred poslednjih pet krugova konačno slomio Leklera.

oskar pjastri
Izvor: Tanjug (AP Photo/Sergei Grits)

Nemogućnost vozača Ferarija da preuzme vođstvo dovela je do toga da ga Perez i Sajnc sustignu i čak pokušaju da ugroze u finišu. Lekler se tada branio znatno agresivnije nego što je slučaj bio u duelu sa Pjastrijem, a pošto je uspeo da se zadrži ispred Pereza u pretposlednjem krugu došlo je do incidenta. Sajnc je pretekao vozača Red bula, potom je krenuo ulevo, došlo je to kontakta i zajedno su udarili u ogradu. Pošto je do kraja trke ostalo nešto više od jednog kruga istaknut je period virtuelnog vozila bezbednosti, pa je usporenim ritmom ona i završena.

Rasel je na kraju najviše profitirao, pošto je pred poslednjih desetak krugova pretekao Ferštapena, ispred kojeg se u finišu našao i Noris, koji je imao katastrofalne kvalifikacije. Britanac je kasnije od ostalih otišao na zamenu pneumatika, što mu je i donelo prednost u samom finišu, pošto je praktično bez problema sustizao branioca titule, koji nije mogao ni da se brani protiv njega. Za Ferštapena je Baku bio sedma trka na kojoj nije došao do pobede, što mu je najduži post još od 2020. godine.

"Posle odlaska u boks osetio sam da ima dodatnog prijanjanja i to sam morao da iskoristim, znao sam da ako ne preteknem Šarla Leklera posle toga, da neću nikad uspeti. Napravio sam veliki iskorak i uspeo sam i onda sam pokušavao da zadržim prednost u narednim krugovima. Ovo je definitivno jedna od najboljih trka u mojoj karijeri", rekao je Pjastri na konferenciji za medije.

Ekipa Meklarena je posle trke u Bakuu preuzela prvo mesto u generalnom plasmanu konstruktora sa 476 bodova, dok je Red Bul drugi sa 456.

"S obzirom na to gde smo bili kada sam prošle godine došao u ekipu, bili smo poslednji, a sada vodimo u šampionatu... Pohvala celoj ekipi za preokret, koji je napravila u poslednjih 18 meseci, a i ja sam zbog njih napredovao", dodao je vozač Meklarena.

Vozač Ferarija Šarl Lekler osvojio je drugo mesto na VN Azerbejdžana. On je priznao da se ekipa Ferarija mučila na tvrdim gumama.

"Čim smo stavili tvrde gume na bolid, znao sam da ne možemo da pobedimo. Posebno sam se mučio na tvrdim gumama da sačuvam zadnje gume, a na kraju sam u prvoj ili drugoj krivini mislio da mogu da udarim u zid, bilo je vrlo blizu. Nisam mogao da se primaknem koliko sam želeo i izgubili smo trku kada se nisam dobro branio koliko sam mogao na kraju pravca. Ponekad pravite greške, a ja ću izvući pouke", naveo je Lekler.

Prvo mesto u generalnom plasmanu vozača drži Ferstapen sa 313 bodova, dok je drugi Noris sa 254. Prvo mesto u generalnom plasmanu konstruktora preuzeo je Meklaren sa 476 bodova, dok je Red Bul drugi sa 456.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena 22. septembra za VN Singapura.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
NESLAVAN KRAJ TRKE ZA VN MAĐARSKE Norisu naredili da pusti Pjastrija

NESLAVAN KRAJ TRKE ZA VN MAĐARSKE Norisu naredili da pusti Pjastrija

21.07.2024. 18:20 18:23
POL ZA LEKLERA U AZERBEJDŽANU, loše za Maksa, katastrofa za Norisa
sarl lekler

POL ZA LEKLERA U AZERBEJDŽANU, loše za Maksa, katastrofa za Norisa

14.09.2024. 16:08 16:11