РЕЦЕПТ
ОВОМ РОЗЕН КОЛАЧУ СА КЕКСОМ НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ! Брзо се припрема, а још брже поједе, обавезно испробајте рецепт
Кување волим од малих ногу и увек сам се гурала ту негде близу, а волим и добро да поједем, тако да мислим да је и то доста допринело да се одлучим за ту професију, прича за „Дневников” Недељни ручак фуд-блогерка Милица Кељевић, ауторка Инстаграм профила „milica_homemade” у чијим сласним рецептима ужива готово 39.000 пратилаца.
Милица је дипломирани гастроном, а у доба короне је, као и велики број интернет корисника који воле да кувају, одлучила да подели са другима своје знање, али и креативност у кухињи и то на наговор околине, са којом је тада већ увелико делила све оно што би код куће припремала.
– Морам рећи да је било јако изазовно, али није било тешко, јер кад радите оно што волите људи то осете и много се лакше повежете. Мислим да детаљно објашњени рецепти, који свима успевају причају за себе, а добар глас се далеко чује, па се тако ствара и поверење – објаснила је за наш лист млада блогерка. – Инспирација је периодична и онда када је налет ја запишем све идеје да бих онда када сам у мањку имала шта да направим. Највише ме инспиришу људи око мене, којима и спремам, углавном слушам шта ко воли да једе и комбинује и тако осмислим шта бих могла. Експерименте углавном изводим са сланишима, без рецепта, без праћења састојака, само идем по неком осећају, и морам признати ретко кад омашим.
За наше читаоце ова популарна фуд-блогерка припремила је неодољиви розен колач са млевеним кексом.
В. Б.
Розен колач са кексом
500 г розен корица
1 л млека
300 г шећера
2 ванил-шећера
2 пудинга од ваниле
250 г маслаца
100 г беле чоколаде за кување
100 г црне чоколаде за кување
300 г млевених лешника
300 г млевеног кекса
За прелив:
100 г чоколаде
100 мл слатке павлаке
У 200 мл млека растопити пудинг. Остатак млека ставити да проври са шећером и ванилом. Када проври сипати у њега млеко са пудингом. Уз непрестано мешање скувати пудинг. Склонити са рингле и одмах додати маслац. Мешати да се маслац истопи и смеса уједначи. Поделити фил на два дела. У при ставити белу чоколаду и млевени кекс, а у други део црну чоколаду и млевени лешник. Сваки део фила посебно мешати.
На тацну ставити прву розен корицу, а затим равномерно нанети шест супених кашика браон фила. Ставити другу корицу, а онда светли фил и тако све наизменично док имате фила и корица. Последњу кору немојте премазивати филом. Колач равномерно оптеретите тежим предметом и оставите преко ноћи у фрижидеру. Чоколаду и слатку павлаку отопите заједно на лаганој температури. Охлађен колач премажите чоколадом. Колач поново вратите у фрижидер да се глазура стегне, а онда исеците на жељене парчиће, моји су били 5x2 цм.