RECEPT
OVOM ROZEN KOLAČU SA KEKSOM NEĆETE ODOLETI! Brzo se priprema, a još brže pojede, obavezno isprobajte recept
Kuvanje volim od malih nogu i uvek sam se gurala tu negde blizu, a volim i dobro da pojedem, tako da mislim da je i to dosta doprinelo da se odlučim za tu profesiju, priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak fud-blogerka Milica Keljević, autorka Instagram profila „milica_homemade” u čijim slasnim receptima uživa gotovo 39.000 pratilaca.
Milica je diplomirani gastronom, a u doba korone je, kao i veliki broj internet korisnika koji vole da kuvaju, odlučila da podeli sa drugima svoje znanje, ali i kreativnost u kuhinji i to na nagovor okoline, sa kojom je tada već uveliko delila sve ono što bi kod kuće pripremala.
– Moram reći da je bilo jako izazovno, ali nije bilo teško, jer kad radite ono što volite ljudi to osete i mnogo se lakše povežete. Mislim da detaljno objašnjeni recepti, koji svima uspevaju pričaju za sebe, a dobar glas se daleko čuje, pa se tako stvara i poverenje – objasnila je za naš list mlada blogerka. – Inspiracija je periodična i onda kada je nalet ja zapišem sve ideje da bih onda kada sam u manjku imala šta da napravim. Najviše me inspirišu ljudi oko mene, kojima i spremam, uglavnom slušam šta ko voli da jede i kombinuje i tako osmislim šta bih mogla. Eksperimente uglavnom izvodim sa slanišima, bez recepta, bez praćenja sastojaka, samo idem po nekom osećaju, i moram priznati retko kad omašim.
Za naše čitaoce ova popularna fud-blogerka pripremila je neodoljivi rozen kolač sa mlevenim keksom.
V. B.
Rozen kolač sa keksom
500 g rozen korica
1 l mleka
300 g šećera
2 vanil-šećera
2 pudinga od vanile
250 g maslaca
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g crne čokolade za kuvanje
300 g mlevenih lešnika
300 g mlevenog keksa
Za preliv:
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake
U 200 ml mleka rastopiti puding. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom i vanilom. Kada provri sipati u njega mleko sa pudingom. Uz neprestano mešanje skuvati puding. Skloniti sa ringle i odmah dodati maslac. Mešati da se maslac istopi i smesa ujednači. Podeliti fil na dva dela. U pri staviti belu čokoladu i mleveni keks, a u drugi deo crnu čokoladu i mleveni lešnik. Svaki deo fila posebno mešati.
Na tacnu staviti prvu rozen koricu, a zatim ravnomerno naneti šest supenih kašika braon fila. Staviti drugu koricu, a onda svetli fil i tako sve naizmenično dok imate fila i korica. Poslednju koru nemojte premazivati filom. Kolač ravnomerno opteretite težim predmetom i ostavite preko noći u frižideru. Čokoladu i slatku pavlaku otopite zajedno na laganoj temperaturi. Ohlađen kolač premažite čokoladom. Kolač ponovo vratite u frižider da se glazura stegne, a onda isecite na željene parčiće, moji su bili 5x2 cm.