И ЗДРАВЉЕ И ОПАСНОСТ ВРЕБА ИЗ КОНЗЕРВЕ ТУЊЕВИНЕ Једите опрезно и с мером, јер се у месу туне налази ово
Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем, тестенином или салатом, имамо лоше вести.
Знамо да садржи протеине, али туњевина у себи има и малу количину живе, која је отровна и опасна по људски живот.
Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму телесне масе и то недељно! Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише.
Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Food and Function”, упозорава на количину цинка у конзервираној туњевини.
“Повећање пропустљивости црева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспеју. Ово стање зове се “синдром пропусног црева” и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна црева”, објашњава водећи научник студије Гречен Малер.
Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свести и високу температуру., а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.
На крају ипак можемо да закључимо да конзервирана туњевина није штетна ако је једемо у малим количинама.
(Krstarica)