Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И ЗДРАВЉЕ И ОПАСНОСТ ВРЕБА ИЗ КОНЗЕРВЕ ТУЊЕВИНЕ Једите опрезно и с мером, јер се у месу туне налази ово

08.09.2024. 17:56 18:39
Пише:
1
Фото: pixabay.com/ilustracija

Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем, тестенином или салатом, имамо лоше вести.

Знамо да садржи протеине, али туњевина у себи има и малу количину живе, која је отровна и опасна по људски живот.

Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму телесне масе и то недељно! Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише. 

Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Food and Function”, упозорава на количину цинка у конзервираној туњевини.

1
Фото: pixabay.com/ilustracija

“Повећање пропустљивости црева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспеју. Ово стање зове се “синдром пропусног црева” и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна црева”, објашњава водећи научник студије Гречен Малер.

Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свести и високу температуру., а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.

На крају ипак можемо да закључимо да конзервирана туњевина није штетна ако је једемо у малим количинама.

(Krstarica)

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
ЛАГАНА ЛЕТЊА ОБРОК САЛАТА Брзински се прави са туњевином а укусна је и сутрадан

ЛАГАНА ЛЕТЊА ОБРОК САЛАТА Брзински се прави са туњевином а укусна је и сутрадан

17.07.2024. 16:11 16:16