light rain
17°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Скривених нарциса највише има на Балкану

Ауторка БИЉАНА ОЉАЧА ОТКРИВА ТАЈНЕ које се крију иза НАРЦИСОИДНО-МАНИПУЛАТИВНОГ ПОРЕМЕЋАЈА личности

07.09.2024. 13:30 13:30
Пише:
1
Извор: Драгана Драгановић

Своју ПР каријеру, Биљана Ољача започела је пре 25 година, а осим што је ауторка књиге „Истине и заблуде о ПР-у”, крајем септембра објавиће и ново психолошко дело под називом „Нарциси и манипулатори”.

Последњих 10 година, Биљана је детаљно изучавала овај поремећај личности, консултовала се са домаћим и иностраним психолозима и психотерапеутима, те је одлучила да стечено знање пренесе људима путем своје друге књиге. Инспирацију за писање пронашла је, каже, у свакодневном животу. 

– Нарциси и манипулатори су свуда око нас, има их много у свим сферама живота, и без обзира што много људи мисли да су они само „мало другачији”, колико су они опасни и токсични знају само људи у њиховој најближој околини. Осталим људима се приказују као савршени, безгрешни, доброћудни, увек спремни да помогну и прискоче у помоћ, али то је само једна од њихових многобројних маски иза којих се вешто крију, како њихов поремећај личности не би био разоткривен - истиче Биљана на почетку нашег разговора и додаје да је још већи проблем, од њихове многобројности, чињеница да их многи људи не препознају, те постају њихове жртве.

 

1
Извор: Душан Тодоровић

 

Како бисте дефинисали нарцисоидну личност и у чему се она разликује од обичног ега?

– Особе са нарцисоидним поремећајем личности карактерише, пре свега, нереално високо мишљење о себи и недостатак емпатије. Ту су и многи други показатељи као што су то немогућност преузимања кривице за било шта, те је увек и за све у њиховом животу крив неко други, а најчешће њихова жртва. Осим тога, ту су и патолошко лагање, гаслајтовање, триангулација, где праве жртву љубоморном са неком трећом особом, па је након тога окривљују да је љубоморна, сталне игрице топло-хладно, третман тишином, нестајање и томе слично. Они који се тако понашају су особе које имају нарцисоидно-манипулативни поремећај личности. Особе са овим поремећајем личности се разликују од других по томе што они имају болестан его, тј. его поремећај, док особе без овог поремећаја личности имају здрав его.

Шта мислите да је кључни разлог због којег људи постају манипулатори?

 – Нарцисоидно-манипулативни поремећај личности настаје у периоду најранијег детињства. Узрок је најчешће однос са мајком. Уколико је мајка хладна, емотивно недоступна, депресивна, оптерећена другим проблемима, емотивно занемарена у свом детињству, она неће на прави начин моћи да се повеже са својим дететом у периоду најранијег детињства, неће валидирати осећања детета на прави начин. Дете, да би преживело ту велику трауму, склизне у поремећај личности. Друга крајност је када је дете у породици презаштићено, па на тај начин створи утисак у својој глави да је бољи, паметнији, успешнији од других.

Нарцису је валидација примарна потреба

Мислите ли да су друштвене мреже утицале на пораст нарцисоидног понашања у савременом друштву?

– Друштвене мреже нису допринеле повећању нарцисоидно-манипулативног поремећаја личности, јер узрок настанка овог поремећаја лежи у примарној породици. Нарциси и манипулатори су „производ” дисфункционалних породица. Оне су само допринеле да овај поремећај постане видљивији.  Иначе, друштвене мреже су рај за особе са овим поремећајем личности. Они се ту мо гу приказати у потпуно другом светлу од онога што је њихова реална слика, и на начин како би они желели да их људи око њих виде и доживе, лажни селф. На том лажном селфу, нарциси и манипулатори раде цео живот, али на њихову жалост пре или касније буду разоткривени. Такође, на друштвеним мрежама они добијају валидацију, у виду лајкова и коментара, а то је управо оно што нису добили у примарној породици и за чим цео живот жуде. Пажња и валидација су нарцису важнији од било чега другог. То је њихова примарна потреба!

Који су најефикаснији начини да се препознају тихи или скривени нарциси?

– Ово је одлично питање! Зашто? Зато што се, када крене прича о нарцисима, увек говори о отвореним или грандиозним нарцисима. Њих је лако уочити јер им је јако важан њихов спољашњи изглед и у њега много улажу, када причају о себи они су увек најпаметнији, најлепши, најбољи у свом послу и у свему другом. На први поглед, и на прво слушање, видите да са личношћу те особе нешто није у реду.  Међутим, скривене нарцисе, којих највише има на простору Балкана, веома је тешко детектовати. То су вам оне особе за које на први поглед не бисте ни сањали да имају везе са нарцисоидношћу. Тихи, повучени, неупадљиви, и цео свој живот у улози жртве. То су они који би вас малтретирали и црпели вам енергију својим жалопојкама до бесконачности, али ако ви покушате да нешто испричате о себи, без пардона ће вас прекинути и вратити причу на себе. Њихови „проблеми” увек морају бити најважнији, и они увек морају бити у центру пажње. Ако није тако, врло брзо ћете на својој кожи осетити њихов бес, или пасивну агресију. 

Користе ли манипулатори често исту стратегију на различитим особама, или прилагођавају своје методе зависно од жртве и постоје ли знакови по којима можемо препознати манипулатора пре него што нас увуче у своје игре?

– Када се едукујете по питању нарциса и манипулатора схватите да сви они користе идентичне технике да униште самопоуздање, самопоштовање и личност жртве. Дакле, они не користе различите технике за различите жртве, те према свима имају исте методе манипулације. Чак и када наиђу на освешћеног и едукованог емпату, који лако може да их прозре, они и са њим покушају да манипулишу. То је једноставно њихов начин живота и они се не труде да се мењају јер им такав паразитски живот одговара. Сваки нарцис је и манипулатор, али сваки манипулатор није и нарцис. Препознаћете их по томе што манипулишу, лажу, варају, омаловажавају, деградирају, труде се са униште сваки леп тренутак, јер они у тим стварима не умеју да уживају, па када не уживају они, потрудиће се да не уживате ни ви, никада неће бити ту за вас, посебно ће вас оставити на цедилу када вам је најтеже. А за све то време ће се свету око себе приказивати као најдивније биће на планети, а то је разлог због којег жртвама ове врсте злостављања готово нико не верује. 

 

1
Извор: Драгана Драгановић

 

Који су најопаснији дугорочни ефекти живота са нарцисом или манипулатором?

– Циљ сваког нарциса и манипулатора је да уништи самопоуздање, самопоштовање, и личност жртве, да од ње створи сенку пуну страха, несигурности, личног преиспитивања и личног окривљивања. Јер једна од најчешћих типова њихове манипулације, је манипулација кривицом. И зато моја књига почиње реченицом: „Нисте криви!” Нисте криви, само сте имали посла са одраслим особама заробљеним у телу детета. Иако су когнитивно најчешће веома интелигентни, ниво њиховог емотивног развоја је на нивоу детета од четири до пет година, а такви су им и поступци! А када вас ови перфидни злостављачи потајно емотивно и психички муче, не данима, него годинама, наравно да ће страдати прво психа, а онда ће се то перфидно мучење, од стране нарциса и манипулатора, одразити и на физичко здравље жртве. Спектар болести које жртве добијају од оваквог третмана је огроман.

Које бисте савете или речи охрабрења дали људима који се тренутно суочавају с нарцисима или манипулаторима у свом животу?

– Кратко и јасно - освешћивање да сте злостављани и едукација о нарцисима и манипулаторима је увек први корак. Ако сте након едуковања сигурни да се налазите у канџама ових перфидних злостављача, најбољи могући савет је да направите план и побегнете главом без обзира. Правило „без контакта” је једини начин да спасите себе! Чим почнете да ширите комуникацију са њима увлаче вас у своју злостављачку мрежу, а то је њихов терен на коме они увек побеђују.  Поставите јасне границе и не одступајте од њих, емотивно се дистанцирајте, и радите на јачању себе и своје личности. И знајте, све што су вам нарциси и манипулатори говорили нема везе са истином, и нема везе са вама. Има везе само са њиховим поремећајем личности!

Ивана Јапунџа

 

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
Ово су НАЈЧЕШЋЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ДЕЦЕ НАРЦИСОИДНИХ РОДИТЕЉА: Када одрасту развијају овакве обрасце понашања

Ово су НАЈЧЕШЋЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ДЕЦЕ НАРЦИСОИДНИХ РОДИТЕЉА: Када одрасту развијају овакве обрасце понашања

22.04.2024. 12:21 12:27