light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОМИНАЦИЈА СРПСКЕ АТЛЕТИКЕ: Топићева осигурала финале Светског јуниорског првенства

29.08.2024. 17:45 20:30
Пише:
Извор: САС

Светско јуниорско првенство у атлетици, које окупља најбоље младе спортисте из целог света, започело је у Перуу, а међу учесницима су и млади таленти из Србије.

Такмичење је намењено атлетичарима и атлетичаркама рођеним 2005. и 2006. године, а Србија је на овом престижном такмичењу представљена са 17 спортиста, међу којима су четири јуниора и 13 јуниорки.

Српска атлетичарка Ангелина Топић пласирала се у финале јуниорског Светског првенства у дисциплини скок увис и имаће последњу прилику да се бори за јуниорско злато.

Ангелина Топић, власница државног рекорда Србије, у финале се пласирала прескочивши летвицу постављену на 1,83. Није било потребе да се излази на висину 1,85 која је била квалификациона норма за директан пролазак у финале, пошто је десет такмичарки прескочоло 1,83 и две 1,80. Финале скока увис је на програму 31. августа од 23:25.

Након повреде зглоба коју је доживела у квалификацијама Олимпијских игара, наступ на Светском првенству за атлетичаре до 20 година био је упитан. Међутим, Топићева је успела да се опорави и покуша да одбрани епитет главне фавориткиње за златну медаљу.

Топићева је пре две године, када се првенство одржало у Калију, освојила бронзану медаљу. Тада јој је, као и већини српског тима, стомачни вирус значајно пореметио форму.

У финале се пласирала још једна скакачица тренера Драгутина Топића, али у троскоку. Теодора Боберић се скоком 13,04 пласирала у завршницу такмичења и као актуелна вицешампинка Европе имаће прилику да се бори и за светску медаљу.Њен резултат је био довољан за пласман међу најбоље, што је велики успех за младу спортисткињу. Финале у овој дисциплини на програму је у недељу, 20 минута после поноћи по локалном времену.Нажалост, друга српска представница у троскоку, Наталија Драгојевић, није успела да се придружи Теодори у финалу. Са скоком од 12,72 метара, заузела је 17. место, док је за пласман у финале било потребно скочити барем 12,82 метара.

Од српских атлетичара, у финале су се пласирали још и Мејра Мехмедовић (3.000 стипл), Наталија Грујић (1.500) и Алдин Ћатовић (1.500).

Бојан Новаковић пласирао се у полуфинале и изједначио јуниорски рекорд Србије у трци 110 метара са препонама - 13,69 секунди и сада га дели са Богданом Видојковићем, који је такође исртрчао национални рекорд на јуниорском Светском првенству у Калију, пре две године.

Првог дана такмичења, Србија је имала троје представника на терену. Дуња Седлачек је у квалификацијама скока удаљ остварила скок од 5,95 метара, што јој је донело 13. место.

Иако је остварила исти резултат као и дванаестопласирана Елизабет Ндуди из Ирске, Дуња је остала без финала због слабијег другог скока, чиме је срећа изостала на њеној страни.

У трци на 800 метара, Србија је имала две представнице – Тару Вучковић и Дуњу Сикиму. Вучковићева је успела да се пласира у полуфинале, заузевши четврто место у својој квалификационој групи са резултатом 2:07,93.

Полуфиналну трку ће трчати вечерас (четвртак) у 22:58 часова. С друге стране, Дуња Сикима није успела да прође даље, завршивши трку на шестом месту у својој групи са временом 2:10,31.

Посебно импресиван наступ имао је Алдин Ћатовић, који је у трци на 1,500 метара обезбедио место у финалу. У првој квалификационој групи заузео је четврто место, постигавши лични рекорд са временом 3:45,66 минута. Његов резултат је изузетно вредан, јер је иза себе оставио неколико такмичара са много бољим „улазним резултатима“, чиме је потврдио свој потенцијал за велике домете.

Сјајан успех забележила је и Наталија Грујић, чланица београдске Црвене звезде, пласиравши се у финале трке на 1,500 метара.

У изузетно узбудљивој квалификационој трци, Наталија је заузела пето место у својој групи са резултатом 4:23,20 минута, надмашивши у завршници неколико јаких ривалки. Њена упорност и борбеност донели су јој место међу најбољима, што је велики подвиг за младу атлетичарку. Финална трка на 1,500 метара заказана је за недељу, тачно у поноћ по локалном времену.

 Друга српска представница у овој дисциплини, Саима Мурић, није успела да се пласира у финале. Саима је у својој квалификационој групи заузела осмо место са временом 4:28,14 минута, што нажалост није било довољно за пролазак у завршницу.

Србија ће у ноћи између четвртка и петка имати још седморо представника на борилиштима, међу којима се издваја Ангелина Топић, која се враћа након опоравка од повреде.

Ангелина, која важи за једну од највећих нада српске атлетике, од 18 часова ће у квалификацијама у скоку увис имати прилику да избори пласман у финале. Са квалификационом нормом постављеном на 185 сантиметара, очекује се да Ангелина без већих потешкоћа осигура своје место међу најбољима.

(РТС/Б92)

Аутор:
Пошаљите коментар
ДОБРЕ ВЕСТИ: Ангелина Топић напада злато на јуниорском Светском првенству

ДОБРЕ ВЕСТИ: Ангелина Топић напада злато на јуниорском Светском првенству

24.08.2024. 15:37 15:41