Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DOMINACIJA SRPSKE ATLETIKE: Topićeva osigurala finale Svetskog juniorskog prvenstva

29.08.2024. 17:45 20:30
Piše:
Izvor: SAS

Svetsko juniorsko prvenstvo u atletici, koje okuplja najbolje mlade sportiste iz celog sveta, započelo je u Peruu, a među učesnicima su i mladi talenti iz Srbije.

Takmičenje je namenjeno atletičarima i atletičarkama rođenim 2005. i 2006. godine, a Srbija je na ovom prestižnom takmičenju predstavljena sa 17 sportista, među kojima su četiri juniora i 13 juniorki.

Srpska atletičarka Angelina Topić plasirala se u finale juniorskog Svetskog prvenstva u disciplini skok uvis i imaće poslednju priliku da se bori za juniorsko zlato.

Angelina Topić, vlasnica državnog rekorda Srbije, u finale se plasirala preskočivši letvicu postavljenu na 1,83. Nije bilo potrebe da se izlazi na visinu 1,85 koja je bila kvalifikaciona norma za direktan prolazak u finale, pošto je deset takmičarki preskočolo 1,83 i dve 1,80. Finale skoka uvis je na programu 31. avgusta od 23:25.

Nakon povrede zgloba koju je doživela u kvalifikacijama Olimpijskih igara, nastup na Svetskom prvenstvu za atletičare do 20 godina bio je upitan. Međutim, Topićeva je uspela da se oporavi i pokuša da odbrani epitet glavne favoritkinje za zlatnu medalju.

Topićeva je pre dve godine, kada se prvenstvo održalo u Kaliju, osvojila bronzanu medalju. Tada joj je, kao i većini srpskog tima, stomačni virus značajno poremetio formu.

U finale se plasirala još jedna skakačica trenera Dragutina Topića, ali u troskoku. Teodora Boberić se skokom 13,04 plasirala u završnicu takmičenja i kao aktuelna vicešampinka Evrope imaće priliku da se bori i za svetsku medalju.Njen rezultat je bio dovoljan za plasman među najbolje, što je veliki uspeh za mladu sportistkinju. Finale u ovoj disciplini na programu je u nedelju, 20 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu.Nažalost, druga srpska predstavnica u troskoku, Natalija Dragojević, nije uspela da se pridruži Teodori u finalu. Sa skokom od 12,72 metara, zauzela je 17. mesto, dok je za plasman u finale bilo potrebno skočiti barem 12,82 metara.

Od srpskih atletičara, u finale su se plasirali još i Mejra Mehmedović (3.000 stipl), Natalija Grujić (1.500) i Aldin Ćatović (1.500).

Bojan Novaković plasirao se u polufinale i izjednačio juniorski rekord Srbije u trci 110 metara sa preponama - 13,69 sekundi i sada ga deli sa Bogdanom Vidojkovićem, koji je takođe isrtrčao nacionalni rekord na juniorskom Svetskom prvenstvu u Kaliju, pre dve godine.

Prvog dana takmičenja, Srbija je imala troje predstavnika na terenu. Dunja Sedlaček je u kvalifikacijama skoka udalj ostvarila skok od 5,95 metara, što joj je donelo 13. mesto.

Iako je ostvarila isti rezultat kao i dvanaestoplasirana Elizabet Ndudi iz Irske, Dunja je ostala bez finala zbog slabijeg drugog skoka, čime je sreća izostala na njenoj strani.

U trci na 800 metara, Srbija je imala dve predstavnice – Taru Vučković i Dunju Sikimu. Vučkovićeva je uspela da se plasira u polufinale, zauzevši četvrto mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi sa rezultatom 2:07,93.

Polufinalnu trku će trčati večeras (četvrtak) u 22:58 časova. S druge strane, Dunja Sikima nije uspela da prođe dalje, završivši trku na šestom mestu u svojoj grupi sa vremenom 2:10,31.

Posebno impresivan nastup imao je Aldin Ćatović, koji je u trci na 1,500 metara obezbedio mesto u finalu. U prvoj kvalifikacionoj grupi zauzeo je četvrto mesto, postigavši lični rekord sa vremenom 3:45,66 minuta. Njegov rezultat je izuzetno vredan, jer je iza sebe ostavio nekoliko takmičara sa mnogo boljim „ulaznim rezultatima“, čime je potvrdio svoj potencijal za velike domete.

Sjajan uspeh zabeležila je i Natalija Grujić, članica beogradske Crvene zvezde, plasiravši se u finale trke na 1,500 metara.

U izuzetno uzbudljivoj kvalifikacionoj trci, Natalija je zauzela peto mesto u svojoj grupi sa rezultatom 4:23,20 minuta, nadmašivši u završnici nekoliko jakih rivalki. Njena upornost i borbenost doneli su joj mesto među najboljima, što je veliki podvig za mladu atletičarku. Finalna trka na 1,500 metara zakazana je za nedelju, tačno u ponoć po lokalnom vremenu.

 Druga srpska predstavnica u ovoj disciplini, Saima Murić, nije uspela da se plasira u finale. Saima je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzela osmo mesto sa vremenom 4:28,14 minuta, što nažalost nije bilo dovoljno za prolazak u završnicu.

Srbija će u noći između četvrtka i petka imati još sedmoro predstavnika na borilištima, među kojima se izdvaja Angelina Topić, koja se vraća nakon oporavka od povrede.

Angelina, koja važi za jednu od najvećih nada srpske atletike, od 18 časova će u kvalifikacijama u skoku uvis imati priliku da izbori plasman u finale. Sa kvalifikacionom normom postavljenom na 185 santimetara, očekuje se da Angelina bez većih poteškoća osigura svoje mesto među najboljima.

(RTS/B92)

Autor:
Pošaljite komentar
DOBRE VESTI: Angelina Topić napada zlato na juniorskom Svetskom prvenstvu

DOBRE VESTI: Angelina Topić napada zlato na juniorskom Svetskom prvenstvu

24.08.2024. 15:37 15:41