ХОЋЕ ЛИ БИТИ ДОВОЉНО ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Почела берба у Руском Крстуру; Тропска клима оборила приносе?
Почела је берба паприка за ајвар у Руском Крстуру, у општини Кула, где се гаји деценијама на највећим површинама у Србији, између 500 до 600 хектара.
Паприке су раније доспеле и брзо ће проћи. Биће их на крстурским пољима мање за 30 до 40 одсто у односу на пре две године јер прошлу сезону повртари не рачунају због суперћелијске олује, која је преполовила род.
Ове седмице кренуће се по род прве класе, а протекле две недеље убирала се паприка друге класе, чији је део отишао у извоз за прераду у Хрватску, Мађарску и Словачку.
- Само са једног откупног места, од укупно пет у Крстуру, већ на старту сезоне на инотржише продато је 160 тона, по цени од 40 до 50 динара навелико - казала је за „Дневник” директорка Земљорадничке задруге „Крстурска паприка” Душица Орос, додајући да је паприка прошла анализе и може да се продаје на страна тржишта.
Повртар Јован Медојевић истакао је да је година за паприке била тешка због велике суше и тропске климе. - Приноси ће бити нижи за 30 до 40 одсто, премда се наводњавала све до пре 15 дана, када је вода опала у бунарима. На срећу, допеле су за бербу, па ће без воде издржати док се не оберу.
Прошле недеље, навео је, паприка се са њива носила под цирадама, јер су се повртати бојали да не добије ожеготине.
Хладњача поново ради
Директорка Земљорадниче задруге „Крстурска паприка” Душица Орос казала је да је протеклих година у Крстуру било четири откупна места, а овога лета има пет јер ће паприку примати хладњача чији су рад обновили нови купци. - Десет година није радила.
Својевремено је имала 400 запослених и током сезоне примала још додатно раднике. Волели би да отварање хладњаче подстакне мештане да повећају површине под паприком, јер се некада у хладњачи паприка прерађивала. Сада, прве године по обнављању рада, само ће је откупљивати, а вероватно временом пружати и услугу замрзавања.
- Због тропске климе, мреже су сада обавезне на пољима јер другачије се не могу одбранити од ожеготина и флека. Аплеујем зато на произвођаче да их обавезно поставе јер другачије не вреди гајити паприке на великим површинама, пошто чим добију ожеготину, прелазе у другу класу и имају нижу цену - нагласио је Медојевић и рекао да је производња паприке по хектару скупа, треба имати улог од 700.000 до 800.000 динара.
Килограм паприке прве класе навелико у Руском Крстуру продају од 90 до 100 динара, а друга класа је од 42 до 50 динара. - Овим ценама покривамо трошкове производње и имамо малу зараду - казао је Медојевић и изразио наду да ће та цена и остати, јер уколико се спусти, биће у минусу.
Указао је на разлике у откупу , јер само у Крстуру произвођачи паприку са њиве носе кућама, где их сезонски радници кларисају и тек онда односе на откупно место. У другим местима по Србији камиони чекају на њивама да се набере род и носе све што је убрано, не гледајући на квалитет паприке.
З. Делић