Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HOĆE LI BITI DOVOLJNO PAPRIKE ZA AJVAR Počela berba u Ruskom Krsturu; Tropska klima oborila prinose?

27.08.2024. 08:24 08:44
Piše:
Izvor: Dnevnik/S. Šušnjević

Počela je berba paprika za ajvar u Ruskom Krsturu, u opštini Kula, gde se gaji decenijama na najvećim površinama u Srbiji, između 500 do 600 hektara. 

Paprike su ranije dospele i brzo će proći. Biće ih na krsturskim poljima manje za 30 do 40 odsto u odnosu na pre dve godine jer prošlu sezonu povrtari ne računaju zbog superćelijske oluje, koja je prepolovila rod. 

Ove sedmice krenuće se po rod prve klase, a protekle dve nedelje ubirala se paprika druge klase, čiji je deo otišao u izvoz za preradu u Hrvatsku, Mađarsku i Slovačku. 

- Samo sa jednog otkupnog mesta, od ukupno pet u Krsturu, već na startu sezone na inotržiše prodato je 160 tona, po ceni od 40 do 50 dinara naveliko - kazala je za „Dnevnik” direktorka Zemljoradničke zadruge „Krsturska paprika” Dušica Oros, dodajući da je paprika prošla analize i može da se prodaje na strana tržišta.

Povrtar Jovan Medojević istakao je da je godina za paprike bila teška zbog velike suše i tropske klime. - Prinosi će biti niži za 30 do 40 odsto, premda se navodnjavala sve do pre 15 dana, kada je voda opala u bunarima. Na sreću, dopele su za berbu, pa će bez vode izdržati dok se ne oberu.

Prošle nedelje, naveo je, paprika se sa njiva nosila pod ciradama, jer su se povrtati bojali da ne dobije ožegotine.


Hladnjača ponovo radi 

Direktorka Zemljoradniče zadruge „Krsturska paprika” Dušica Oros kazala je da je proteklih godina u Krsturu bilo četiri otkupna mesta, a ovoga leta ima pet jer će papriku primati hladnjača čiji su rad obnovili novi kupci. - Deset godina nije radila.

Svojevremeno je imala 400 zaposlenih i tokom sezone primala još dodatno radnike. Voleli bi da otvaranje hladnjače podstakne meštane da povećaju površine pod paprikom, jer se nekada u hladnjači paprika prerađivala. Sada, prve godine po obnavljanju rada, samo će je otkupljivati, a verovatno vremenom pružati i uslugu zamrzavanja.


- Zbog tropske klime, mreže su sada obavezne na poljima jer drugačije se ne mogu odbraniti od ožegotina i fleka. Apleujem zato na proizvođače da ih obavezno postave jer drugačije ne vredi gajiti paprike na velikim površinama, pošto čim dobiju ožegotinu, prelaze u drugu klasu i imaju nižu cenu - naglasio je Medojević i rekao da je proizvodnja paprike po hektaru skupa, treba imati ulog od 700.000 do 800.000 dinara. 

Kilogram paprike prve klase naveliko u Ruskom Krsturu prodaju od 90 do 100 dinara, a druga klasa je od 42 do 50 dinara. - Ovim cenama pokrivamo troškove proizvodnje i imamo malu zaradu - kazao je Medojević i izrazio nadu da će ta cena i ostati, jer ukoliko se spusti, biće u minusu.

Ukazao je na razlike u otkupu , jer samo u Krsturu proizvođači papriku sa njive nose kućama, gde ih sezonski radnici klarisaju i tek onda odnose na otkupno mesto. U drugim mestima po Srbiji kamioni čekaju na njivama da se nabere rod i nose sve što je ubrano, ne gledajući na kvalitet paprike. 

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
NE JEDITE GA Hitno povučen POZNATI AJVAR s tržišta! Moguće PRISUSTVO STAKLA u proizvodu!

NE JEDITE GA Hitno povučen POZNATI AJVAR s tržišta! Moguće PRISUSTVO STAKLA u proizvodu!

25.08.2024. 12:09 12:12
Kako izabrati NAJBOLJU PAPRIKU ZA AJVAR: Saveti zlata vredni, bolje ih odmah zapišite

Kako izabrati NAJBOLJU PAPRIKU ZA AJVAR: Saveti zlata vredni, bolje ih odmah zapišite

10.08.2024. 15:51 15:55