broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВЕЋАН БРОЈ УРГЕНТНИХ СТАЊА У ПСИХИЈАТРИЈИ Кад душевна измењеност представља опасност по околину и себе; Ево која су то стања

26.08.2024. 10:07 10:35
Пише:
Извор: ilustracija / Pixabay.com

У психијатрији се под ургентним стањима подразумевају она стања која захтевају неодложну интервенцију.

Појам ургентног односно хитног, у психијатрији је шири него у другим медицинским дисциплинама, јер поред поремећаја у којима је болесник витално угрожен, укључује и оне ситуације у којима особа због душевне измењености представља опасност по околину и себе.

У ургентна стања спадају стања психомоторног немира и агресивности, суицидалност, стања акутне анксиозности и делирантни синдроми – каже професорка др Драгана Ратковић из Клинике за пси­хија­трију Универзитетског клиничког центра Војводине.

Како наводи, у психијатријске поремећаје који могу да се манифестују агресивним понашањем спадају манична стања у оквиру поремећаја расположења, психотични пореме­ћаји, употреба психоактивних суп­станци, деменција, ментална ретардација, поремећаји понашања код деце и адолесцената…

- Треба истаћи, да је насилно понашање често присутно у свакодневном животу и да је мањи део оваквог понашања повезан са постојањем психијатријских поремећаја. Међутим, због већ постојеће стигме којом су обележени психијатријски пацијенти, насиље које они изазову привлачи превелику пажњу јавности и добија много већи значај него уобичајено свакодневно понашање особа без менталних поремећаја – напомиње др Ратковић.

Број ургентних стања последњих деценија стално се увећавао, а у њих спадају стања психомоторног немира и агресивности, суицидалност, стања акутне анксиозности и делирантни синдроми

Суицидност може да се јави у оквиру поремећаја расположења, психотичних пореме­ћаја, поремећаја личности…  У анксиозна стања која најчешће захтевају хитну интервенцију су панични поремећај, реакција на тежак стрес и поремећаји прилагођавања.

- Чињеница је да се број ургентних стања последњих деценија стално увећавао. То би могло бити последица неких околности. Продужење живота људи праћено је појавом поремећаја можданих функција и болести. Након проналаска ефикасних лекова за лечење душевних поремећаја, долази до преоријентације у психијатрији са болничких на ванболничке видове заштите, те је повећан број популације под ризиком од психотичне декомпензације. Континуиран је пораст броја пацијената са проблемима везаним за алкохол, дроге и лекове и медицински оправдана употреба лекова који испољавају своја нежељена дејства психичким симптомима – наводи др Ратковић.

Према њеним речима, ургентна стања у психијатрији која обухватају суицидалност, стања психомоторног немира и агресивности, акутне анксиозности и делирантне синдроме имају различите узроке.

- Када говоримо о етиологији ургентних стања заправо говоримо о разлозима настанка менталних поремећаја уопште, а они укључују интеракцију биолошких, психилошких и социјалних фактора – истиче др Ратковић.

Решавање проблема хитних случајева

- Решавање проблема хитног случаја у психијатрији може да се одвија на неколико начина и то у амбуланти специјалисте психијатрије или пријемом на стационарно лечење. Такође, превођењем пацијента ради даљег испитивања и лечења лекару друге специјалности или упућивањем на даље збрињавање у установи или служби социјално-психијатријског типа – објашњава професорка Драгана Ратковић. 

Љ. Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
КАЖИ МИ ЧЕГА СЕ БОЈИШ И РЕЋИ ЋУ ТИ КО СИ! Страх открива карактер; Креативци се плаше мрака, а брижни змија

КАЖИ МИ ЧЕГА СЕ БОЈИШ И РЕЋИ ЋУ ТИ КО СИ! Страх открива карактер; Креативци се плаше мрака, а брижни змија

22.08.2024. 21:33 21:55
И ГЛУМЦИ ВИДЕО ИГАРА СТРАХУЈУ ЗБОГ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ Њиховом штрајку не назире се крај

И ГЛУМЦИ ВИДЕО ИГАРА СТРАХУЈУ ЗБОГ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ Њиховом штрајку не назире се крај

08.08.2024. 22:18 22:48