СУША ОБРАЛА ПОЛОВИНУ РОДА Цена омиљеног поврћа отишла небу под облаке; Шта ће бити са зимницом
Произвођачи из околине Чачка наводе да је пре повртара суша обрала половину рода парадајза. Оно што је остало опало је пре зрења. Поставља се питање како ће се то одразити на цене на пијацама и продавницама.
Потрошачи кажу да је понуда парадајза на пијацама добра, али да се цене у Београду не смањују у односу на почетак августа, док поједини наводе да је то поврће и поскупело.
Да је парадајз у последње три недеље знатно поскупео потврђује Београђанка која пазари на Земунској пијаци. Она каже да је до пре три недеље на пијаци у Земуну парадајз коштао између 100 и 200 динара, а да је могао да се нађе и за 80 динара. Према њеним речима, сада килограм парадајза кошта између 200 и 250 динара.
У једном трговинском ланцу килограм парадајза кошта око 250 динара, док у другом може да се нађе за око 140 динара.
Парадајз био најпродаванији на почетку августа
Парадајз је у првој недељи августа био најпродаванији у односу на друге врсте поврћа, али и у односу на воће. Цена парадајза тада се кретала од 50 до 100 динара по килограму. На сајту pijace.com наводи се да се 22. августа цена парадајза кретала и до 200 динара по килограму.
Саговорница каже да је prеthodnih година увек у другој половини септембра правила сок од парадајза, али да ће ове године вероватно од тога да одустане јер јој се не исплати да га прави, пише Euronews.
– Почела сам да купујем готов органски парадајз пелат у продавници од 750 милилитара за 199 динара – рекла је она.
Цене краставца и до 180 динара
Према подацима Велетржнице Београд, краставац салатни кошта од 50 до 110 динара. У једном малопродајном ланцу цена је од 90 до 100 динара, док је у другом 189 динара. На појединим пијацама кошта и до 180 динара.
Каква ће бити рачуница домаћица за зимницу
И док не дође сезона прављења зимнице крајем септембра, оне домаћице које сваке године остављају зимницу и даље ће је припремати, док ће поједине сачекати да изведу рачуницу и сагледају шта им се више исплати. Иако се у продавницама нуди зимница пакована у теглама или кантицама по углавном високим ценама, на пијацама у Београду увек је добра понуда зимнице која такође није јефтина. Тако је прошле зиме за килограм туршије на пијаци било потребно издвојити и до 1.000 динара по килограму. Она је, ипак, укуснија од оне у продавницама и са њом нема грешке.
Дневник/Бизпортал