broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И ОВОГ ВИКЕНДА „УРБАНИ БУВЉАК” НА ТЕМЕРИНСКОЈ ПИЈАЦИ Паметније је куповати половне ствари

25.08.2024. 07:32 07:51
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Урбани бувљак одржава се и овог викенда на Темеринској пијаци, а овог пута се на тезгама налази све што деци треба за школу, од уџбеника, торби и прибора, ствари које ће обући за школу, али и за игру.

Има ту и лопти, патика, разних играчака и осталих ситница, које маме да буду купљене. Цене, као и на сваком бувљаку, могу да буду и по договору, а на једној тезги је могућ и договор да се накнадно плати, ако пара тренутно нема, док је на другој нуђен и поклончић уз куповину. Тако јебило јуче, а може још и данас, од 9 до 14 часова, до када ће трајати „Урбани бувљак”.

Нина Буач из Удружења грађана „Кулкултура”, која организује ову манифестацију, каже да је продаја половних ствари њихова универзална тема, а да сваки пут има неких разлика. Прошли пут је, како подсећа, тема била „Гараж сејл”, односно продаја свега онога што суграђанима више није потребно.

Сада су, пред полазак у школу, и пред припреме за нову сезону, осмислили тему „Бек то скул” (Бацк то School), намењену не само школарцима, већ генерално деци, желећи да мало прошире циљну групу, да би суграђани могли да донесу све оно што им не треба, за малу децу и бебе, па све до узраста средњошколаца.

– Дошла сам на пијацу да правим сестри друштво, а на крају сам купила више ствари тотално непланираних. Али, баш је леп догађај, и драго ми је што сам дошла. Купила сам два сакоа, патике, мајицу, и неке играчке за децу. Нисам уопште очекивала да ћу наћи нешто за себе, мислила сам да је више за децу, али ето испоставило се да ствари има и за одрасле – рекла нам је једна од купаца Новосађанка Кристина Родић, економиста.

Заправо, још један разлог зашто смо се одлучили да то буде посвећено деци, јесте то што сматрамо да негде промена треба да крене и од њих, да њих треба активно да укључимо у све ово што желимо да постигнемо (Нина Буач)

Са својом мамом и тетком је на „Урбани бувљак” дошла Ленка Радоњић, која ће ове јесени поћи у трећи разред ОШ „Коста Трифковић” и, као и њена тетка, такође није кући отишла празних руку.

– Ја сам овде купила један дукс, три мајице, и узела сам неке хеланке. Ово ми је први пут да идем на овако нешто, и баш сам хтела да кренем, прво сам рекла мами да не желим, али када сам чула да и тетка иде, онда сам хтела, и да се провозамо бициклима – помиње Ленка Радоњић.

Вероватно се нико није покајао што је дошао на овакав бувљак, можда и први пут, макар само да разгледа, и провери шта је све у понуди. Свакоме је пажњу нешто друго привлачило, већ према узрасту и склоностима.        

– Деца као деца, највише воле играчке, друштвене игре, а родитељи већ гледају неке конкретније, практичније ствари, као што је гардероба, неки бицикли, и оно што им је заиста потребно. Заправо, још један разлог зашто смо се одлучили да то буде посвећено деци, јесте то што сматрамо да негде промена треба да крене и од њих, да њих треба активно да укључимо у све ово што желимо да постигнемо. Њима је ово заправо врло интересантно, и онда су поприлично поносни кад нешто продају, кад учествују у тој трговини. Негде ипреносимо поруку да је много паметније куповати половне ствари, јер се онда смањују потребни ресурси за производњу нових ствари, чиме директно утичемо на заштиту животне средине, што је нама порука ове манифестације – истиче Нина Буач.

Н. Пејчић

Фото: Ф. Бакић

Аутор:
Пошаљите коментар
ДАНАС И СУТРА НА ТЕМЕРИНСКОЈ ПИЈАЦИ Урбани бувљак посвећен школарцима

ДАНАС И СУТРА НА ТЕМЕРИНСКОЈ ПИЈАЦИ Урбани бувљак посвећен школарцима

24.08.2024. 07:54 07:59
ПЕТИ УРБАНИ БУВЉАК ПОНОВО ОКУПЉА СУГРАЂАНЕ Половна гардероба, уз рециклажу и едукацију (ФОТО)

ПЕТИ УРБАНИ БУВЉАК ПОНОВО ОКУПЉА СУГРАЂАНЕ Половна гардероба, уз рециклажу и едукацију (ФОТО)

07.06.2024. 18:03 20:40
(ФОТО, ВИДЕО) УРБАНИ БУВЉАК ПРВИ ПУТ ОДРЖАН НА ТЕМЕРИНСКОЈ ПИЈАЦИ Пролећно спремање протекло успешно

(ФОТО, ВИДЕО) УРБАНИ БУВЉАК ПРВИ ПУТ ОДРЖАН НА ТЕМЕРИНСКОЈ ПИЈАЦИ Пролећно спремање протекло успешно

11.05.2024. 16:20 12:57