Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

I OVOG VIKENDA „URBANI BUVLJAK” NA TEMERINSKOJ PIJACI Pametnije je kupovati polovne stvari

25.08.2024. 07:32 07:51
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Urbani buvljak održava se i ovog vikenda na Temerinskoj pijaci, a ovog puta se na tezgama nalazi sve što deci treba za školu, od udžbenika, torbi i pribora, stvari koje će obući za školu, ali i za igru.

Ima tu i lopti, patika, raznih igračaka i ostalih sitnica, koje mame da budu kupljene. Cene, kao i na svakom buvljaku, mogu da budu i po dogovoru, a na jednoj tezgi je moguć i dogovor da se naknadno plati, ako para trenutno nema, dok je na drugoj nuđen i poklončić uz kupovinu. Tako jebilo juče, a može još i danas, od 9 do 14 časova, do kada će trajati „Urbani buvljak”.

Nina Buač iz Udruženja građana „Kulkultura”, koja organizuje ovu manifestaciju, kaže da je prodaja polovnih stvari njihova univerzalna tema, a da svaki put ima nekih razlika. Prošli put je, kako podseća, tema bila „Garaž sejl”, odnosno prodaja svega onoga što sugrađanima više nije potrebno.

Sada su, pred polazak u školu, i pred pripreme za novu sezonu, osmislili temu „Bek to skul” (Back to School), namenjenu ne samo školarcima, već generalno deci, želeći da malo prošire ciljnu grupu, da bi sugrađani mogli da donesu sve ono što im ne treba, za malu decu i bebe, pa sve do uzrasta srednjoškolaca.

– Došla sam na pijacu da pravim sestri društvo, a na kraju sam kupila više stvari totalno neplaniranih. Ali, baš je lep događaj, i drago mi je što sam došla. Kupila sam dva sakoa, patike, majicu, i neke igračke za decu. Nisam uopšte očekivala da ću naći nešto za sebe, mislila sam da je više za decu, ali eto ispostavilo se da stvari ima i za odrasle – rekla nam je jedna od kupaca Novosađanka Kristina Rodić, ekonomista.

Zapravo, još jedan razlog zašto smo se odlučili da to bude posvećeno deci, jeste to što smatramo da negde promena treba da krene i od njih, da njih treba aktivno da uključimo u sve ovo što želimo da postignemo (Nina Buač)

Sa svojom mamom i tetkom je na „Urbani buvljak” došla Lenka Radonjić, koja će ove jeseni poći u treći razred OŠ „Kosta Trifković” i, kao i njena tetka, takođe nije kući otišla praznih ruku.

– Ja sam ovde kupila jedan duks, tri majice, i uzela sam neke helanke. Ovo mi je prvi put da idem na ovako nešto, i baš sam htela da krenem, prvo sam rekla mami da ne želim, ali kada sam čula da i tetka ide, onda sam htela, i da se provozamo biciklima – pominje Lenka Radonjić.

Verovatno se niko nije pokajao što je došao na ovakav buvljak, možda i prvi put, makar samo da razgleda, i proveri šta je sve u ponudi. Svakome je pažnju nešto drugo privlačilo, već prema uzrastu i sklonostima.        

– Deca kao deca, najviše vole igračke, društvene igre, a roditelji već gledaju neke konkretnije, praktičnije stvari, kao što je garderoba, neki bicikli, i ono što im je zaista potrebno. Zapravo, još jedan razlog zašto smo se odlučili da to bude posvećeno deci, jeste to što smatramo da negde promena treba da krene i od njih, da njih treba aktivno da uključimo u sve ovo što želimo da postignemo. Njima je ovo zapravo vrlo interesantno, i onda su poprilično ponosni kad nešto prodaju, kad učestvuju u toj trgovini. Negde iprenosimo poruku da je mnogo pametnije kupovati polovne stvari, jer se onda smanjuju potrebni resursi za proizvodnju novih stvari, čime direktno utičemo na zaštitu životne sredine, što je nama poruka ove manifestacije – ističe Nina Buač.

N. Pejčić

Foto: F. Bakić

Autor:
Pošaljite komentar
DANAS I SUTRA NA TEMERINSKOJ PIJACI Urbani buvljak posvećen školarcima

DANAS I SUTRA NA TEMERINSKOJ PIJACI Urbani buvljak posvećen školarcima

24.08.2024. 07:54 07:59
PETI URBANI BUVLJAK PONOVO OKUPLJA SUGRAĐANE Polovna garderoba, uz reciklažu i edukaciju (FOTO)

PETI URBANI BUVLJAK PONOVO OKUPLJA SUGRAĐANE Polovna garderoba, uz reciklažu i edukaciju (FOTO)

07.06.2024. 18:03 20:40
(FOTO, VIDEO) URBANI BUVLJAK PRVI PUT ODRŽAN NA TEMERINSKOJ PIJACI Prolećno spremanje proteklo uspešno

(FOTO, VIDEO) URBANI BUVLJAK PRVI PUT ODRŽAN NA TEMERINSKOJ PIJACI Prolećno spremanje proteklo uspešno

11.05.2024. 16:20 12:57