ОСВЕЖАВАЈУЋИ ЛЕТЊИ ХИТ Хладна салата од краставаца и грчког јогурта са зачинским биљем и орашастим плодовима
Летњи дани донели су нам високе температуре, а с њима и потребу за лаганим, освежавајућим јелима која ће нас окрепити, али не и оптеретити.
За све љубитеље здраве исхране, али и оне који траже брза и једноставна решења у кухињи, представљамо вам рецепт који ће вас одушевити – хладна салата од краставаца и грчког јогурта са зачинским биљем и орашастим плодовима.
Ова салата је савршен спој освежавајућих краставаца, кремастог грчког јогурта и ароме свежег биља, са хрскавим орашастим плодовима који јој дају посебну ноту. Припрема је једноставна, а резултат је невероватан – салата која освежава, храни и уједно представља прави гастрономски ужитак.
Састојци
- 2 велика краставца
- 200 г грчког јогурта
- 1 чен белог лука
- 1 кашика лимуновог сока
- 1 кашика маслиновог уља
- 2 кашике свежег мирођије
- 1 кашика свеже нане
- 50 г ораха или бадема
- Со и бибер по укусу
Начин припреме
Краставци, као главни састојак, доносе освежавајући и лагани укус који је идеалан за вреле летње дане. Исеците их на танке траке или кругове и поспите сољу како би пустили вишак воде. Након 15 минута, добро их оцедите.
У великој чинији помешајте грчки јогурт са ситно исецканим белим луком, лимуновим соком, маслиновим уљем и свежим зачинским биљем –мирођијом и наном. Ова комбинација даје салати посебну арому и кремасту текстуру. Зачините сољу и бибером по укусу.
Додајте краставце у припремљени јогурт и нежно промешајте. На крају, посипајте салату ситно сецканим орасима или бадемима, који ће додати хрскавост и још један слој укуса.
Ова салата је савршена као лагано пређело или ужина, а може бити и идеалан прилог уз печено месо или рибу. Сервирајте је добро охлађену, уз парче интегралног хлеба, за потпуни гастрономски доживљај.