Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OSVEŽAVAJUĆI LETNJI HIT Hladna salata od krastavaca i grčkog jogurta sa začinskim biljem i orašastim plodovima

24.08.2024. 18:11 18:27
Piše:
Foto: ilustracija/pixabay

Letnji dani doneli su nam visoke temperature, a s njima i potrebu za laganim, osvežavajućim jelima koja će nas okrepiti, ali ne i opteretiti.

Za sve ljubitelje zdrave ishrane, ali i one koji traže brza i jednostavna rešenja u kuhinji, predstavljamo vam recept koji će vas oduševiti – hladna salata od krastavaca i grčkog jogurta sa začinskim biljem i orašastim plodovima.

Ova salata je savršen spoj osvežavajućih krastavaca, kremastog grčkog jogurta i arome svežeg bilja, sa hrskavim orašastim plodovima koji joj daju posebnu notu. Priprema je jednostavna, a rezultat je neverovatan – salata koja osvežava, hrani i ujedno predstavlja pravi gastronomski užitak.

Sastojci

- 2 velika krastavca

- 200 g grčkog jogurta

- 1 čen belog luka

- 1 kašika limunovog soka

- 1 kašika maslinovog ulja

- 2 kašike svežeg mirođije

- 1 kašika sveže nane

- 50 g oraha ili badema

- So i biber po ukusu

Način pripreme

Krastavci, kao glavni sastojak, donose osvežavajući i lagani ukus koji je idealan za vrele letnje dane. Isecite ih na tanke trake ili krugove i pospite solju kako bi pustili višak vode. Nakon 15 minuta, dobro ih ocedite.

U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt sa sitno iseckanim belim lukom, limunovim sokom, maslinovim uljem i svežim začinskim biljem –mirođijom i nanom. Ova kombinacija daje salati posebnu aromu i kremastu teksturu. Začinite solju i biberom po ukusu.

Dodajte krastavce u pripremljeni jogurt i nežno promešajte. Na kraju, posipajte salatu sitno seckanim orasima ili bademima, koji će dodati hrskavost i još jedan sloj ukusa.

Ova salata je savršena kao lagano pređelo ili užina, a može biti i idealan prilog uz pečeno meso ili ribu. Servirajte je dobro ohlađenu, uz parče integralnog hleba, za potpuni gastronomski doživljaj.

Piše:
Pošaljite komentar