OSVEŽAVAJUĆI LETNJI HIT Hladna salata od krastavaca i grčkog jogurta sa začinskim biljem i orašastim plodovima
Letnji dani doneli su nam visoke temperature, a s njima i potrebu za laganim, osvežavajućim jelima koja će nas okrepiti, ali ne i opteretiti.
Za sve ljubitelje zdrave ishrane, ali i one koji traže brza i jednostavna rešenja u kuhinji, predstavljamo vam recept koji će vas oduševiti – hladna salata od krastavaca i grčkog jogurta sa začinskim biljem i orašastim plodovima.
Ova salata je savršen spoj osvežavajućih krastavaca, kremastog grčkog jogurta i arome svežeg bilja, sa hrskavim orašastim plodovima koji joj daju posebnu notu. Priprema je jednostavna, a rezultat je neverovatan – salata koja osvežava, hrani i ujedno predstavlja pravi gastronomski užitak.
Sastojci
- 2 velika krastavca
- 200 g grčkog jogurta
- 1 čen belog luka
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike svežeg mirođije
- 1 kašika sveže nane
- 50 g oraha ili badema
- So i biber po ukusu
Način pripreme
Krastavci, kao glavni sastojak, donose osvežavajući i lagani ukus koji je idealan za vrele letnje dane. Isecite ih na tanke trake ili krugove i pospite solju kako bi pustili višak vode. Nakon 15 minuta, dobro ih ocedite.
U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt sa sitno iseckanim belim lukom, limunovim sokom, maslinovim uljem i svežim začinskim biljem –mirođijom i nanom. Ova kombinacija daje salati posebnu aromu i kremastu teksturu. Začinite solju i biberom po ukusu.
Dodajte krastavce u pripremljeni jogurt i nežno promešajte. Na kraju, posipajte salatu sitno seckanim orasima ili bademima, koji će dodati hrskavost i još jedan sloj ukusa.
Ova salata je savršena kao lagano pređelo ili užina, a može biti i idealan prilog uz pečeno meso ili ribu. Servirajte je dobro ohlađenu, uz parče integralnog hleba, za potpuni gastronomski doživljaj.