scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАМИСЛИ ЖЕЉУ На Фрушку гору "пала" највећа "Звезда падалица"! ВИДИКОВАЦ ИЗНАД БУКОВЦА добио монументални СПОМЕНИК инспирисан стиховима МИКЕ АНТИЋА (ФОТО/ВИДЕО)

21.08.2024. 20:00 19:27
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Звезде су далеке и недодирљиве. Често се верује да са бескрајног хоризонта неба свакоме могу постати симболичне водиље кроз живот.

Још је грчко-египатски астроном и математичар Птоломеј веровао да су звезде знак да богови гледају на земљу и услишавају жеље.

У тим звездама тражени су скривени знаци и веровало се да на том месту има злата.

Ако се нађете на видиковцу изнад приградског насеља Буковца надомак Новог Сада, једној од највиших тачака одакле се пружа поглед на добар део Војводине, имаћете ретку привилегију да видите звезду падалицу која није дошла са неба и која је од звезде падалице постала звезда "стајачица".

Идеја за огомни монумент од метала широк осам метара и висок преко пет метара потекла је од брачног пара, академског сликара Душана Савковића који је осмислио изглед звезде и преточио га у скице и инжењера архитектуре Татијане Ковачевић Савковић која је, осећајући дух места урадила техничку спецификацију и план израде, те материјализовала конструкцију.

Инспирацију за уметничко-амбијенталну инсталацију којој су наденули име "Замисли жељу" нашли су у стиховима песме "Плава звезда" вечитог дечака Мирослава Мике Антића чији су стихови исписани на самој инсталацији. Тим чином дали су својеврсни омаж песнику, а простор су изабрали како би се уметност срела са природом коју посећују планинари, знатижељници, путници намерници којима се сада пружа јединствена могућност да прођу испод скулптуре и замисле жељу, као што се замишља када се на небу угледа звезда падалица. Као што истиче сликар Савковић, највећа снага подухвата је што је доступан 365 дана у години, буди креативне снаге локалног становништва и цео простор оживљава новом, покретачком енергијом.

Процес стварања инсталације најбоље објашњава Татијана Ковачевић Савковић.

Идеја је дошла захваљујући прожимању више аспеката. Наиме, посећујући често локацију предвиђену за постављање инсталације и уживајући у лепотама пејзажа и погледа, супруг и ја смо дошли на идеју да овде створимо уметнички рад који би простору дао нови садржај, а уклопио се у постојећи пејзаж. Хтели смо да то буде нешто универзално, модерно и савремено. Предлози су се ређали, један за другим и напослетку нам је синула идеја да то буде звезда која је пала баш на ово место и ту остала да свако може да јој приђе и доживи је. А заправо на једној од слика под називом "Лажов" мог супруга Душана Савковића насталој 2018. године постоји приказ мушкарца који својом продуженом руком досеже до звезде и даје је девојци која их држи у свом наручју. Тако да нам је идеја била пред очима одавно, али је чекала место и време да се повеже и прикаже.

Постављањем звезде падалице пројекат се не завршава. План је да она ускоро добије друштво: пар на клупи који би био отелотворена верзија Савковићеве слике из 2020. године, као и да буде осветљена током ноћних сати како би засијала у пуном сјају и била видљива из даљине као оријентир оном ко се овде задеси. Свако ко би у жудњи за остварењем свога сна пробдео ноћи гледајући у небо и чекајући да види своју звезду падалицу то више не мора да чини. Ова звезда није плава, али јесте права, као у Микиној песми. И не може се изгубити, ишчезнути, нестати у мраку васионе. Њу не морате тражити по небеском своду.

Довољно је да се упутите ка Фрушкој Гори где вас већ чека, да прођете испод огромне инсталације, тако да заборавите на Рим где милиони туриста одлазе и бирају тачку са широким погледом како би посматрали метеоре у својој раскоши. Још ракошнија од кише небеских тела јесте уметничка звезда падалица код Буковца чији су се краци заболи у војвођанску равницу да ту и остану, у свом сталном дому под ведрим небом, оплемењујући околни простор, одакле је могуће кренути на пут остварења замишљене и овде изговорене жеље. Шта бисмо више и могли пожелети...

Овај пројекат подржала је Градска урпава за културу у оквиру конкурса за савремено стваралаштво.

Дневник/На длану

Аутор:
Пошаљите коментар
Рад приватне ОШ „Мирослав Мика Антић” заснован на концепту дневног боравка

Рад приватне ОШ „Мирослав Мика Антић” заснован на концепту дневног боравка

02.04.2023. 18:01 18:04