light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Суноко ће ове године произвести 275.000 тона шећера

20.08.2024. 12:36 13:39
Пише:
Извор: Promo/ Sunoko

НОВИ САД: Компанија Суноко, чланица МК Гроуп, већ је започела кампању прераде шећерне репе. Ове године биће прерађено више од 1,9 милиона тона шећерне репе у сва три прерађивачка центра Сунока, што ће резултирати производњом око 275.000 тона шећера.

Пећи у шећеранама у Пећинцима и Ковачици упаљене су прошле недеље, док се паљење пећи у Врбасу очекује током ове недеље.

„Упркос рекородно високим температурама и дуготрајној суши, Суноко и ове године планира производњу близу 275.000 тона шећера. Ова количина подмирује потребе домаћег тржишта за шећером, а омогућава нам и извоз. Наши стратешки планови остају усмерени на повећање пласмана на ЦЕФТА и ЕУ тржишта, али за јачање позиције нето извоника шећера неопходни су високи приноси и квалитет у производњи шећерне репе, што се доводи у питање у сушним годинама као што је ова. У односу на друге ратарске културе, код шећерне репе очекујемо најмање смањење приноса, али је улагање у системе за наводњавање дефинитивно приоритет и прави велику разлику кад је у питању приход по хектару који пољопривредни произвођачи могу да постигну. Наводњавање је  стратешка тема за развој српског аграра, посебно имајући у виду последице климатских промена”, изјавио је Слободан Кошутић, генерални директор Сунока.

Шећерна репа је ове године у Србији посејана на око 47.500 хектора,  а Сунокове шећеране ће сировину прерађивати са око 33.400 хектара. Пољопривредни произвођачи шећерне репе ове године сусрели су се са бројим изазовима, првенствено због изузетно неповољних климатских услова, који су посебно погодовали болестима листа.

Овогодишња кампања прераде шећерне репе почела је раније него prеthodnih година и то због дугих сушних периода, што је за последицу имало значајно одбацивање листа и сушење корена шећерне репе. Суноко и његов Истраживачко развојни центар континуирано пружају стручну помоћ и подршку својим партнерима, како би се што већа количина шећерне репе прерадила и сачувала од пропадања. Подсећања ради, Суноко пружа најбоље услове уговарања производње шећерне репе својим кооперантима, а у септембру ће бити познати и услови уговарања за 2025. годину.

(Промо)

Аутор:
Пошаљите коментар