broken clouds
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО ЗАШТО ПСИ ИСКРЕНУ ГЛАВУ КАД ВАС СЛУШАЈУ Разлог је ПРЕСЛАДАК, ево шта кажу стручњаци

14.08.2024. 12:23 12:56
Пише:
Извор: Pixabay.com

Сигурно сте код вашег пса приметили један преслатки детаљ када му нешто говорите. У таквој ситуацији, зашто пси нагињу главу у страну, као да покушава да нас разуме о чему то причамо?

 Ипак, није баш познато зашто то раде, а стручњаци имају неколико различитих тумачења.

“Нагињање главе код паса је прилично познато понашање, али ме највише изненадило да то нико пре нас није истражио”, каже главни аутор студије Андре Сомесе, етолог (научник који проучава природно понашање животиња ) на Универзитету Eötvös Лоранд у Будимпешти.

У једној студији из 2021. у часопису Сциентифиц Репортс, Сомесе и његове колеге анализирали су видеозаписе из целог света у којима власници паса траже од својих љубимаца да им донесу играчку изговарајући њено име. Иако 33 пса нису успела да науче имена нових играчака након три месеца вежбања, седам надарених паса успело је да научи више од 10 имена током тог времена, а једна женка бордер колија Виски тачно је идентификовала 54 играчке.

Док су спроводили студију која се појавила у Сциентифиц Репортс, истраживачи су приметили да је свих 40 паса накривило главе током тестова. Научници су затим истраживали када су пси изводили ове нагибе.

У следећој студији Анимал Цогнитиона, научници су открили да су даровити пси нагнули главу у 43 посто случајева када су замољени да дохвате играчку по имену. Остали пси су накривили главу у само два посто ових случајева.

“Не тврдимо да само надарени пси нагињу главу док типични пси то никад не чине”, рекао је Сомесе. “Типични пси такође то раде, неки чешће од других, али у овој специфичној ситуацији, када власник тражи играчку по имену, само даровити пси показују леп нагиб”, појашњава.

Ова открића сугеришу да је нагињање главе пса повезано са звуцима које су љубимци научили да сматрају важнима.

“Пси нагну главу у бројним ситуацијама, али чини се да то раде само када чују нешто што им је врло важно”, рекао је Сомесе. “Чини се да је ово понашање снажно повезано с перцепцијом звука, а то би могло бити нешто што раде када покушавају да пажљивије слушају или можда када су мало збуњени, баш као што људи раде“, додаје.

Осим тога, истраживачи су открили да је страна нагиба била доследна код надарених паса током 24 месеца тестирања, али се фаворизована страна разликовала од пса до пса. Ово сугерише да би једна страна мозга сваког пса могла фаворизовати менталну активност која је у позадини нагињања главе, истакли су научници. Баш као што људи обично више воле да користе једну руку, многа понашања паса фаворизују једну страну, попут шапе којом пси посежу за предметом, смера у којем преферирају махање репом па чак и носницу коју више користе током шмрцања, објаснили су.

Један део сматра да пси то чине јер се та радња нама допада. Пси су у стању да веома брзо схвате када неко њихово понашање у нама буди радост или задовољство па ће такво понашање понављати како би добили своју посластицу.

Још једно објашњење стручњака јесте да пси нагињањем главе покушавају прочитати говор тела особе која им се обраћа. На овај начин, они покушавају да што боље прочитају израз лица особе која му нешто говори.

Крстарица

Аутор:
Пошаљите коментар
Према фенг шуију САМО ОВАЈ ЉУБИМАЦ може да вам донесе срећу у дом, удате жене у Грчкој их добијају да би имале МНОГО ДЕЦЕ

Према фенг шуију САМО ОВАЈ ЉУБИМАЦ може да вам донесе срећу у дом, удате жене у Грчкој их добијају да би имале МНОГО ДЕЦЕ

13.08.2024. 09:42 09:55
НИ ПАС, НИ МАЧКА: Ево које кућне љубимце требате набавити да бисте ПРИВУКЛИ НОВАЦ И ОБИЉЕ

НИ ПАС, НИ МАЧКА: Ево које кућне љубимце требате набавити да бисте ПРИВУКЛИ НОВАЦ И ОБИЉЕ

05.08.2024. 13:19 13:24
НЕ ВРЕЂАЈТЕ МАЧКЕ! Ево шта да НЕ РАДИТЕ ПРЕД СВОЈИМ ЉУБИМЦЕМ, слово „С“ ИХ ПОСЕБНО НЕРВИРА

НЕ ВРЕЂАЈТЕ МАЧКЕ! Ево шта да НЕ РАДИТЕ ПРЕД СВОЈИМ ЉУБИМЦЕМ, слово „С“ ИХ ПОСЕБНО НЕРВИРА

03.06.2024. 17:12 17:15