overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ: ХР ДИРЕКТОР SCHNEIDER ELECTRIC-а НЕДА ЛАНГ Утицај (IMPACT) креће од нас

12.08.2024. 14:10 09:38
Пише:
Извор: Промо

Бити запослен у великој и успешној компанији, попут Schneider Елецтриц-а у Србији, значи и привилегију и одговорност. Млади стручњаци, посебно из области електроенергетике и развоја софтвера ову компанију виде не само као пут да добију запослење, већ и да науче нешто ново, да се развијају и постану део велике корпорације.

О томе каква је политика запошљавања у Schneider Елецтриц-у, какав је приступ према младим кадровима, какве све бенефите имају запослени... разговарали смо са ХР директором Schneider Елецтриц-а Недом Ланг.

 *Каква је политика запошљавања у 2024. години, колико нових чланова фирме ће бити из инжењерске струке у Schneider-у, какве све организационе припреме су потребне за пријем нових кадрова?

- У Schneider Елецтриц-у, наше ИМПАЦТ вредности – Инклузија (Инцлусион), Стручност (Mastery), Сврха (Пурпосе), Акција (Ацтион), Радозналост (Curiosity) и Тимски рад (Teamwork) – чине суштину наше културе и воде нас у свакодневним активностима – истиче Неда Ланг. - Оне нам помажу да прихватимо различите перспективе, иновирамо са сврхом и радимо као тим, што је кључ нашег успеха на тржишту, али и успеха у привлачењу и задржавању врхунских талената. Настављамо тренд ширења – прошле године смо запослили 130 чланова, углавном инжењера, у Новом Саду и Београду. У првој половини ове године запослили смо око 80 колега, а план је да нам се придружи још толико до краја године. Експертиза, стручност и рад који је присутан у новосадском хуб-у је препознат у Schneider Елецтриц-у и допринео је ширењу портфолија бизниса, а самим тим и расту броја запослених. Припрема и организација рада нових колега су увек значајне, јер онбоардинг утиче како на новог колегу, тако и на цео тим у који нови колега долази. Поред низа тренинга који су део онбоардинга, ту су и колеге, тј buddy, који помажу инклузији новог члана и упознавању са животом у нашој компанији. Када имате овако велики број нових колега, колико ми имамо годишње, онбоардинг је јако важан и зато је то процес који ми непрекидно развијамо.

* С обзиром да запослени учествују у развоју најбољег софтвера на свету АДМС-а, какве додатне вештине треба да имају потенцијални запослени и какве све бенефите добијају? Да ли се улаже у њихово даље образовање?

- За нас су образовање и развој запослених увек били кључни приоритети и наш приступ усавршавању је свеобухватан и прилагођен потребама сваког појединца. Ми у компанији увек рачунамо на нашу стручност и know-how, како бисмо обезбедили иновације максималног квалитета. Сваком запосленом пружамо индивидуални развојни план који дефинише учинак и развојне циљеве те свако има јасну путању напредовања. У свом развоју запослени може да користи различите платформе. MLL – my леарнинг линк платформа омогућава приступ разним курсевима који помажу запосленима да унапреде своје вештине и знање у различитим областима. Флексибилна Леарнинг платформа која нуди одређени буџет и у складу са тим и различите обуке, курсеве којима запослени може приступити. Такође, ту је и ОТМ – Опен Талент Маркет платформа, која користи вештачку интелигенцију како би повезала вештине запослених са приликама и пројектима широм света који су интерно отворени за запослене Schneider Елецтриц-а. У нашој компанији можете ускладити своју каријеру с амбицијом да остварите позитиван утицај на свет. Лепо је приметити да је свим генерацијама, и кандидатима и нашим запосленима, изузетно битна наша посвећеност одрживости, што је поткрепљено и великим бројем признања који је СЕ постигао на глобалном нивоу.

* Како ваш сектор ради и утиче на то да запослени у компанији буду мотивисани, ангажовани и задовољни што су део тима Schneider Елецтриц-а?

- У Schneider Елецтриц-у верујемо да је укључивање различитих перспектива кључно за стварање радног окружења где свако припада и напредује. Наша посвећеност инклузивности омогућава запосленима да се осећају цењенима креирајући културу прихватања и непрекидног напредовања. Један од значајних програма је СтепУп, који омогућава запосленима да буду препознати од стране колега и руководилаца, награђујући их. Флексибилно радно време, могућност рада на даљину и подршка за равнотежу између посла и приватног живота додатно доприносе мотивишућем радном окружењу. Наша јединствена платформа за Flex Бенефите пружа запосленима могућност да бирају погодности према личним потребама, док WESOP програм омогућава запосленима да купе акције компаније. Култура активног укључивања запослених у важне процесе, попут развоја иновативног центра ИНГРИД, јача повезаност са компанијом, повећава осећај власништва над заједничким успехом. На тај начин, сваки члан тима постаје кључни фактор у остварењу наших заједничких циљева и позитивног утицаја на свет.

* Имате модеран нов ХУБ, такозвани зелени пословни простор, колико окружење утиче на резултате које постижу запослени? Недавно је речено да су реакције оних који долазе да раде тамо презадовољни условима?

- Повратне информације наших запослених и посетилаца о новом зеленом пословном простору су изузетно позитивне. Многи истичу да им окружење помаже да буду продуктивнији и креативнији, што потврђује да улагање у квалитетно радно окружење директно утиче на њихове перформансе и задовољство. Осим естетског аспекта, наша зелена оаза ИНГРИД омогућава физичку активност и интегрисане еколошке праксе, као што су енергетска ефикасност и рециклажа. Ово не само да смањује наш еколошки отисак, већ инспирише запослене да остану посвећени одрживим навикама.

 

* Шта тачно подразумева концет „Лифе ис Он“? Колико он утиче не то да се максимално искористе људски ресурси компаније? И колико тој концепт укључује одрживо и пословање које на сваки начин утиче на заштиту животне средине?

- Наш концепт “Лифе ис Он” се ослања на идеју да оснажимо свакога да користи енергију и ресурсе на најбољи могући начин и тако обезбеди одрживост за све. Додатно, "Лифе ис он" подстиче нас да интегришемо одрживост у све аспекте нашег пословања. То значи да сваки производ, услуга или иницијатива коју развијамо узима у обзир утицај на животну средину и ради на минимизирању негативних ефеката. Кроз иновације у технологији и пословним праксама, тежимо да постигнемо баланс између економске ефикасности, друштвене одговорности и заштите животне средине.

* Како сарађујете са универзитетима, да ли улажете у младе, односно имате ли програм стипендирања младих талентованих људи, који могу постати део компаније?

- Сарадња са универзитетима, посебно са факултетима техничких наука, од кључног је значаја за нас. Активно сарађујемо са водећим универзитетима и техничким факултетима кроз заједничке пројекте, истраживачке иницијативе, стручна предавања и радионице. Наш циљ је да студентима пружимо практична знања и искуства која ће их боље припремити за каријере у индустрији. Имамо програме стипендирања и пракси, подржавамо студентске иницијативе и спонзиришемо студентске конференције, такмичења и слично. Кроз наше програм стипендирања до сада је прошло 735 студената, а 40 одсто су данас наши запослени. Schneider Елецтриц Фондација - Центар за младе таленте који постоји више од 10 година, доказ је да је улагање у младе таленте део наше стратегије за дугорочни одрживи успех и развој читаве заједнице кроз бесплатне онлајн курсеве математике и програмирања које нудимо деци од 12 -18 година. Млади стручњаци које подржавамо данас постају лидери сутрашњице, доприносећи мисији стварања одрживог и дигитално повезаног света.

 *Познато је да је Schneider Елецтриц као компанија спонзор Париског маратона, а ваш огранак Сербиа Business Рун трке. Каква су досадашња искуства? Колико су ваши запослени мотивисани да се баве спортом, да буду физички активни?

 - Поносни смо спонзори Париског маратона, а у Србији подржавамо Сербиа Business Рун трку, која се сматра највећим тим билдинг догађајем у земљи. Наша досадашња искуства са Сербиа Business Рун-ом су изузетно позитивна, јер ови догађаји постају важан део наше корпоративне културе. Заједно тежимо ка томе да постанемо најодрживији спортски  догађај у региону кроз разна одржива решења и иницијативе. На овај начин мотивишемо и наше запослене да буду физички активни и негују здрав начин живота, али и промовишемо тимски дух и заједништво. У нашој ИНГРИД згради отворили смо и теретану, уз подршку стручних тренера, а наши запослени су изузетно мотивисани да учествују у спортским активностима. Верујемо да баланс између професионалног и личног живота, укључујући редовну физичку активност, доприноси срећи и успеху наших запослених – истиче Неда Ланг.

А. Брзак

Аутор:
Пошаљите коментар