Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU: HR DIREKTOR SCHNEIDER ELECTRIC-a NEDA LANG Uticaj (IMPACT) kreće od nas

12.08.2024. 14:10 09:38
Piše:
Izvor: Promo

Biti zaposlen u velikoj i uspešnoj kompaniji, poput Schneider Electric-a u Srbiji, znači i privilegiju i odgovornost. Mladi stručnjaci, posebno iz oblasti elektroenergetike i razvoja softvera ovu kompaniju vide ne samo kao put da dobiju zaposlenje, već i da nauče nešto novo, da se razvijaju i postanu deo velike korporacije.

O tome kakva je politika zapošljavanja u Schneider Electric-u, kakav je pristup prema mladim kadrovima, kakve sve benefite imaju zaposleni... razgovarali smo sa HR direktorom Schneider Electric-a Nedom Lang.

 *Kakva je politika zapošljavanja u 2024. godini, koliko novih članova firme će biti iz inženjerske struke u Schneider-u, kakve sve organizacione pripreme su potrebne za prijem novih kadrova?

- U Schneider Electric-u, naše IMPACT vrednosti – Inkluzija (Inclusion), Stručnost (Mastery), Svrha (Purpose), Akcija (Action), Radoznalost (Curiosity) i Timski rad (Teamwork) – čine suštinu naše kulture i vode nas u svakodnevnim aktivnostima – ističe Neda Lang. - One nam pomažu da prihvatimo različite perspektive, inoviramo sa svrhom i radimo kao tim, što je ključ našeg uspeha na tržištu, ali i uspeha u privlačenju i zadržavanju vrhunskih talenata. Nastavljamo trend širenja – prošle godine smo zaposlili 130 članova, uglavnom inženjera, u Novom Sadu i Beogradu. U prvoj polovini ove godine zaposlili smo oko 80 kolega, a plan je da nam se pridruži još toliko do kraja godine. Ekspertiza, stručnost i rad koji je prisutan u novosadskom hub-u je prepoznat u Schneider Electric-u i doprineo je širenju portfolija biznisa, a samim tim i rastu broja zaposlenih. Priprema i organizacija rada novih kolega su uvek značajne, jer onboarding utiče kako na novog kolegu, tako i na ceo tim u koji novi kolega dolazi. Pored niza treninga koji su deo onboardinga, tu su i kolege, tj buddy, koji pomažu inkluziji novog člana i upoznavanju sa životom u našoj kompaniji. Kada imate ovako veliki broj novih kolega, koliko mi imamo godišnje, onboarding je jako važan i zato je to proces koji mi neprekidno razvijamo.

* S obzirom da zaposleni učestvuju u razvoju najboljeg softvera na svetu ADMS-a, kakve dodatne veštine treba da imaju potencijalni zaposleni i kakve sve benefite dobijaju? Da li se ulaže u njihovo dalje obrazovanje?

- Za nas su obrazovanje i razvoj zaposlenih uvek bili ključni prioriteti i naš pristup usavršavanju je sveobuhvatan i prilagođen potrebama svakog pojedinca. Mi u kompaniji uvek računamo na našu stručnost i know-how, kako bismo obezbedili inovacije maksimalnog kvaliteta. Svakom zaposlenom pružamo individualni razvojni plan koji definiše učinak i razvojne ciljeve te svako ima jasnu putanju napredovanja. U svom razvoju zaposleni može da koristi različite platforme. MLL – my learning link platforma omogućava pristup raznim kursevima koji pomažu zaposlenima da unaprede svoje veštine i znanje u različitim oblastima. Fleksibilna Learning platforma koja nudi određeni budžet i u skladu sa tim i različite obuke, kurseve kojima zaposleni može pristupiti. Takođe, tu je i OTM – Open Talent Market platforma, koja koristi veštačku inteligenciju kako bi povezala veštine zaposlenih sa prilikama i projektima širom sveta koji su interno otvoreni za zaposlene Schneider Electric-a. U našoj kompaniji možete uskladiti svoju karijeru s ambicijom da ostvarite pozitivan uticaj na svet. Lepo je primetiti da je svim generacijama, i kandidatima i našim zaposlenima, izuzetno bitna naša posvećenost održivosti, što je potkrepljeno i velikim brojem priznanja koji je SE postigao na globalnom nivou.

* Kako vaš sektor radi i utiče na to da zaposleni u kompaniji budu motivisani, angažovani i zadovoljni što su deo tima Schneider Electric-a?

- U Schneider Electric-u verujemo da je uključivanje različitih perspektiva ključno za stvaranje radnog okruženja gde svako pripada i napreduje. Naša posvećenost inkluzivnosti omogućava zaposlenima da se osećaju cenjenima kreirajući kulturu prihvatanja i neprekidnog napredovanja. Jedan od značajnih programa je StepUp, koji omogućava zaposlenima da budu prepoznati od strane kolega i rukovodilaca, nagrađujući ih. Fleksibilno radno vreme, mogućnost rada na daljinu i podrška za ravnotežu između posla i privatnog života dodatno doprinose motivišućem radnom okruženju. Naša jedinstvena platforma za Flex Benefite pruža zaposlenima mogućnost da biraju pogodnosti prema ličnim potrebama, dok WESOP program omogućava zaposlenima da kupe akcije kompanije. Kultura aktivnog uključivanja zaposlenih u važne procese, poput razvoja inovativnog centra INGRID, jača povezanost sa kompanijom, povećava osećaj vlasništva nad zajedničkim uspehom. Na taj način, svaki član tima postaje ključni faktor u ostvarenju naših zajedničkih ciljeva i pozitivnog uticaja na svet.

* Imate moderan nov HUB, takozvani zeleni poslovni prostor, koliko okruženje utiče na rezultate koje postižu zaposleni? Nedavno je rečeno da su reakcije onih koji dolaze da rade tamo prezadovoljni uslovima?

- Povratne informacije naših zaposlenih i posetilaca o novom zelenom poslovnom prostoru su izuzetno pozitivne. Mnogi ističu da im okruženje pomaže da budu produktivniji i kreativniji, što potvrđuje da ulaganje u kvalitetno radno okruženje direktno utiče na njihove performanse i zadovoljstvo. Osim estetskog aspekta, naša zelena oaza INGRID omogućava fizičku aktivnost i integrisane ekološke prakse, kao što su energetska efikasnost i reciklaža. Ovo ne samo da smanjuje naš ekološki otisak, već inspiriše zaposlene da ostanu posvećeni održivim navikama.

 

* Šta tačno podrazumeva koncet „Life is On“? Koliko on utiče ne to da se maksimalno iskoriste ljudski resursi kompanije? I koliko toj koncept uključuje održivo i poslovanje koje na svaki način utiče na zaštitu životne sredine?

- Naš koncept “Life is On” se oslanja na ideju da osnažimo svakoga da koristi energiju i resurse na najbolji mogući način i tako obezbedi održivost za sve. Dodatno, "Life is on" podstiče nas da integrišemo održivost u sve aspekte našeg poslovanja. To znači da svaki proizvod, usluga ili inicijativa koju razvijamo uzima u obzir uticaj na životnu sredinu i radi na minimiziranju negativnih efekata. Kroz inovacije u tehnologiji i poslovnim praksama, težimo da postignemo balans između ekonomske efikasnosti, društvene odgovornosti i zaštite životne sredine.

* Kako sarađujete sa univerzitetima, da li ulažete u mlade, odnosno imate li program stipendiranja mladih talentovanih ljudi, koji mogu postati deo kompanije?

- Saradnja sa univerzitetima, posebno sa fakultetima tehničkih nauka, od ključnog je značaja za nas. Aktivno sarađujemo sa vodećim univerzitetima i tehničkim fakultetima kroz zajedničke projekte, istraživačke inicijative, stručna predavanja i radionice. Naš cilj je da studentima pružimo praktična znanja i iskustva koja će ih bolje pripremiti za karijere u industriji. Imamo programe stipendiranja i praksi, podržavamo studentske inicijative i sponzirišemo studentske konferencije, takmičenja i slično. Kroz naše program stipendiranja do sada je prošlo 735 studenata, a 40 odsto su danas naši zaposleni. Schneider Electric Fondacija - Centar za mlade talente koji postoji više od 10 godina, dokaz je da je ulaganje u mlade talente deo naše strategije za dugoročni održivi uspeh i razvoj čitave zajednice kroz besplatne onlajn kurseve matematike i programiranja koje nudimo deci od 12 -18 godina. Mladi stručnjaci koje podržavamo danas postaju lideri sutrašnjice, doprinoseći misiji stvaranja održivog i digitalno povezanog sveta.

 *Poznato je da je Schneider Electric kao kompanija sponzor Pariskog maratona, a vaš ogranak Serbia Business Run trke. Kakva su dosadašnja iskustva? Koliko su vaši zaposleni motivisani da se bave sportom, da budu fizički aktivni?

 - Ponosni smo sponzori Pariskog maratona, a u Srbiji podržavamo Serbia Business Run trku, koja se smatra najvećim tim bilding događajem u zemlji. Naša dosadašnja iskustva sa Serbia Business Run-om su izuzetno pozitivna, jer ovi događaji postaju važan deo naše korporativne kulture. Zajedno težimo ka tome da postanemo najodrživiji sportski  događaj u regionu kroz razna održiva rešenja i inicijative. Na ovaj način motivišemo i naše zaposlene da budu fizički aktivni i neguju zdrav način života, ali i promovišemo timski duh i zajedništvo. U našoj INGRID zgradi otvorili smo i teretanu, uz podršku stručnih trenera, a naši zaposleni su izuzetno motivisani da učestvuju u sportskim aktivnostima. Verujemo da balans između profesionalnog i ličnog života, uključujući redovnu fizičku aktivnost, doprinosi sreći i uspehu naših zaposlenih – ističe Neda Lang.

A. Brzak

Autor:
Pošaljite komentar