ВИНСКИ ТУРИЗАМ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА ДОБИЈА НОВЕ ДИМЕНЗИЈЕ: Гастрономски ужици и смештај у виноградима
Винску сцену у Сремским Карловцима последњих година осим појаве нових винарија, па их сада има више од двадесет, карактерише и градња угоститељских и смештајних капацитета за ноћење туриста у оквиру њих, а не само дегустационих сала.
Међу њима има и винарија из других места чији власници су одабрали Карловце и њихове атаре за узгој лозе и градњу производних, али и смештајних јединица.
Директорка Туристичке организације у Сремским Карловцима Јасмина Бељан Искрин каже да су први покушаји да се зачне вински туризам били 1996. године, и да то није био ни мало једноставан посао.
- У то време винари нису схватали која је могућност продаје вина туристима директно са прага, него су сматрали да их то оптерећује, да им њихово присуство одузима време, с обзиром на то да нису имали изграђене дегустационе просторе и да уласци туриста у лагуме и подруме и друге просторе где чувају вина, узнемирава вино.
-С првим дегустацијама вина почели смо пошто смо формирали цену за дегустације. Тада су у оптицају биле две-три врсте вина, поред бермета. Само је једна винарија пристала на то у свом винском простору. Убрзо јој се придружила и друга винарија и тако су остали видели добробит продаје с прага и почели да је уводе и сами. Три године од почетка дегустација вина, било их је већ десетак - каже директорка Туристичке организације.
Развоју винског туризма, по речима Јасмине Бељан Искрин, значајно је допринело означавање винарија, трасирање винских путева и постављање туристичке сигнализације.
-То је допринело бољој видљивости винарија и већој експанзији винског туризма, јер су туристи лакше могли да дођу до њих. На винском путу Фрушке горе данас има регистрованих око 70 винарија за услуге у винском туризму. Из године у годину отварају се нове и праве нови простори, али специфичност винско-туристичке понуде Карловаца јесу лагуми у којима се одржавају дегустације.
Сада се, поред дегустационих сала, праве и смештајни капацитети, па се најчешће туристима нуди ноћење са доручком.
- Постоје винарије које отварају и угоститељске објекте, чиме се шире садржаји за туристе - каже директорка Туристичке организације. – За Карловце је значајно да немамо само класичне дегустације него су вински туристи укључени у целокупну понуду места и Фрушке горе. Паралелно с повећањем броја туриста и порастом потражње за такав вид туризма и квалитет вина се драстично побољшао.
Лагум стар 160 година
Објекат „Фрушкогорски бисер“ Радета Милошевића у језгру Сремских Карловаца од прошле године новина је у винско-туристичкој понуди места. Особеност „Фрушкогорског бисера“ представља лагум дуг 24 метра из 1864. године, који по замисли власника, сада служи за пријем туриста и дегустације вина и јаких пића које производи. Објекат поседује седам смештајних јединица и дегустациону салу у склопу куће у модерном стилу. Али, лагум неће бити само место за уживање у пићу и храни, него и као подијум за различите културне програме - мање позоришне представе, књижевне вечери, ликовне изложбе, наступе музичара, те различите радионице.
Јасмина Бељан Искрин наглашава да на томе не треба стати него ваља обогаћивати досадашње манифестације и размишљати о потпуно новим садржајима.
- Туристи траже нешто ново и може да се претпостави даљи развој, а то су догађаји на отвореном, у виноградима као што су берба, муљање грожђа на традиционалан начин и слично ...
Прва на том плану кораке је начинила винарија „Ђурђић“. Њен власник Дражен Ђурђић од 2017. у вински комплекс који садржи простор за прераду грожђа, производњу и неговање вина на тромеђи карловачких потеса Раша, Дока и Димшин до, уврстио је и објекат од 250 метара квадрата намењен туристима.
У оквиру винарије постоје четири смештајне јединице и пратећи садржаји. Љубитељима вина нуди различите пакете, а један од њих подразумева поред дегустација вина и два оброка, ноћење и доручак. Све то као резултат има неколико хиљада туриста из разних делова света годишње.
Миодраг Бјелица, виноградар и винар из Новог Сада у карловачком потесу Добриловац поседује шест хектара винограда и сматрајући да храна и вино иду под руку, и да је вински туризам само природан след и наставак првобитне производње - производње вина, претпрошле године започео је градњу објекта који ће осим простора за производњу, одлежавање и чување вина имати и ресторан, као и осам смештајних јединица.
У Ћушилову, у једном од карловачких потеса са погледом на Дунав, у току је градња винарија од 1.700 метара квадратних компаније „Мек трејд сервис“ из Новог Сада. Радови су почели 2022. и очекује се да до краја ове године буду окончани.
Винарија ће имати дегустациону, барик и салу за архивска вина, производни део, и простор за одлежавање у стаклу. У другој фази, по речима Оливере Кнежевић из те компаније, у плану је објект за смештај гостију.
За значајан искорак у погледу врста услуга винским туристима припрема се и винарија „Веритас“ која се налази у потесу Ешиковац, на путу за Стражилово. На делу парцеле изнад винарије ове године треба да почне изградња ресторана који ће моћи да прими стотину гостију. У оквиру њега, у доњем делу, биће и простор за одлежавање вина и дегустациона сала.
По речима власнице „Веритаса“ Јелене Ћуковић, завршетак изградње очекује се догодине, а истим пројектом предвиђено на том месту и подизање шест бунгалова за одмор – засебне јединице од 45 до 80 метара квадратних. Ресторан и бунгалови нису једино што винарија „Веритас“ има у плану да гради. На суседној парцели треба да никне комплекс од десет кућица по 80 до 160 метара квадратних, а постоји могућност и градње објекта за прераду, односно проширења капацитета садашње винарије.
По свој прилици, Сремски Карловци би могли у догледно време бити богатији за још једну винарију тог типа. У најави је изградња у атарима винарије „Вилотијевић“, а нешто слично планирају да ураде и чланови породичне винарије Мрђанин.
По речима Ђорђа Мрђанина, породица ради на томе да на Черату, где јој се налазе виногради, изгради винарију са рестораном и смештајним јединицама за туристе.
Зорица Милосављевић