broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ НАЦИОНАЛНОГ СТАДИОНА У СУРЧИНУ "Улагање у ЕКСПО и спорт није једнократно"

06.08.2024. 18:37 19:24
Пише:
Извор: Printscreen

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић обилази вечерас радове на изградњи Националног фудбалског стадиона у Сурчину.

- Веома сам срећан што смо данас овде у обиласку Националног стадиона и Expa. 172 радника у првој и другој смени, на Националном стадиону радиће се у свим сменама. Хоћу да људи у Србији знају, ово није "донели сте одлуку да изградите па је ово подразумевајуће", многе земље могу да сањају о овоме.

- Улагање у Expo и у спорт није једнократно, то није за једну Олимпијаду, светско првенство, то је улагање у будућност, прављење инфраструктуре која треба да нам да таленте, да децу врати на спортске терене, здравији живот, али и да људи уживају у манифестацијама. Данас смо имали прве разговоре о изградњи музеја "Новак Ђоковић".

- Новак јесте већи од Рафаела Надала у том изузетном и величанственом спорту. Треба да покажемо колико је урадио за нашу земљу, али и привучемо туристе. Не знам да ли знате колико је Новак популаран у свету.

Вучић је истакао да је вредност Новаковог имена велика, те да то треба да се понуди као садржај туристима на Expu.

- Ово доноси раст, ово повећава плате и пензије.

Питања новинара

Председник Вучић одговарао је на питања о насиљу на КиМ, прослави Олује од стране Хрвата и ситуацији на Блиском истоку.

О ситуацији у свету и на Блиском истоку

- Све време смо у том сукобу, али да ли ће се интензивирати, да, хоће. Говорио сам за другу половину септембра, и мислим да ће се то догодити. Велики је стратешки сукоб између САД и они морају да мењају свој стратешки, тактички приступ. Сад кад имате готово равнотежно стање између Кине и САД, две највеће силе, они несумњиво знају ко им је стратешки проблем и како и на који начин морају да реагују у будућности. Наравно, Русија приде, и у складу с тим ће гледати како треба да се понашају. Никако им не иду у прилог сукоби на Блиском истоку и мислим да Америка гледа како то да заустави. Да ли ће то успети, можда краткорочно, али дугорочно ту нема јасног, видљивог и помирљивог решења.

- Исто мислим и на друге регије. Нафта је неко време падала, сад се стабилизовала на 76-77, у Медитерану гас расте, струја расте, и ми сад морамо свакога дана до краја августа све да поставимо, да обезбедимо довољно гаса, угља, зато што не можемо да зависимо чак ни од копања, јер не копамо довољно.

- Украјина није у лакој ситуацији, што се тиче снабдевања електричном енергијом. Биће проблема и са преносом електричне енергије на Украјину и то ће да се односи на целу Европу.

О прослави Олује

- Што се тиче прославе Олује у Хрватској, они се радују ми тугујемо, и тако сваке године. Ми ћемо можда моћи новим рафалима да се хвалимо, имамо чиме и да се хвалимо, али добро, не морате увек све ни да показујете.

- Што се тиче усташких поздрава, само бих питао има ли ту нешто ново? Плашим се да нема.

- Ми ћемо са Хрватима морати да градимо боље односе у будућности. Што пре седнемо да разговарамо, то боље. Али да ли ћемо да им се извињавамо, нећемо.

О насиљу на КиМ

- Што се тиче првог питања, Курти провоцира јер му истиче време полако и жели пре америчких избора да изазове сукобе. Покушава да нас окрене против НАТО, веома је нервозан. Тешко је и нашем народу на КиМ, али његова политичка позиција није једноставна као пре годину, годину и по дана. Морамо да чувамо КиМ у оквирима наших граница. Знам да је нашем народу тешко, али кад кажу "резултат политике", не ово је резултат насиља.

- Надам се да нас неће доводити у позицију у којој бисмо морали да реагујемо, али некад вас неко доведе у позицију из које не можете да изађете. Ја верујем да још нисмо доведени у ту позицију.Председник Вучић је кренуо у обилазак радова у 18.30 часова. Са њим је и Синиша Мали.

Вучић је упитао да ли су компликовани радови.

- Јесте, због температуре, земљиште, топографија, много подземних вода - рекли су.

Синиша Мали истакао је да су шипови дуги, да иде и до 25 метара под земљу.

- 5.000 квадрата је само зелена фасада, биће јединствена у Европи - рекао је Синиша Мали.

- Ту планирамо да отворимо и велику церемонију отварања, као и затварања. И даље преговарамо са америчком компанијом. Има и једна француска, није једноставно - рекао је Мали.

-- То нам је важно за Лозницу, Зајечар. А биће и за Ниш, Крагујевац, кад урадимо - рекао је Вучић.

Председник се осврнуо на изградњу читавог комплекса, споменувши и базене.

- Ту је прилика за све да можемо да напредујемо, не само додатно у ватерполу, већ и пливање, уметничко, скокови, и тако даље - рекао је Вучић о изградњи базена.

- Тиме ћемо да очистимо и олакшамо бродовима на пловном путу, да не морају да се муче са сонарима. Много је безбедније за све. Могли сте да ударите тај брод, то би експлодирало и налело ко зна какву штету. То је почетак чишћења, још две и по године сигурно то нећемо завршити - рекао је Вучић.

- Борићемо се за то да нам Сава и Дунав буду провидни као у Бечу. Да пробамо то да завршимо пре него што је Париз са Сеном завршио. То су огромна улагања, стотине и стотине милиона евра.

- Дошао сам овде, ово је празник, то треба да славимо. Ово су огромне ствари, ово ће бити убедљиво најлепши стадион у региону. Онда још мало да напредујемо у фудбалу, променимо фудбалску репрезентацију. Као што нас је данас Јокић обрадовао - истакао је Вучић.

Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН У слици и речи ТРИБИНЕ НА 3 НИВОА, ПРЕКО 52.000 СЕДИШТА, ПАРКИНГ ЗА СВЕ

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН У слици и речи ТРИБИНЕ НА 3 НИВОА, ПРЕКО 52.000 СЕДИШТА, ПАРКИНГ ЗА СВЕ

11.07.2024. 09:49 10:21