broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ЕКИПА ДНЕВНИКА НА ДВА ВЕЛИКА ГРАДИЛИШТА: У САРАДЊИ ПОКРАЈИНЕ И ГРАДА Догодине у Новом Саду нова основна школа и гимназијска спортска хала

06.08.2024. 09:18 09:46
Пише:
Извор: Дневник/ В. Фифа

Ученици који похађају Гимназију „Лаза Костић” на новосадском насељу Телеп би на пролеће наредне године требали да добију потпуно нову, мултифункционалну спортску халу, а основци из ОШ „Милош Црњански” на Сателиту на јесен наредне године сешће у клупе у потпуно новом школском објекту чија изградња је у пуном јеку.

Екипа „Дневника” је обишла ова два велика градалишта. Изградња нове зграде ОШ „Милош Црњански” почела је пре годину дана и већ сад се виде озидани обриси будућих учионица и просторије, као и степениште унутар зграде. Према најавама извођача изградња те нове образовне установе, прве након више деценија у Новом Саду, биће завршена пре рока и реч је о пројекту који у целости финансира Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине.

Изградња новог модерног, функционалног, естетски изузетног објекта ОШ „Милош Црњански“, са најсавременијом опремом, представља наставак улагања у боље образовање и васпитање деце и унапређење стандарда живљења у Новом Саду. Председница Покрајинске владе Маја Гојковић је пре неколико месеци обишла то градилиште и истакала да је реч о изузетно значајном и великом пројекту за Нови Сад, али и за Војводину, те да тајх пројекат Покрајинска влада финансира са 25 милиона евра.

Како је раније објашњено, првобитно је постојала идеја да се стари школски објекат реновира и догради, али према процени стручњака обнова старе зграде коштала би знатно више него да се сагради нова. Осим тога, новоизграђена школа, трајаће у пуном квалитету бар наредних шест или седам деценија, што са обновом није могло бити обезбеђено.

Школа ће имати површину већу од 13.000 квадратних метара и конципирана је тако да сви садржаји школског програма буду обједињени у једну мултифункционалну целину.

У сутерену су планиране велика и мала фискултурна сала, а приступ свим садржајима биће омогућен и особама са инвалидитетом. Према пројекту, у школи ће бити укупно 39 учионица, за око 1.600 ђака. Школу тренутно похађа 1.157 ученика, у 43 одељења. Постојећи објекат нема потребан капацитет за број ђака који се повећава сваке године те ће према пројекту нови објекат моћи да прими њих око 1.600.

Међу новосадским пројектима који је у покрајинском буџету окарактерисан као један од најзначајнијих улагања и који Покрајинска влада и Град Нови Сад заједно реализују је изградња спортке хале у дворишту Гимназије „Лаза Костић”. Најаваљен је као пројекат од великог значаја, пре свега за ученике и наставнике Гимназије, али и за ширу заједницу на Телепу, јер ће га моћи користити и рекреативци и деце која тренирају разне спортове. Пројекат вредан 694 милиона динара финансира Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, у сарадњи са Градом Новим Садом.


Спортски терени за сву децу из кварта

Спортски терени, који ће служити ученицима и деци са Сателита и Новог насеља биће изграђени на месту старог објекта ОШ „Милош Црњански”.

Тај део града, који последњих година убрзано расте и проширује се, ће реализацијом овог прјекта добити додатне садржаје и простор за децу и омогућити квалитетнију наставу и комфор за ученике и наставнике и све оне који ће школу користити.


За градњу су коришћени ламелирани дрвени носачи. Они су изразито наглашени, дају објекту топлину. Велики дрвени носач који се разгранава над степеницама већ сад су, у фази радова, постали препознатљива карактеристака сале на Телепу. Фискултурна сала имаће површину од 1.802 квадратна метра у комплексу школе. Објекат ће чинити четири целине: улазни хол са кантином, учионице, свлачионице и фискултурна сала.

Сала ће бити опремљена тереном за мали фудбал, рукомет, кошарку и одбојку, приземна и прилагођена особама са отежаним кретањем. Предвиђене су и две учионице капацитета 30 ученика, блок са четири свлачионице и кабинет за професора. Планирано је и опремање новоизграђеног објекта, учионица и свлачионица, као и реконструкција постојеће саобраћајнице која би омогућила приступ ватрогасним возилима, изградња пешачке стазе и додатних паркинг места.

С. Ковач

Фото: В. Фифа

Аутор:
Пошаљите коментар