Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) EKIPA DNEVNIKA NA DVA VELIKA GRADILIŠTA: U SARADNJI POKRAJINE I GRADA Dogodine u Novom Sadu nova osnovna škola i gimnazijska sportska hala

06.08.2024. 09:18 09:46
Piše:
Izvor: Dnevnik/ V. Fifa

Učenici koji pohađaju Gimnaziju „Laza Kostić” na novosadskom naselju Telep bi na proleće naredne godine trebali da dobiju potpuno novu, multifunkcionalnu sportsku halu, a osnovci iz OŠ „Miloš Crnjanski” na Satelitu na jesen naredne godine sešće u klupe u potpuno novom školskom objektu čija izgradnja je u punom jeku.

Ekipa „Dnevnika” je obišla ova dva velika gradališta. Izgradnja nove zgrade OŠ „Miloš Crnjanski” počela je pre godinu dana i već sad se vide ozidani obrisi budućih učionica i prostorije, kao i stepenište unutar zgrade. Prema najavama izvođača izgradnja te nove obrazovne ustanove, prve nakon više decenija u Novom Sadu, biće završena pre roka i reč je o projektu koji u celosti finansira Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Izgradnja novog modernog, funkcionalnog, estetski izuzetnog objekta OŠ „Miloš Crnjanski“, sa najsavremenijom opremom, predstavlja nastavak ulaganja u bolje obrazovanje i vaspitanje dece i unapređenje standarda življenja u Novom Sadu. Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je pre nekoliko meseci obišla to gradilište i istakala da je reč o izuzetno značajnom i velikom projektu za Novi Sad, ali i za Vojvodinu, te da tajh projekat Pokrajinska vlada finansira sa 25 miliona evra.

Kako je ranije objašnjeno, prvobitno je postojala ideja da se stari školski objekat renovira i dogradi, ali prema proceni stručnjaka obnova stare zgrade koštala bi znatno više nego da se sagradi nova. Osim toga, novoizgrađena škola, trajaće u punom kvalitetu bar narednih šest ili sedam decenija, što sa obnovom nije moglo biti obezbeđeno.

Škola će imati površinu veću od 13.000 kvadratnih metara i koncipirana je tako da svi sadržaji školskog programa budu objedinjeni u jednu multifunkcionalnu celinu.

U suterenu su planirane velika i mala fiskulturna sala, a pristup svim sadržajima biće omogućen i osobama sa invaliditetom. Prema projektu, u školi će biti ukupno 39 učionica, za oko 1.600 đaka. Školu trenutno pohađa 1.157 učenika, u 43 odeljenja. Postojeći objekat nema potreban kapacitet za broj đaka koji se povećava svake godine te će prema projektu novi objekat moći da primi njih oko 1.600.

Među novosadskim projektima koji je u pokrajinskom budžetu okarakterisan kao jedan od najznačajnijih ulaganja i koji Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad zajedno realizuju je izgradnja sportke hale u dvorištu Gimnazije „Laza Kostić”. Najavaljen je kao projekat od velikog značaja, pre svega za učenike i nastavnike Gimnazije, ali i za širu zajednicu na Telepu, jer će ga moći koristiti i rekreativci i dece koja treniraju razne sportove. Projekat vredan 694 miliona dinara finansira Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, u saradnji sa Gradom Novim Sadom.


Sportski tereni za svu decu iz kvarta

Sportski tereni, koji će služiti učenicima i deci sa Satelita i Novog naselja biće izgrađeni na mestu starog objekta OŠ „Miloš Crnjanski”.

Taj deo grada, koji poslednjih godina ubrzano raste i proširuje se, će realizacijom ovog prjekta dobiti dodatne sadržaje i prostor za decu i omogućiti kvalitetniju nastavu i komfor za učenike i nastavnike i sve one koji će školu koristiti.


Za gradnju su korišćeni lamelirani drveni nosači. Oni su izrazito naglašeni, daju objektu toplinu. Veliki drveni nosač koji se razgranava nad stepenicama već sad su, u fazi radova, postali prepoznatljiva karakteristaka sale na Telepu. Fiskulturna sala imaće površinu od 1.802 kvadratna metra u kompleksu škole. Objekat će činiti četiri celine: ulazni hol sa kantinom, učionice, svlačionice i fiskulturna sala.

Sala će biti opremljena terenom za mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku, prizemna i prilagođena osobama sa otežanim kretanjem. Predviđene su i dve učionice kapaciteta 30 učenika, blok sa četiri svlačionice i kabinet za profesora. Planirano je i opremanje novoizgrađenog objekta, učionica i svlačionica, kao i rekonstrukcija postojeće saobraćajnice koja bi omogućila pristup vatrogasnim vozilima, izgradnja pešačke staze i dodatnih parking mesta.

S. Kovač

Foto: V. Fifa

Autor:
Pošaljite komentar