ИЗБЕГНИТЕ СТОМАЧНЕ ТЕГОБЕ које могу да вам УПРОПАСТЕ ОДМОР: Нутрициониста открива шта да једете пре летовања
Нутрициониста Бранка Мирковић објашњава какву храну треба јести током топлих дана, посебно када се припремате за одлазак на летовање.
Како бисте избегли различите стомачне тегобе, неопходно је да поведете рачуна и обратите пажњу шта уносите у организам пре путовања.
Храна је подложнија кварењу на врућини
Пред планирано путовање треба обратити пажњу на то шта једемо, јер кад је напољу висока температура храна је подложнија кварењу.
- Топли дани су веома ризични за безбедност хране јер је подложнија кварењу и бактериолошкој
неисправности. Треба избегавати продају хране на отвореним штандовима, салате са месом и јајима, павлакама и мајонезима, сладоледе који нису у замрзивачима, намирнице које се продају у оштећеним паковањима. Најсигурније је да једете у кући, где можете да контролишете припрему и исправност намирница - истиче она.
Када је реч о томе шта треба јести уколико путујемо касно увече нутриционисткиња је напоменула да је најбоље понети орашасте плодове, али и воће и довољне количине воде.
- Најсигурније је да се понесу кесице бадема, лешника или мешани орашасти плодови са сувим воћем, мање конзерве туњевине, хумуса или неког квалитетног вегетаријанског намаза, двопек, мања паковања бистрих сокова и обавезно довољне количине воде. Понесите лимун, од воћа јабуку - истиче она.
Течност уносите по мало
Током путовања је важно по мало уносити течност, најбоље обичну воду, а избегавати сокове и енергетска пића.
- Најважније је да стално уносите по мало течности и никада не сачекате да ожедните. Можете да пијете воду, минералну воду која се посебно препоручује јер надокнађује електролите који се губе знојењем. Избегавајте енергетска пића, слатке сокове, обојене заслађене течности које се продају као вода. Један дан пре пута не уносите алкохолна пића и разне коктеле - рекла је наша саговорница.
Одређена пића треба избегавати, попут алкохола и енергетских пића која садрже доста кофеина и шећера који греје тело.
- Током путовања треба избегавати све врсте алкохола јер подижу температуру тела, енергетска пића јер садрже доста кофеина и шећера који греје тело, цеђене сокове – увек је сигураније да купите затворена паковања, млеко, чоколадно млеко, разне друге млечне производе који могу да буду узрок разних стомачних тегоба - објаснила је Бранка.
Понесите намирнице које подносе високе температуре
Током самог путовања треба јести намирнице које могу да поднесу високу температуру и нису подложне кварењу.
- Током путовања треба јести намирнице које могу да поднесу високу температуру, нису подложне кварењу, које садрже више калорија у малом паковању. Орашасте плодове, разне препечене семенке, суво воће, фабрички печене двопеке, разне крекере, евентуално конзервирану храну која је безбедна јер јој не смета висока температура, туњевина, мање конзерве кукуруза, мешаног поврћа ако је дужи пут - рекла је она.
Ако током одмора идете на излете никако не би требали да носите храну која у себи садржи разне намазе који се на топлоти брзо кваре.
- На излете можемо да понесемо расхлађену храну из фрижидера или замрзивача ако припремамо роштиље, поврће у комаду и накнадно припремите салате, млечне производе и сир, понесите трајне сухомеснате производе, суве шунке и печенице, масније сиреве. Полутрајни сухомеснати производи се брзе кваре као и млечни производи са нижим садржајем масноће. Никако не носите направљене салате са павлаком, мајонезом, разним преливима јер се брзо кваре и за кратко време постану бактериолошки неисправне - упозорила је наша саговорница.
Пробиотици су обавезни
На путовање је обавезно понети малу приручну "апотеку".
- Увек носите малу приручну “апотеку” која подразумева пробиотике, активни црни угаљ за одрасле, за децу бели, фластере, топломер, алкохол, аналгетике са парацетамолом због температуре, влажне марамице алкохолне и неутралне. Ако путујете у иностранство, обезбедите лекове које иначе користите терапеутски или антибиотике посебном ако имате алергију на неке лекове. Увек је добро за прву помоћ понети и неки лек против алергија - истакла је.
За сам пут различите намирнице се различито пакују. Храну која подноси високе температуре нема потребе расхлађивати, док за неке намирнице можете искористити мале ручне фрижидере.
- Постоји више група намирница и тако их треба паковати. Храна која подноси високе температуре је језгровито и суво воће, крекери, двопеци, конзерве које није потребно расхлађивати и та храна је најбезбеднија. Сухомеснати производи трајно сушени, усољени и јако просушени, димљене шунке, печенице, суви врат који није потребно пуно расхлађивати, али је најбоље да буду паковане у мањој количини и да се пре поласка чувају у фрижидеру. Качкаваљи и траписти у мањим паковањима такође, могу да стоје 6 до 8 сати без фрижидера, али склоњени од интензивног извора топлоте. Можете и да носите мале ручне фрижидере или расхладне торбе. Остале намирнице су веома ризичне, понекад је храна због топлоте почела да се квари али је веома тешко приметити, зато што није променила боју, укус, изглед, а бактериолошки је постала небезбедна - објаснила је наша саговорница.
Стомачне тегобе се различито лече у зависности од симптома
Јављају се различите стомачне тегобе које треба да буду адекватно третиране. За повремене болове је довољно попити лек против болова, док за континуиниране болове ипак затражите помоћ лекара.
- Постоје различите стомачне тегобе и у односу на симптоме треба имати реакцију. За повремене болове у стомаку довољно је попити неки лек против болова. За дуготрајне, континуиране болове свакако треба потражити помоћ лекара, веома често се дешава да услед дизања терета - кофера, покрета који нису уобичајни, или хране која испровоцира жуч или неки други гастроентеролошки проблем. Лаке стомачне тегобе можете да решите пробиотицима и активним угљем - закључила је наша саговорница.
Informеr.rs/ Дневник