clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Трајно затворена врата компаније ФИРМА ПОЗНАТОГ СРПСКОГ ПРЕДУЗЕТНИКА ОТИШЛА У СТЕЧАЈ: Упали у дугове од преко 50 милиона динара

26.07.2024. 21:14 21:16
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

КОВ Technology, компанија у власништву творца апликације за помоћ на путу VOZZi Владимира Шијаковића, отишла је у стечај због трајне неспособности плаћања.

Стечајни поступак је отворен на предлог Банке Интеза, која је навела да од КОВ Technology потражује нешто више од 30 милиона динара на име неизмирених обавеза.

КОВ Technology је, према подацима бонитетне куће Компани вол, у блокади због принудне наплате ове године провео 123 дана – али тренутно није „у црвеном“, пошто је блокада укинута пре два дана – 22. јула.

Једини власник КОВ Technology данас је Владимир Шијаковић, творац некада популарне апликације VOZZi, која је средином марта ове године „суспендовала“ своје пословање.

У ноћи између 18. и 19. марта на налозима VOZZi на друштвеним мрежама објављено је да – „након врло мучне борбе за опстанак на домаћем тржишту, тим Компаније заједно са њеним оснивачем морао је да донесе ову, за нас врло болну одлуку. Нажалост, ми нисмо више у стању да се боримо против злоупотреба које су присутне у овом послу и са чињеницом да наш регион једноставно није спреман за дигитализацију и транспарентно пословање“.

У потпису те објаве наведена је холандска компанија VOZZi Холдинг Б.В. Та иста компанија је до 21. марта била власник КОВ Technology, да би тога дана у Агенцији за привредне регистре била забележена промена: VOZZi Холдинг Б.В. излази из власништва КОВ Technology, док се на њено место као власник 100 одсто капитала уписује Владимир Шијаковић.

Подаци АПР-а кажу да је захтев за промену података у регистрационој пријави поднет још 28. фебруара, готово месец дана пре него што ће корисници VOZZi добити непријатно обавештење да апликација престаје са пружањем услуга, пише Biznis.rs.

Кредити, дугови и обавезе

Према финансијском извештају за 2023. годину, КОВ Technology је на дан 31. децембра 2023. године дуговао 52,8 милиона динара на име кредита домаћим банкама, док су обавезе према добављачима достигле износ од 55,9 милиона динара.

- Од последњег квартала 2023. године Друштво (КОВ Technology) је у процесу тражења додатних средстава за финансирање. Ово је разлог за кашњење у измиривању обавеза према добављачима - наведено је у Напоменама уз финансијски извештај који је потписао Владимир Шијаковић као овлашћено лице.

У извештају су, такође, сумиране и трансакције између повезаних лица. У случају КОВ Technology то су две холандске фирме – VOZZi Холдинг који је у марту изашао из КОВ Technology и Vozzi Оператионс Б.В, чији је оснивач и једини власник VOZZi Холдинг Б.В.

Тим повезаним компанијама је КОВ Technology током 2023. продао услуге у вредности од 159,3 милиона динара, стоји у Напоменама уз финансијски извештај.

Даљи ток стечајног поступка

Привредни суд у Београду је решењем о отварању стечајног поступка отворио врата и другим повериоцима, осим предлагача Банка Интеза, да у наредна два месеца пријаве своја потраживања.

У међувремену, 17. јула одржано је рочиште ради расправљања о стечајном разлогу, на коме је пуномоћник Банка Интеза приложио податке о потраживањима, док је увидом у базу принудне наплате централне банке утврђено да је КОВ Technology у том тренутку био у блокади 118 дана.

Прво поверилачко рочиште, на коме ће се расправљати о финансијско-економском положају КОВ Technology заказано је за 27. август ове године, док ће испитно рочиште бити одржано 6. новембра.

БизнисКурир/Бизнис

Аутор:
Пошаљите коментар
СТЕЧАЈ У „ФАБРИЦИ ВОДЕ” ЈОШ ТРАЈЕ Ево шта се чека и зашто толико траје

СТЕЧАЈ У „ФАБРИЦИ ВОДЕ” ЈОШ ТРАЈЕ Ево шта се чека и зашто толико траје

24.07.2024. 11:27 11:39