ЕВО КАКО ХЛАДНА КАФА УТИЧЕ НА ВАШЕ ТЕЛО Резултати ће вас изненадити, НИЈЕ СВЕЈЕДНО
Како је талас врућине захватио нашу земљу, многи од нас се окрећу леденој кафи или хладним напицима уместо вруће кафе.
Иако вас хладна верзија може освежити, она може променити начин на који пиће утиче на ваше здравље.
Према речима др. Мајида Басита, кардиолога у болници Мемориал Hermann Сугар Ланд у Тексасу, врућа шоља кафе може имати више хранљивих састојака који помажу у борби против болести у односу на ледено пиће.
Такође, доказано је да јака арома топле кафе побољшава расположење и смањује осећај умора. Ипак, хладна кафа има своје предности, као што су мања киселост и помоћ у регулацији шећера у крви.
„Истраживања показују да врућа кафа садржи више антиоксиданаса, што може имати здравствене предности“, рекао је др. Басит. Антиоксиданси су молекули који нападају слободне радикале, нестабилне супстанце које повећавају оксидативни стрес у телу.
На пример, студија из 2018. године објављена у часопису Сциентифиц Репортс открила је да топла кафа има више антиоксиданаса у поређењу са леденом кафом. Ово је због тога што се кувањем кафе у врућој води из зрна извлачи више хранљивих материја него у хладној води.
Намирнице богате антиоксидансима укључују бобичасто воће, зелени чај, тамну чоколаду, грах и артичоке. Нека истраживања сугеришу да вам топла кафа може дати и већи енергетски подстицај.
Студија из 2020. године коју је спровело Америчко хемијско друштво открила је да вруће методе кувања доводе до нешто виших нивоа кофеина у односу на ледено пиће.
(klix.ba/krstarica)