light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОРОДИЧНЕ ТЕМЕ И НА ФЕСТИВАЛУ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Мале и велике жеље, истине и лажи

24.07.2024. 08:13 08:20
Пише:
Извор: ФЕФ Палић промо / Кадар из филма „Калманов дан”

Све приче, а тако и филмови, говоре о само неколико битних ствари. Међу њима, једна од најважнијих, најкомплекснијих, па и најексплоатисанијих је породица - добра, лоша, срећна, несрећна… Стално у кретању, у преласку из једног у неко ново и опет, ново стање.

У Главном такмичарском програму Фестивала европског филма Палић приказано је остварење “Калманов дан” (мађарско-словачко-америчка копродукција) као још једна од варијација на тему брачних путева и странпутица. Сценариста и редитељ ове камерне повести са призорима из брачног живота је Саболч Хајду, који је и један до петоро протагониста, добро забављених и заиграних сопственим животно уверљивим ликовима.

А шта бива када се на и на не баш нешто вољно организованој прослави имендана 45-годишњег Калмана нађе двоје њихових дугогодишњих пријатеља, брачни пар са тихим мужем и брбљивом женом. Хаос у најави. Калман и његова жена prеthodno су већ започели велику расправу о малој ствари, а динамичност се појачава када придошлице почињу да затрпавају присутне својим свакодневним баналностима. И реч по реч, мада у фином комичком кључу, ствари добијају на тежини. Мале и велике жеље, истине и лажи испливавају на површину.

Добра, неприметна режија, изванредни глумци и инспиративан текст учинили су да “Калманов  дан” буде колико забаван толико и озбиљан, у сваком случају може да делује као вид брачне терапије. Овој Хајдуовој, ако неко буде у прилици, не би требало да пружи отпор.

По речима Домонкоша Сабоа, глумца у филму који је и гост фестивала, био је то њихов покушај приказа брачних проблема, а сценарио је заснован делом и на исксутвима самих глумаца. После добрих припрема, “Калманов дан” је снимљен за само 10 дана.


„Суочен са гравитацијом” – о табу теми

Мађарски филм „Суочен са гравитацијом“, приказан у такмичарској селкција „Паралеле и судари“ бави се савременом и свеприсутном, а сложеном темом самоубиства. Кроз причу о оцу и сину, који се судбоносно суочавају са можда и неминовном трагедијом, по речима редитеља Андраша Фешеша, желела се скренути пажња на самоубиства и размевање друштвене позадине тог феномена.

- Од пандемије короне, усамљеност и депресија умногоме су допринели овим проблемима. Ради се о људима који слабо комуницирају, а остављени су сами са својим мукама. У политици и друштву слабо се комуницира, не прича се наглас о много чему. што никако није добро – рекао је Фешеш.


Филм “Кјука: пред крај лета” Костиса Карамонтаниса (продукција: Грчка, Северна Македонија) такође говори о породици понудивши свеж, креативно надахнут приступ теми у сваком погледу. Прича прати једриличарски, летњи излет самохраног оца са ћерком и сином ти-

нејџерима на острво на којем ће се расплести дуго намотавано и мршено клупко њихових узајамних емоција. Ведрина али и тежина врелог лета на мору, више су од кулисе овог филма чији је творац нашао прави баланс између визуелне претенциозности, повремено на ивици експерименталног, и мастрално укомпонованих метафоричких дигресија са неодољљиво сугестивном глумачком игром. Оваквом утиску о филму “Кјука: пред крајлета” увелико доприноси и врхунски обављена монтажа и филмска фотографија која подсећа на ону кућних, породичних филмова, некада сниманих супер-осмицом.

У главном такмичарском програму је приказано и француско остварење “Последњи од Јевреја” редитеља Ное Дебреа који се на суптилан и топао начин бави животом мањинских група досељеника у париском предграђу. У средишту приче су син и мајка, Јевреји, који планирају да напусте свој доскорашњи дом…

В. Црњански

Аутор:
Пошаљите коментар
“МИ ЈЕДНИ БЕЗ ДРУГИХ НЕ МОЖЕМО” Добра: Награда Лифка Палићког фестивала остаје за историју

“МИ ЈЕДНИ БЕЗ ДРУГИХ НЕ МОЖЕМО” Добра: Награда Лифка Палићког фестивала остаје за историју

21.07.2024. 17:25 17:27
ФИЛМСКИ ПРАЗНИК НА ПАЛИЋУ: Аница одлична

ФИЛМСКИ ПРАЗНИК НА ПАЛИЋУ: Аница одлична

21.07.2024. 15:31 15:40
(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

(ВИДЕО, ФОТО) ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ Гојковић поздравила учеснике, Аница Добра отворила фестивал; Догађај истрајан на важном филмском путу

20.07.2024. 22:25 22:45