(ВИДЕО, ФОТО) МЛАДИ ПОЉОПРИВРЕДНИК ДАВОР ГУРИНОВИЋ ИЗ ТАВАНКУТА МЕЊА ТРАДИЦИЈУ Лубенице су најслађе са таванкутског песка; Род је одличан, а квалитет импресиван
На северу Војводине, где се простиру непрегледне равнице, млади пољопривредник Давор Гуриновић одлучио је да заоре нову бразду у породичном послу.
Напуштајући традицију узгоја јабука, Гуриновићи су ове године први пут засадили лубенице на пола хектара свог имања у Таванкуту.
„Након што сам дипломирао заштиту биља на Пољопривредном факултету у Новом Саду, идеја о гајењу лубеница ми се учинила као занимљива алтернатива. Инспирацију сам пронашао у стричевом некадашњем подухвату, па сам одлучио да наставим ту традицију”, објашњава Давор и додаје:
„Резултати су изванредни - род је одличан, а квалитет и слаткоћа лубеница су импресивни. Иако наш крај није познат по бостану као Ђурђево, Ашања или Дероња, верујем да наше таванкутске лубенице могу стати раме уз раме с њиховим. Можда су приноси незнатно мањи, али бих се усудио рећи да су наше лубенице слађе. Тајна лежи у специфичном саставу нашег песка”, каже наш саговорник.
Породица Гуриновић више од две деценије се бави воћарством, узгајајући јабуке, вишње и брескве.
„Међутим, јабука је последњих година постала проблематична култура - трошкови производње, приноси и квалитет, као и тржишне прилике не оправдавају уложени труд и средства. Годинама улажемо огроман напор само да бисмо били на позитивној нули. Зато сам одлучио да пробам нешто ново, да искористимо земљу и све што смо уложили у пољопривреду на други начин. Узгој на песку јесте захтевнији због специфичног начина наводњавања и пропустљивости тла, али резултат су изузетно слатки плодови. Наша тајна је управо у том посебном песку - лубеница добија светлост са свих страна, што доприноси њеној изузетној слаткоћи”, каже Гуриновић.
Гуриновићи свакодневно беру свеже лубенице и продају их у локалној заједници, а за наредну сезону планирају проширење производње. Давор има амбициозне планове за будућност. Тренутно имају три хектара под јабукама и вишњама, а лубенице заузимају пола хектара.
„Намеравамо да удвостручимо површину под лубеницама, а планирамо и да уведемо диње у производњу. Искрчићемо још један воћњак који је тренутно под јабукама и тамо ћемо посадити бостан”, најављује млади домаћин.
Иако је прелазак на узгој лубеница изазован подухват, Давор у овој промени види потенцијално решење за све мање исплативу производњу јабука у региону.
„Ово је један од наших покушаја да нађемо алтернативу за јабуку. Истина, узгој лубеница је веома захтеван посао, посебно када је реч о производњи квалитетног расада. Мој стриц је пре десетак година започео с узгојем лубеница, али, нажалост, више није међу нама. Можда је ово начин да наставимо ту традицију коју је он започео”, закључује Давор.
Време ће показати да ли ће овај иновативни приступ донети успех породици Гуриновић и можда инспирисати друге пољопривреднике у Таванкуту да размотре нове могућности у својој производњи.
Један од старијих мештана не крије задовољство квалитетом лубеница које купује код Гуриновића.
„Изузетне су ове лубенице, и слатке и сочне. Редовно их купујем. Знате, ја сам некад и ноћу брао лубенице”, каже кроз осмех овај Таванкућанин и додаје:
„Никад не можеш бити сто посто сигуран, али кад купиш ове овде, знаш да су обично слатке”.
Текст и фото: С. Иршевић