light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТЕКЛИ СЕ УСЛОВИ ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ НОВОСАДСКОГ ПАРЛАМЕНТА Листи око СНС-а 45 од 78 одборника

15.07.2024. 09:30 14:20
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Градска изборна комисија Новог Сада донелаје Решење о додели 78 одбрничких мандата и прихватила Извештај о спроведеним изборима за одборнике Скупштине Града Новог Сада одржаних 2. јуна 2024. године.

Рок за заказаивање конститутивне седнице новосадске скупштине је 15 дана од утврђивања резултата избора.

Prеthodno је ГИК  25. јуна усвојио  Укупни извештај о резултатима избора за одборник Скупштине Града Новог Сада. Мандати су додељени према редосладу на избодној листи.  Цензус је прешло пет листа од 14 колико је учествовало на изборима.

Према Укупном извештају, на изборе за одборнике у Скупштини Града Новог Сада изашло је 167.135 бирача, односно 49,27 одсто од укупног броја бирача, од чега је важећих гласачких листића било 163.437, односно 97,84 одсто и 3.610 неважећих гласачких листића, односно 2,16 одсто. Пошто је у међувремену било приговора опозиције на Укупни извештај и nnakon што је овај процес завршен, стекли су се услови да Градска изборна комисија додели мандате. Наредни корак је заказивање конститутивне седнице Скупштине града на којој се верификују мандати, бира руководство градског парламента, а из скупштинског сазива бира се градоначелник највећег војвођанског града. Скупштина на предлог изабраног градоначелника бира и чланове Градског већа.

Изборна листа „ Александар Вучић- Нови Сад сутра”  добила је 87.791 глас, односно 52,55 одсто – 45 мандата. Изборна листа „Удружени за слободан Нови Сад– Српска коалиција НАДА (НОВИ ДСС, ПОКС) добила је 40.541 глас, односно 24,27 одсто – 21 мандат. Изборна листа „Др Саво Манојловић- И ја сам Нови Сад- Крени-промени” добила је 16.723 гласа, односно 10,01 одсто – 8 мандата. Изборна листа Хероји – Миша Бачулов добила је 6.332 гласа, одосно 3,79 одсто – 3 мандата. Изборна листа Савез војвођанских Мађара др Балинт Пастор добила је 2.062 гласа, односно 1,23 одсто – 1 мандат.

Међу првих 45 кандидата, од којих је 24 мушкараца и 21 жена, за одборнике Скупштине Града на листи „Александар Вучић - Нови Сад сутра” 34 је из Српске напредне странке (СНС), пет из Социјалистичке партије Србије (СПС), двоје из Српске радикалне странке (СРС) и по један кандидат из Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије (ПУПС), Социјалдемократске партије Србије (СДПС), Покрета социјалиста (ПС) и Заветника. Прва на листи је проф. др Весна Туркулов, лекар специјалиста инфектолог субспецијалиста геронтолог и бивша начелница Инфективне клинике у Новом Саду.

На другом месту је садашњи градоначелник Милан Ђурић који је на тој функцији од 2022. године. Треће место припало је коалиционом партнеру СПС-у  и магистарки књижевности Душанки Ђокић, а четврто доценту др Драгану Стајићу (СНС). На петом месту је шефица делегације Србије у Савету Европе Биљана Пантић Пиља (СНС).  Шесто место припало је ПУПС- у и вишем официру у пензији Радомиру Миленковићу. На седмом месту је Цвија Васић секретарка ГО СНС и дугогодишња одборница у Новом Саду, потом следи Жарко Мићин, а одмах иза њега је чланица Градско већа за образовање Дина Вучинић. Председница Скупштине Града Јелена Маринковић Радомировић је на 11 месту, а заменик градоначелника Игор Црнобарац на 14. Од коалиционих партнера Ђурађ Јакшић (СРС) је на 10 месту.

Када је реч о листи „Удружени за слободан Нови Сад” од 21 кандидата 13 је мушкараца и осам жена. Први на листи је председник ГО Новог ДСС-а Милош Тубић.  Други је Вељко Крстоношић који је био одборник у Скупштини града у три мандата од 2008. до 2020. године, а био је и кандидат за градоначелника ДС-а 2016. године. На трећем месту је Јасмина Илић из странке „Србија Центар Срце”, иза ње је Маја Мрнуштик(ЛСВ). Потпредседник НПС Борислав Новаковић је на петом месту. Председник ГО ССП Владимир Врсајков је на шестом месту, а активиста ГП „Браво” Миран Погачар је 19. на листи.

Од осам кандидата за одборнике са листе „Крени промени” шест је мушакара и две жене. Први је адвокат  Данило Бабић.

Првих троје на листи „Хероји” је спортски тренер Миша Бачулов, адвокат Милан Алановић и доктор медицинских наука Катарина Бачулов. Носилац листе СВМ-а је Ђула Киш, дипломирани инжењер агрономије.

Е. Д.

Фото: „Дневник”

Аутор:
Пошаљите коментар
ГИК НОВОГ САДА УСВОЈИО УКУПНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗБОРИМА У Скупштини града 5 листа, СНС 45 мандата

ГИК НОВОГ САДА УСВОЈИО УКУПНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗБОРИМА У Скупштини града 5 листа, СНС 45 мандата

25.06.2024. 11:43 11:46