Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STEKLI SE USLOVI ZA ZAKAZIVANJE KONSTITUTIVNE SEDNICE NOVOSADSKOG PARLAMENTA Listi oko SNS-a 45 od 78 odbornika

15.07.2024. 09:30 14:20
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Gradska izborna komisija Novog Sada donelaje Rešenje o dodeli 78 odbrničkih mandata i prihvatila Izveštaj o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine Grada Novog Sada održanih 2. juna 2024. godine.

Rok za zakazaivanje konstitutivne sednice novosadske skupštine je 15 dana od utvrđivanja rezultata izbora.

Prethodno je GIK  25. juna usvojio  Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornik Skupštine Grada Novog Sada. Mandati su dodeljeni prema redosladu na izbodnoj listi.  Cenzus je prešlo pet lista od 14 koliko je učestvovalo na izborima.

Prema Ukupnom izveštaju, na izbore za odbornike u Skupštini Grada Novog Sada izašlo je 167.135 birača, odnosno 49,27 odsto od ukupnog broja birača, od čega je važećih glasačkih listića bilo 163.437, odnosno 97,84 odsto i 3.610 nevažećih glasačkih listića, odnosno 2,16 odsto. Pošto je u međuvremenu bilo prigovora opozicije na Ukupni izveštaj i nnakon što je ovaj proces završen, stekli su se uslovi da Gradska izborna komisija dodeli mandate. Naredni korak je zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada na kojoj se verifikuju mandati, bira rukovodstvo gradskog parlamenta, a iz skupštinskog saziva bira se gradonačelnik najvećeg vojvođanskog grada. Skupština na predlog izabranog gradonačelnika bira i članove Gradskog veća.

Izborna lista „ Aleksandar Vučić- Novi Sad sutra”  dobila je 87.791 glas, odnosno 52,55 odsto – 45 mandata. Izborna lista „Udruženi za slobodan Novi Sad– Srpska koalicija NADA (NOVI DSS, POKS) dobila je 40.541 glas, odnosno 24,27 odsto – 21 mandat. Izborna lista „Dr Savo Manojlović- I ja sam Novi Sad- Kreni-promeni” dobila je 16.723 glasa, odnosno 10,01 odsto – 8 mandata. Izborna lista Heroji – Miša Bačulov dobila je 6.332 glasa, odosno 3,79 odsto – 3 mandata. Izborna lista Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor dobila je 2.062 glasa, odnosno 1,23 odsto – 1 mandat.

Među prvih 45 kandidata, od kojih je 24 muškaraca i 21 žena, za odbornike Skupštine Grada na listi „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra” 34 je iz Srpske napredne stranke (SNS), pet iz Socijalističke partije Srbije (SPS), dvoje iz Srpske radikalne stranke (SRS) i po jedan kandidat iz Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS), Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Pokreta socijalista (PS) i Zavetnika. Prva na listi je prof. dr Vesna Turkulov, lekar specijalista infektolog subspecijalista gerontolog i bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu.

Na drugom mestu je sadašnji gradonačelnik Milan Đurić koji je na toj funkciji od 2022. godine. Treće mesto pripalo je koalicionom partneru SPS-u  i magistarki književnosti Dušanki Đokić, a četvrto docentu dr Draganu Stajiću (SNS). Na petom mestu je šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope Biljana Pantić Pilja (SNS).  Šesto mesto pripalo je PUPS- u i višem oficiru u penziji Radomiru Milenkoviću. Na sedmom mestu je Cvija Vasić sekretarka GO SNS i dugogodišnja odbornica u Novom Sadu, potom sledi Žarko Mićin, a odmah iza njega je članica Gradsko veća za obrazovanje Dina Vučinić. Predsednica Skupštine Grada Jelena Marinković Radomirović je na 11 mestu, a zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac na 14. Od koalicionih partnera Đurađ Jakšić (SRS) je na 10 mestu.

Kada je reč o listi „Udruženi za slobodan Novi Sad” od 21 kandidata 13 je muškaraca i osam žena. Prvi na listi je predsednik GO Novog DSS-a Miloš Tubić.  Drugi je Veljko Krstonošić koji je bio odbornik u Skupštini grada u tri mandata od 2008. do 2020. godine, a bio je i kandidat za gradonačelnika DS-a 2016. godine. Na trećem mestu je Jasmina Ilić iz stranke „Srbija Centar Srce”, iza nje je Maja Mrnuštik(LSV). Potpredsednik NPS Borislav Novaković je na petom mestu. Predsednik GO SSP Vladimir Vrsajkov je na šestom mestu, a aktivista GP „Bravo” Miran Pogačar je 19. na listi.

Od osam kandidata za odbornike sa liste „Kreni promeni” šest je mušakara i dve žene. Prvi je advokat  Danilo Babić.

Prvih troje na listi „Heroji” je sportski trener Miša Bačulov, advokat Milan Alanović i doktor medicinskih nauka Katarina Bačulov. Nosilac liste SVM-a je Đula Kiš, diplomirani inženjer agronomije.

E. D.

Foto: „Dnevnik”

Autor:
Pošaljite komentar
GIK NOVOG SADA USVOJIO UKUPNI IZVEŠTAJ O IZBORIMA U Skupštini grada 5 lista, SNS 45 mandata

GIK NOVOG SADA USVOJIO UKUPNI IZVEŠTAJ O IZBORIMA U Skupštini grada 5 lista, SNS 45 mandata

25.06.2024. 11:43 11:46