light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПАКЛЕНО ЈЕ И НОЋУ, не можеш ока склопити! Ево како да се НАСПАВАТЕ ПО ОВОЈ ВРУЋИНИ Клима није решење, ТРИК је у нечем другом

10.07.2024. 19:06 20:04
Пише:
Извор: Ilustracija/pixabay.com

Када се загреју зидови, и када имате утисак да се кувате од топлоте, мука жива је наспавати се, чак и са упаљеним клима уређајем.

Међутим, уз мало труда можете да помогнете себи и поштено се наспавате чак и када је напољу темепература изнад 30 степени Целзијуса.

Професор Кевин Морган, бивши директор Клинике за истраживање сна Универзитета у Лофбору саветује:

Заборавите на дремку

Врућина нас умара много више него што је уобичајено. И то је сасвим нормално јер организам троши додатну енергију како би регулисало температуру тела.

Иако вам нагон говори другачије, ако сте лоше спавали током ноћи, покушајте да избегнете дремање током дана. Уосталом, када је вруће - спавање је само за ноћ.

Држите се рутине

Топло време може да вас натера да промените навике. Ипак, покушајте да се држите рутине јер постоји могућност да вам промена дневног ритма уништи сан. Идите на спавање као и до сада.

Проветравајте собу

Водите рачуна да спаваћа соба буде проветрена и охлађена колико је то могуће.Током дана, спустите ролетне и затворите прозоре на сунчаној страни да топао ваздух не би улазио у кућу.

Промена постељине

Ослободите се непотребне постељине, али задржите лагане покриваче. Танки памучни прекривачи упијају зној.

Колико год да је вруће у спаваћој соби, температура вашег тела ће пасти током ноћи. Зато нам је понекад у сну хладно и када је температура ваздуха већа од 30 степени Целзијуса.

Вентилатори

Чак и најмањи вентилатор током ноћи може да вам помогне, поготово ако је влажност ваздуха висока.

Вентилатори подстичу испаравање зноја и олакшавају вашем телу да регулише унутрашњу температуру.

Ако немате вентилатор, напуните термофор ледом.

Хидратација

Пијте довољно воде током дана, али избегавајте да се наливате пре него што одете на спавање.

Жеђ вас вероватно неће пробудити - али хоће потреба за одласком у тоалет.

Водите рачуна о томе шта пијете

Водите рачуна које сокове пијете. Многи од њих задрже доста кофеина који утиче на нервни систем и одржавају нас будним. Избегавајте и превелику конзумацију алкохола.

Само опуштено

Ако се мучите да заспите, устаните и покушајте да радите нешто што ће вас умирити. Читајте, пишите или можда сложите чарапе. Само једно не смете никао да урадите, а то је да узмете телефон или игрицу - плаво светло екрана доказано разбија сан.

Водите рачуна о деци

Деца имају прилично чврст сан, али могу да буду осетљива на промене расположења и нову рутину у кући. Побрините се да иду на купање и спавање у уобичајено време.

Као део рутине, портал британског Министарства здравља НХС препоручује млаке купке. Побрините се да вода није превише хладна.

Беба не може да вам каже када јој је превише топло или хладно, па је зато битно да јој чешће мерите температуру. Најбоље ће спавати ако је спољна температура између 16 и 20 степени Целзијуса.

Можете да поставите термометар у собу у којој беба спава или да пипнете бебино чело, стомак или леђа да проверите да ли им је топло, наводи Би-Би-Си.

Навикните се на промене

Иако је многима неопходно осам сати сна сваке ноћи како би могли да функционишу, имајте у виду да већина људи може нормално да функционише и након што се ноћ или две не наспава.

Дневник/Срећна република

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ТРОПСКА ВРУЋИНА РАДИ СВОЈЕ, РЗАВ БАШ ОПАО, ПРОТОК НА ВОДОЗАХВАТУ 2.200 ЛИТАРА Ако настави да опада увешће се строге рестрикције, грађани морају да приштеде

ТРОПСКА ВРУЋИНА РАДИ СВОЈЕ, РЗАВ БАШ ОПАО, ПРОТОК НА ВОДОЗАХВАТУ 2.200 ЛИТАРА Ако настави да опада увешће се строге рестрикције, грађани морају да приштеде

10.07.2024. 16:31 16:38