broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН НАЈВЕЋИ СРПСКИ И СВЕТСКИ НАУЧНИК: НИКОЛА ТЕСЛА ЈЕ ПРАВИ ТВОРАЦ ИНТЕРНЕТА У чудесној глави нашег иноватора све је настало још 1900. године

10.07.2024. 16:50 18:09
Пише:
Извор: АИ, АгитПРОП

Иако се кунемо у то да о Николи Тесли знамо апсолутно све, мало ко зна да је наш геније први на свету замислио интернет и то представио још 1900. године, у свом пројекту бежичног преноса „Светски систем“.

Управо о томе говори мултимедијални пројекат Лазара Бошковића „Тесла први замислио интернет“, чији је веб-сајт teslainternet.rs ових дана пуштен у рад, у част Теслиног рођендана. Он је настао у занимљивом садејству аутора концепта, текста и дизајна, и генеративне вештачке интелигенције која је креирала ретро илустрације у стилу 1900. године. Продукција је дело агенције АгитПРОП, чији је Бошковић власник. Подсећамо, иначе, да је на данашњи дан, 10. јул, рођен Никола Тесла.

Теслина замисао на преласку из 19. у 20. век је била да све облике тадашњих електронских комуникација повеже у један – Светски систем, а да корисници све то добију кроз бежичну везу, без обзира на врсту садржаја и удаљеност. Баш као што то данас ради интернет – повезивање свих дигиталних комуникација у једну целину! Управо онако како је наш геније то од почетка сагледавао. Ево како је  1900. описао свој „Светски систем“ и његове практичне мултимедијалне могућности употребе:

„Омогућава не само тренутни и прецизни бежични пренос било које врсте сигнала, порука или знакова, у све делове света, већ и међусобно повезивање постојећих телеграфских, телефонских и других сигналних станица...“ “Јефтин пријемник, не већи од ручног сата, омогући ће му да слуша било где, на копну или мору, говор који се држи или музику која се свира на неком другом месту, колико год далеко било.“

- Реч интернет је 1974. први пут званично употребљена у документу РФЦ675, протоколу који је писао Винтон Церф, један од очева интернета – каже Лазар Бошковић, у краткој анализи историје данас најважније мреже на свету. – За разлику од свега тога, Теслин “интернет” је од почетка (1900) паметно назван “светски систем” јер је, каже, замишљен са бежичним преносом, предвиђен за мултимедијалне могућности, и доступан свима и свуда, и то бесплатно.

Говорећи тадашњим техничким речником, Тесла је у 12 тачака описао оно што данас познајемо, користимо и зовемо бежични интернет, мобилна телефонија и ГПС, а све то везано за мултимедијалну комуникацију на даљину.

У пројекту „Тесла први замислио интернет“, Теслине замисли су дате упоредо са 12 данашњих дигиталних појмова: E-mail, Дигитал цертифицате, ВОИП, РШ, Инстант Мешагинг app, ВПН, Streaming медиа, НТП, ЕДИ, ГПС, Дигитал принтинг и ФТП.

Како? Ево овако: У “Светском систему” Тесла прича о “међусобном повезивању постојећих телефонских централа или канцеларија широм света” илити данашњој електронској пошти, али и ВОИП технологији, односно, телефонији преко интернета. На списку је и “тајна државна телеграфска служба чији рад није могуће ометати – дигитални сертификат који нам омогућује улазак у банчин систем, или очитавање личне карте, на пример.

Теслина замисао на преласку из 19. у 20. век је била да све облике тадашњих електронских комуникација повеже у један – Светски систем, а да корисници све то добију кроз бежичну везу

Тесла је замислио и “универзалну дистрибуцију општих вести” или чувени RSS фид, као и “пренос обавештајних података за искључиво личну употребу” – или инстант месиџинг (СМС, Вајбер, WhatsApp). Замислио је и систем преноса музике, односно Yootube и Spotify, а у то се лепо може углавити и сваки вид преноса дигиталног садржаја, односно, стриминг сајтови и апликације, попут Нетфлиџа. Има тога још: “Светски систем” предвидео је “успостављање универзалне поморске службе која омогућава навигаторима свих бродова савршено управљање без компаса, да одреде тачну локацију, време и брзину, да се спрече судари и катастрофе…” у народу познат као ГПС.


Ново рухо старе идеје

Лазар Бошковић, аутор овог пројекта, новинар је, водитељ и аутор креативних концепата и садржаја, креативни консултант за свеканални маркетинг и дигитални стратег у области комуникационих стратегија.

Пројекат “Тесла први замислио интернет” настао је током лета 2024, као нова и проширена везија пројекта “Теслина визија интернета” реализованог давне 2012.


А да је правде и времеплова, Тесла би данас био најбогатији човек на свету јер су три његова патента поставила камен-темељац за оно што интернет данас представља. “Начин управљања и апаратура механизма за управљање покретним пловним објектима или возилима”, који је изнедрио бродић на даљинско управљање, “Систем сигнализације” и “Метод сигнализације” који садрже основни елеменат рачунарског процесора сваког дигиталног уређаја – логичко коло АНД – поручује Бошковић.

Ех, да је среће.

Ивана Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
ВИЗИЈА БУДУЋНОСТИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ Ево шта је велики научник предвидео да ће се догодити до 2035. године МНОГО СЕ ВЕЋ ОБИСТИНИЛО

ВИЗИЈА БУДУЋНОСТИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ Ево шта је велики научник предвидео да ће се догодити до 2035. године МНОГО СЕ ВЕЋ ОБИСТИНИЛО

09.02.2024. 11:53 16:33
ТЕСЛА ПИО ЧАШИЦУ ДНЕВНО ОВОГ ПИЋА Тврдио је да ПРОДУЖАВА ЖИВОТ

ТЕСЛА ПИО ЧАШИЦУ ДНЕВНО ОВОГ ПИЋА Тврдио је да ПРОДУЖАВА ЖИВОТ

13.06.2024. 10:28 10:39