broken clouds
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЛАН ЂУРИЋ: НОВИ САД УЛАЖЕ У ОПРЕМАЊE ИГРАЛИШТА И РЕКРЕАТИВНИХ ТЕРЕНА У плану је 47 нових места за малишане; Ево и где ће налазити

04.07.2024. 09:42 10:06
Пише:
Извор: Dnevnik

Једно од највећих улагања, када је реч о уређивању и опремању игралишта и рекреативних терена у Новом Саду, које подразумева постављање 47 нових терена на територији сваке Месне заједнице ускоро би могла да се реализује пошто је посао за набавку и уградњу опреме и подлога, чија вредност је процењена на готово 301,7 милиона динара, без ПДВ-а, поверен групи понуђача.

У оквиру пројекта предвиђена је набавка 52 различите справе за дечја игралишта и теретане на отвореном, између осталог, више врста мултифункционалних композиција, љуљашки, клацкалица, њихалица, кула с тобоганом, пењалица, интерактивних панела, вртешки, зип-лајн композиција, те реквизита за вежбе пропадања, згибове, али и симулацију ходања и веслања. Када је реч о мобилијару, биће набављено 40 клупа, 20 корпи за отпатке и исто толико информативних табли. 

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је још  почетком године у интервјуу за „Дневник” рекао да за њега у овој години нема лепшег пројекта од одног намењеног за најмлађе Новосађане, за који је у буџету обезбеђен новац.

52 различите справе за дечја игралишта и теретане на отвореном

- Од децембра 2023. године смо примили 252 појединачна предлога за локације за изградњу дечјих игралишта. План је да се 47 игралишта изгради у 47 месних заједница, али пошто је из свих месних заједница стигли по више предлога, нека грађани гласају за локацију и тамо ћемо градити. Највећа улагања су тренутно у нашу децу. Тако ће  остати и у будућности - казао је Ђурић. 

Како је објашњено у документацији, игралишта на територи града постоје, али су у великој мери девастирана и неприлагођена захтевима и потребама деце у савременом времену. Планирана дечја и рекреацона игралишта су нове генерације, нових технологија, прилагођена интересовању и психофизичким способностима деце данас. Усвојен је концепт комбинације стандардних – класичних реквизита за дечја игралишта, али кроз иновативно решење за дату јавну функцију, са започетом идејом остварења здравог окружења за децу различитог узраста, за развој моторичких функција и спортског духа. Игралишта су прилагођена психо-моторичком статусу малишана од једне до пет година, па све до оних од 14 и више година старости. 

Највећа улагања су тренутно у нашу децу. Тако ће остати и у будућности (градоначелник Милан Ђурић)

Подсетимо половином децембра прошле године Град Нови Сад је позвао Новосађане да преко сајта „ТвојГрад” предложе места за нова игралишта, а на основу којих су стручне службе одредиле где ће бити радова. Посебно је наглашено да је мишљење грађана од изузетног значаја, као и да су предлози локација у различитим квартовима и комшилуцима добродошли. Ова иницијатива имала је за циљ подстицање заједничког избора локација где ће нова дечја игралишта постати места радости, игре и стварања најлепших успомена за малишане.

У одлуци учествовала 1.672 грађанина

У процесу одабира локација учествовала су 1.672 грађанина. Како је објављено на сајту „Твој Град” међу местима које су добиле највише гласова и на којима ће бити реализована поставка дечијих игралишта су МЗ „Житни трг” – код Змај Огњена Вука, МЗ Лиман – Лиман 1, између улице Вељка Петровића и Владислава Каћанског, МЗ Лиман 3 –у парку „Бановић Страхиње“, МЗ 7. јули –у околини Булевара Европе 28, МЗ „Братство” –обнова телепског парка, МЗ „Никола Тесла” Булевар патријарха Павла, МЗ „Гаврило Принцип” – на углу Стевана Христића и Партизанских база, МЗ Бистрица –између улица Сељачких буна и Каће Дејановић, МЗ „Раднички” – на простору Браће Могин 2, МЗ Детелинара – између улица Н. Петровић, К. Станковића, М. Грчића и Ј. Чмелика, МЗ „Омладински покрет” – Париске комуне између улаза 32-40, МЗ „Сава Ковачевић” – између Краљевића Марка и Фелеги Тивадара, МЗ Подбара – код Алмашке цркве и Свиларе, МЗ Петроварадин – у улици Јоже Влаховића, преко пута Дома здравља, МЗ Каћ – двориште вртића „Звончић”, МЗ Руменка – на углу улице Ј. Ј. Змај и Цара Лазара и МЗ Кисач – у центру.

С. Ковач

Фото: Дневник

Аутор:
Пошаљите коментар
ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЛАН ЂУРИЋ ЗА „ДНЕВНИК”: Нови Сад улаже у дечја игралишта, теретане на отвореном и здрав живот

ГРАДОНАЧЕЛНИК МИЛАН ЂУРИЋ ЗА „ДНЕВНИК”: Нови Сад улаже у дечја игралишта, теретане на отвореном и здрав живот

02.10.2023. 09:29 09:51
Граде се и опремају нова дечја игралишта, теретане на отвореном...

Граде се и опремају нова дечја игралишта, теретане на отвореном...

02.04.2022. 14:59 15:05