Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ: NOVI SAD ULAŽE U OPREMANJE IGRALIŠTA I REKREATIVNIH TERENA U planu je 47 novih mesta za mališane; Evo i gde će nalaziti

04.07.2024. 09:42 10:06
Piše:
Izvor: Dnevnik

Jedno od najvećih ulaganja, kada je reč o uređivanju i opremanju igrališta i rekreativnih terena u Novom Sadu, koje podrazumeva postavljanje 47 novih terena na teritoriji svake Mesne zajednice uskoro bi mogla da se realizuje pošto je posao za nabavku i ugradnju opreme i podloga, čija vrednost je procenjena na gotovo 301,7 miliona dinara, bez PDV-a, poveren grupi ponuđača.

U okviru projekta predviđena je nabavka 52 različite sprave za dečja igrališta i teretane na otvorenom, između ostalog, više vrsta multifunkcionalnih kompozicija, ljuljaški, klackalica, njihalica, kula s toboganom, penjalica, interaktivnih panela, vrteški, zip-lajn kompozicija, te rekvizita za vežbe propadanja, zgibove, ali i simulaciju hodanja i veslanja. Kada je reč o mobilijaru, biće nabavljeno 40 klupa, 20 korpi za otpatke i isto toliko informativnih tabli. 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je još  početkom godine u intervjuu za „Dnevnik” rekao da za njega u ovoj godini nema lepšeg projekta od odnog namenjenog za najmlađe Novosađane, za koji je u budžetu obezbeđen novac.

52 različite sprave za dečja igrališta i teretane na otvorenom

- Od decembra 2023. godine smo primili 252 pojedinačna predloga za lokacije za izgradnju dečjih igrališta. Plan je da se 47 igrališta izgradi u 47 mesnih zajednica, ali pošto je iz svih mesnih zajednica stigli po više predloga, neka građani glasaju za lokaciju i tamo ćemo graditi. Najveća ulaganja su trenutno u našu decu. Tako će  ostati i u budućnosti - kazao je Đurić. 

Kako je objašnjeno u dokumentaciji, igrališta na teritori grada postoje, ali su u velikoj meri devastirana i neprilagođena zahtevima i potrebama dece u savremenom vremenu. Planirana dečja i rekreacona igrališta su nove generacije, novih tehnologija, prilagođena interesovanju i psihofizičkim sposobnostima dece danas. Usvojen je koncept kombinacije standardnih – klasičnih rekvizita za dečja igrališta, ali kroz inovativno rešenje za datu javnu funkciju, sa započetom idejom ostvarenja zdravog okruženja za decu različitog uzrasta, za razvoj motoričkih funkcija i sportskog duha. Igrališta su prilagođena psiho-motoričkom statusu mališana od jedne do pet godina, pa sve do onih od 14 i više godina starosti. 

Najveća ulaganja su trenutno u našu decu. Tako će ostati i u budućnosti (gradonačelnik Milan Đurić)

Podsetimo polovinom decembra prošle godine Grad Novi Sad je pozvao Novosađane da preko sajta „TvojGrad” predlože mesta za nova igrališta, a na osnovu kojih su stručne službe odredile gde će biti radova. Posebno je naglašeno da je mišljenje građana od izuzetnog značaja, kao i da su predlozi lokacija u različitim kvartovima i komšilucima dobrodošli. Ova inicijativa imala je za cilj podsticanje zajedničkog izbora lokacija gde će nova dečja igrališta postati mesta radosti, igre i stvaranja najlepših uspomena za mališane.

U odluci učestvovala 1.672 građanina

U procesu odabira lokacija učestvovala su 1.672 građanina. Kako je objavljeno na sajtu „Tvoj Grad” među mestima koje su dobile najviše glasova i na kojima će biti realizovana postavka dečijih igrališta su MZ „Žitni trg” – kod Zmaj Ognjena Vuka, MZ Liman – Liman 1, između ulice Veljka Petrovića i Vladislava Kaćanskog, MZ Liman 3 –u parku „Banović Strahinje“, MZ 7. juli –u okolini Bulevara Evrope 28, MZ „Bratstvo” –obnova telepskog parka, MZ „Nikola Tesla” Bulevar patrijarha Pavla, MZ „Gavrilo Princip” – na uglu Stevana Hristića i Partizanskih baza, MZ Bistrica –između ulica Seljačkih buna i Kaće Dejanović, MZ „Radnički” – na prostoru Braće Mogin 2, MZ Detelinara – između ulica N. Petrović, K. Stankovića, M. Grčića i J. Čmelika, MZ „Omladinski pokret” – Pariske komune između ulaza 32-40, MZ „Sava Kovačević” – između Kraljevića Marka i Felegi Tivadara, MZ Podbara – kod Almaške crkve i Svilare, MZ Petrovaradin – u ulici Jože Vlahovića, preko puta Doma zdravlja, MZ Kać – dvorište vrtića „Zvončić”, MZ Rumenka – na uglu ulice J. J. Zmaj i Cara Lazara i MZ Kisač – u centru.

S. Kovač

Foto: Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ ZA „DNEVNIK”: Novi Sad ulaže u dečja igrališta, teretane na otvorenom i zdrav život

GRADONAČELNIK MILAN ĐURIĆ ZA „DNEVNIK”: Novi Sad ulaže u dečja igrališta, teretane na otvorenom i zdrav život

02.10.2023. 09:29 09:51
Grade se i opremaju nova dečja igrališta, teretane na otvorenom...

Grade se i opremaju nova dečja igrališta, teretane na otvorenom...

02.04.2022. 14:59 15:05