clear sky
17°C
23.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЕНЋАНСКИ „ЖИТОПРОМЕТ” ПУНИ СИЛОСЕ: Рачуна се на рекордних 100.000 тона хлебног зрна

03.07.2024. 13:07 13:19
Пише:
Извор: Дневник/ М. Митровић

СЕНТА: Силоси „Житопромета”  из Сенте , једне од водећих житомлинских компанија у Србији, пуне се ових дана при самом крају жетве пшенице.

У силосима у Сенти и Новом Кнежевцу за десетак дана већ је од произвођача преузето преко 40.000 тона хлебног зрна.

Председник компаније „Житопромет“ Предраг Ђуровић очекује да ће се добар тренд преузимања и откупа пшенице овогодишњег рода континуирано наставити од произвођача и пословних партнера, те да ће се наредних дана за откуп сместити још 20.000 тона овогодишњег рода, а да располажу и са 10.000 тона прелазних залиха из лањске жетве.

- Очекујемо да ћемо у наше силосе током године сместити око 100.000 тона пшенице, темпом којим нам буде налагала производња и потражња наших производа на домаћем и иностраном тржишту, јер то ће задовољити наше потребе до наредне жетве – изјавио је Ђуровић. 

Планирани откуп пшенице овогодишњег рода у „Житопромету“ биће рекордан и у односу на prеthodnu економску годину, јер је из лањске жетве до краја маја ове године, до када је купована пшеница рода 2023. године, откупљено 97.000 тона, од чега је 87.000 тона прерађено, а остатак је прелазна залиха за рад млинова у јулу и августу, док се нова пшеница  у силосима не стабилизује за прераду.

У историји „Житопромета“ то су апсолутно рекордне количине преузете и прерађене пшенице, од пре 140 година када су ударени темељи млинарства у Сенти и 1957. године када је делатност проширена на производњу тестенина и пекарских производа.

Према својим произвођачима и пословним партнерима „Житопромет” је  изашао са аконтационом ценом од 20 динара за килограм плус ПДВ. Уколико се цена на берзи формира навише, Ђуровић најављује да ће доплатити разлику произвођачима или ће аконтациона цена остати као коначна. 

- Наравно, сви они који остављају пшеницу у нашим силосима на чување, они ће пратити ситуацију на берзи и током године продати је када им одговара, уз умањење трошкова чувања које ми имамо, што је устаљена дугогодишња пракса – додао је Ђуровић.

„Житопромету“ сва преузета пшеница служи искључиво за производњу у сопственим погонима, јер како напомиње Ђуровић не баве се трговањем пшеницом. Од 100.000 тона, 90.000 ће се самлети у млиновима и прерадити у погонима фабрике тестенина „Сентела“, пекари у Новом Кнежевцу и у пакцентру ситна паковања брашна упаковати за продају у маркетима.

 У сенћанској компанији увек рачунају да им је потреба око 10.000 тона прелазних залиха које се користе за прераду, да се не користи нова пшеница док технолошки не буде у стању за мељаву. 

Пшеница из овогодишње жетве је заиста врхунски квалитет јер су сви комерцијални параметри : хектолитарска тежина, влага и примесе,  на изванредном нивоу, потврђују у Сенти. 

– Посебно нас задовољава да су технолошки параметри све преузете пшенице овогодишњег рода, које радимо у нашој лабораторији и од стране „Југоинспекта“ такви да нам гарантују врхунски квалитет наших производа. Садржај протеина је у просеку изнад 12,5 а глутен преко 25 посто, што су показатељи који се дуго година нису код нас појавили, тако да имамо стабилан квалитет зрна до сада преузете пшенице и очекујем да ће тако бити и код количина које ћемо преузимати у наредном периоду  - каже Ђуровић.

М. Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар
ИЗВОЗ ХЛЕБНОГ ЖИТА КОНАЧНО РАСТЕ Српска пшеница на светску пијацу добро плови преко Констанце, СМАЊУЈУ СЕ ДОМАЋЕ ЗАЛИХЕ

ИЗВОЗ ХЛЕБНОГ ЖИТА КОНАЧНО РАСТЕ Српска пшеница на светску пијацу добро плови преко Констанце, СМАЊУЈУ СЕ ДОМАЋЕ ЗАЛИХЕ

21.03.2024. 08:41 08:48
У сенћанском „Житопромет-млину” задовољни учинком у жетви

У сенћанском „Житопромет-млину” задовољни учинком у жетви

19.07.2021. 11:03 11:05
СЕНТА ДОБИЛА НОВИ БУНАР ЗА СНАБДЕВАЊЕ ПИЈАЋОМ ВОДОМ Заједничка инвестиција за све становнике Потисја

СЕНТА ДОБИЛА НОВИ БУНАР ЗА СНАБДЕВАЊЕ ПИЈАЋОМ ВОДОМ Заједничка инвестиција за све становнике Потисја

19.06.2024. 11:34 12:00