Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SENĆANSKI „ŽITOPROMET” PUNI SILOSE: Računa se na rekordnih 100.000 tona hlebnog zrna

03.07.2024. 13:07 13:19
Piše:
Izvor: Dnevnik/ M. Mitrović

SENTA: Silosi „Žitoprometa”  iz Sente , jedne od vodećih žitomlinskih kompanija u Srbiji, pune se ovih dana pri samom kraju žetve pšenice.

U silosima u Senti i Novom Kneževcu za desetak dana već je od proizvođača preuzeto preko 40.000 tona hlebnog zrna.

Predsednik kompanije „Žitopromet“ Predrag Đurović očekuje da će se dobar trend preuzimanja i otkupa pšenice ovogodišnjeg roda kontinuirano nastaviti od proizvođača i poslovnih partnera, te da će se narednih dana za otkup smestiti još 20.000 tona ovogodišnjeg roda, a da raspolažu i sa 10.000 tona prelaznih zaliha iz lanjske žetve.

- Očekujemo da ćemo u naše silose tokom godine smestiti oko 100.000 tona pšenice, tempom kojim nam bude nalagala proizvodnja i potražnja naših proizvoda na domaćem i inostranom tržištu, jer to će zadovoljiti naše potrebe do naredne žetve – izjavio je Đurović. 

Planirani otkup pšenice ovogodišnjeg roda u „Žitoprometu“ biće rekordan i u odnosu na prethodnu ekonomsku godinu, jer je iz lanjske žetve do kraja maja ove godine, do kada je kupovana pšenica roda 2023. godine, otkupljeno 97.000 tona, od čega je 87.000 tona prerađeno, a ostatak je prelazna zaliha za rad mlinova u julu i avgustu, dok se nova pšenica  u silosima ne stabilizuje za preradu.

U istoriji „Žitoprometa“ to su apsolutno rekordne količine preuzete i prerađene pšenice, od pre 140 godina kada su udareni temelji mlinarstva u Senti i 1957. godine kada je delatnost proširena na proizvodnju testenina i pekarskih proizvoda.

Prema svojim proizvođačima i poslovnim partnerima „Žitopromet” je  izašao sa akontacionom cenom od 20 dinara za kilogram plus PDV. Ukoliko se cena na berzi formira naviše, Đurović najavljuje da će doplatiti razliku proizvođačima ili će akontaciona cena ostati kao konačna. 

- Naravno, svi oni koji ostavljaju pšenicu u našim silosima na čuvanje, oni će pratiti situaciju na berzi i tokom godine prodati je kada im odgovara, uz umanjenje troškova čuvanja koje mi imamo, što je ustaljena dugogodišnja praksa – dodao je Đurović.

„Žitoprometu“ sva preuzeta pšenica služi isključivo za proizvodnju u sopstvenim pogonima, jer kako napominje Đurović ne bave se trgovanjem pšenicom. Od 100.000 tona, 90.000 će se samleti u mlinovima i preraditi u pogonima fabrike testenina „Sentela“, pekari u Novom Kneževcu i u pakcentru sitna pakovanja brašna upakovati za prodaju u marketima.

 U senćanskoj kompaniji uvek računaju da im je potreba oko 10.000 tona prelaznih zaliha koje se koriste za preradu, da se ne koristi nova pšenica dok tehnološki ne bude u stanju za meljavu. 

Pšenica iz ovogodišnje žetve je zaista vrhunski kvalitet jer su svi komercijalni parametri : hektolitarska težina, vlaga i primese,  na izvanrednom nivou, potvrđuju u Senti. 

– Posebno nas zadovoljava da su tehnološki parametri sve preuzete pšenice ovogodišnjeg roda, koje radimo u našoj laboratoriji i od strane „Jugoinspekta“ takvi da nam garantuju vrhunski kvalitet naših proizvoda. Sadržaj proteina je u proseku iznad 12,5 a gluten preko 25 posto, što su pokazatelji koji se dugo godina nisu kod nas pojavili, tako da imamo stabilan kvalitet zrna do sada preuzete pšenice i očekujem da će tako biti i kod količina koje ćemo preuzimati u narednom periodu  - kaže Đurović.

M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
IZVOZ HLEBNOG ŽITA KONAČNO RASTE Srpska pšenica na svetsku pijacu dobro plovi preko Konstance, SMANJUJU SE DOMAĆE ZALIHE

IZVOZ HLEBNOG ŽITA KONAČNO RASTE Srpska pšenica na svetsku pijacu dobro plovi preko Konstance, SMANJUJU SE DOMAĆE ZALIHE

21.03.2024. 08:41 08:48
U senćanskom „Žitopromet-mlinu” zadovoljni učinkom u žetvi

U senćanskom „Žitopromet-mlinu” zadovoljni učinkom u žetvi

19.07.2021. 11:03 11:05
SENTA DOBILA NOVI BUNAR ZA SNABDEVANJE PIJAĆOM VODOM Zajednička investicija za sve stanovnike Potisja

SENTA DOBILA NOVI BUNAR ZA SNABDEVANJE PIJAĆOM VODOM Zajednička investicija za sve stanovnike Potisja

19.06.2024. 11:34 12:00