РЕПОРТЕРИ „ДНЕВНИКА” У ПАДИНИ Мак се увелико жање, али принос је ОВО успело да поквари (ФОТО)
Пољопривредници из Падине у општини Ковачица приводе жетву мака којег су јесенас посејали на око 200 хектара и нису задовољни приносима од око 600 килограма по хектару, јер је киша стигла када је није требало, пре и током цветања.
- Суво и топло време маку годи једино у то време, а од сетве до цветања захтева мање топлоте а више влаге. Зато су приноси испод просечних - око 600 килограма по хектару са којима нисмо задовљни - казао је за „Дневник” дугогодишњи произвођач мака Миша Хромчик. - Има поља где је род и нижи испод 600 килограма и ти пољопривредници би могли остати без зараде и доћи у недоумицу шта је боље сејати пшеницу или мак.
По хектару, додао је, у солидним годинама мака треба да буде 700 до 800 килограма по хектару, али спомиње да је било лета када је рода било и тона по хектару.
Хромчик каже да на нашим њивама има око 1.000 хектара под маком чији род углавном завршана на домаћем тржишту, премда има пољопривредника који га као и земљорадници из Падине продају у Словачку.
- Мак се гаји око Бачке Тополе, Бечеја, Српске Црње.... Прошле јесени по први пут посејан је у Сакулама код Опова на 15 јутара. Земљорадници га сеју уместо пшенице, сунцокрета.... Успева на свим земљиштима и није захтевна биљка- појашњава за наш лист Хромчик.
Због кише која је умањила род падински произвођачи очекују да ће га бити мање и на другим њивама у АП Војводине , и неће журити да га продају, ни домаћем тржишту ни у извоз у Словачку, где су мак ранијих година искључиво продавали због добре иноцене и услова које су им обезбеђивали словачки прерађивачи током производње.
- У Словачкој жетва мака предстоји у августи, па ћемо чекати да видимо колико ће га они мати . Са тренутном ценом мака на тамошњем тржишту од 1,6 до 1,7 евра не уклапамо се у трошкове производње. Ранијих година килограм мака смо продавали за 2 до 2,2 евра словачким велетрговинама, али су сада цену спустили , јер су повећали површине под маком. Заједно са Чесима имају ове сезоне 40.000 хектара, а прошле године мак су скидали са 26.000 хектара. С друге стране ми нисмо више уговорима обавезни да мак одмах продамо већ сада можемо да пратимо берзанске цене и одлучујемо када ћемо изађи на словачко тржиште. А пошто се мак може чувати нема разлога да журимо, јер у жетву нисмо кретали док влажност мака није била између шест до осам процената.
Хромчик наглашава да словачком тржишту продају мак из чауре, као полупроизвод у којем се налази осам до десет посто нечистоће.
- Такав мак словачки прерађивачи дорађују по стандардима ЕУ, јер ми немамо машине за ниво чистоће који се тамо захтева - каже Хромчик.
З. Делић