light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УДРУЖЕЊЕ СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ – ОРГАНИЗАЦИЈА СРЕМСКА МИТРОВИЦА БРОЈИ 200 ЧЛАНОВА Највећи проблем особа са инвалидитетом је запошљавање

25.06.2024. 09:43 10:19
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Удружење слепих и слабовидих у Сремској Митровици је организација чланица Савеза слепих Србије, основана 2003. године, са циљем заступања права особа са инвалидитетом.

У организацији је удружено 200 чланова, међу којима је и неколико школараца, на чијем челу је Горданка Роган, а за лист „Дневник”  каже да проблема има, но највећи је запошљавање, што траје већ годинама уназад. Горданкину тврдњу потврдила је и секретарка у том удружењу, Мирјана Теодоровић, без које, као јединог члана који види, ништа не би могли да постигну до сада, каже председница. Она им је велики ослонац, јер је увек ту када им је потребна.

Највећи проблем је запошљавање особа са инвалидитетом, нарочито слепих и слабовидих. Радије ће послодавци платити „пенал”, него их запослити. Постоји категоризација рада за послове које они могу да обављају и неће нико да их зове. Особе са инвалидитетом морају да остваре минимум пет година радног стажа, а Горданка сада има две и по године, и можемо је запослити само путем јавних радова, које организује Национална служба за запошљавање, међутим ове године их у Сремској Митровици нема, па ни она неће нажалост ове године моћи да ради –  прича Теодоровић, додавши да је један од циљева удружења управо повећати видљивост особа са инвалидитетом и апеловати на институције да се тај проблем почне решавати.

Како каже Горданка, један од проблема им представља и кретање по граду, с обзиром на то да нема тактилних прелаза, а од два звучна семафора сада ниједан није у функцији, а њима они много значе у саобраћају. Последње што су тражили јесте да се омогући већи број паркинг места за инвалиде и он јесте повећан, но надали су се да ће једно осванути и испред њихових просторија.

– Трудимо се да изађемо у сусрет нашим члановима и помажемо кад год нам се неко обрати, у случају да им нешто треба написати, или помоћи око социјалног, или им треба нешто прочитати. За социјално угрожене чланове правимо пакете хране и хигијене, а дарујемо им и одећу и обућу. Обезбедили смо и деци новогодишње пакетиће. Набављали смо све ствари колико смо могли, али бисмо волели да нам финансирање буде много боље, како бисмо и ми могли да спроводимо више активности са нашим члановима, и можда организујемо некле излете и посете разним инститцујама – рекла је Горданка.

Што се тиче финансирања локалне самоуправе, Роган каже да на годишњем нивоу добијају 320.000 динара за редован рад, што им не покрива довољно за све трошкове, с обзиром на то да плаћају закуп пословног простора и остале трошкове који иду на месечном нивоу уз то, а укључени су и у набавку одређених помагала за чланове.

Преко Републичког фонда за здравствено осигурање они могу да остваре права на помагала и то користе. Захтев се тражи засебно, шаље се комисији, која то одобри или не, а чланови дођу код нас по то што им је обезбеђено. Пишемо пројекте за које нам одобре средства и није то увек колико ми тражимо, али се уклапамо у оно што имамо. Тако смо путем пројеката успели да обезбедимо говорни софтвер, или средства за обуке на Брајевом писму, а последња нам је била девојчица од 15 година. радимо обуке на рачунару са синтетизованим говором, као и обуке ходања са белим штапом. Проблем је што имамо различите старосне структуре унутар удружења и хвала Богу па имамо мало деце, а претежно су то старији од 60 година. Много је непокретних људи, а имамо чланове који нису рођени слепи, већ су били врло активни и у радном односу, а ођедном су изгубили вид, и живот им се потпуно преокренуо и падају у депресију. Сада треба њих извући напоље и укључити их, бар за почетак, код нас у организацвију – прича секретарка Мирјана.

 


Креативне радове презентују на изложби

У удружењу се два пута недељно организују креативне радионице ткања, украшавања стакла, израде миришљавих свећа, те су чланови и те како активни. Радове које стварају током својих дружења и презентују на изложбама, па су тако били два пута у Београду, али и на територији Града Сремске Митровице, када год су у прилици да учествују.


 

Преко пројеката су набавили штапове за ходање, Брајеве машине на реверс, сатове на говор...  Председница Горданка, осим обуке на Брајевом писму, држи и часове оријентације, како би помогли људима да се сналазе у простору и осамостаљују по свом граду.

И. Бакмаз

Фото: С. Шушњевић

Пројекат „Унапређење јавног интереса особа са инвалидитетом” реализује „Дневник Војводина прес”, а суфинансира Град Сремска Митровица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Аутор:
Пошаљите коментар
У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ СЕ БРИНУ О ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Заједничким снагама решавају проблеме

У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ СЕ БРИНУ О ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Заједничким снагама решавају проблеме

18.06.2024. 09:22 09:33
(ФОТО) У КИКИНДСКОЈ ЛИРИ ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЗАПОСЛЕНИХ СУ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Добра пракса заслужује и добру подршку

(ФОТО) У КИКИНДСКОЈ ЛИРИ ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЗАПОСЛЕНИХ СУ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ Добра пракса заслужује и добру подршку

17.06.2024. 12:51 13:02