overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВИ У НОВОМ САДУ (2): ПАРАГЛАЈДИНГ Ако се лети на правилан начин осећај је једнак ВОЖЊИ БИЦИКЛА; Равница је погодна за панорамске ЛЕТОВЕ

18.06.2024. 15:05 15:27
Пише:
Извор: приватна архива

Параглајдинг је екстремни спорт који може бити такмичарског и рекреативног карактера, а подразумева једрење падобраном кроз ваздух.

У последњих петнаестак година овај спорт је постао веома популаран међу ваздухопловним спортовима, јер не захтева велика финансијска средства и један је од најлакших начина да се оствари сан о летењу. Због те  приступачности је могућност самосталног полетања лака и брза, али управо то представља највећи ризик. Полетање без одговарајуће теоретске припреме и практичне обуке и без конторле инструкотра може бити опасно. Због мале брзине лета, свака промена брзине ветра и турбуленција, могу угрозити безбедност. Зато је дуготрајна и систематска обука једини начин да се доживи и дуго ужива у једрењу падобраном а да се притом не смањује безбедност пилота.

Када је реч о параглајдингу као такмичарском спорту, постоје две популарне дисциплине: прелет и прецизно слетање. Прецизно слетање, како и само име каже, јесте надметње у осећају за лет и слетање. Наиме, такмичење из ове дисциплине одвија се тако што сви пилоти који учествују морају да слете и врховима прстију додирну земљу што ближе центру мете, а победник је онај који након шест или десет рунди, у зависности од величине такмичења, скупи најмање центиметара удаљености од центра. Из ове дисциплине организује се лига Србије, а аероклубови морају да конкуришу за одржавање такмичења, и потребно је установити примарне и резервне термине који се јављају свим пријављеним такмичарима. Насупрот надметању у прецизном слетању, такмичење из прелета се у потпуности одвија у ваздуху. Учесници се такмиче у трци параглајдером где се не рачуна само брзина већ и прецизност управљања летелицом.

Компјутерски програм генерише мете кроз које такмичари морају да пролете како би испратили путању трке, а победник је пилот који најбрже пролети кроз све мете. Ова дисциплина популарна је широм света и претендује да у будућности постане олимпијски спорт.

Док је такмичарски параглајдниг пун изазова и неизвесности, рекреативни је одличан за миран доживљај летења уз искусног инструктора. Туристички лет доступан је за свакога и није потребено никакво prеthodno искуство са параглајдером, јер сву одговорност има инструктор који води туру. Овакве панорамске летове организује и аероклуб „Кумулус” који полећу са Тителског брега и туре организују у две категорије, лет од десет минута на висини од 600 метара, и лет од 15 минута на 750 метара.

– Летење параглајдером је потпуно безбедно ако се лети на правилан начин, ја сам већ годинама у ваздуху и када сам тамо горе осећам се једнако безбедно као када возим бицикл – рекао је члан АК „Кумулус” Срђан Кесић. – Када је у питању сама мирноћа лета, у вечерњим часовима уопште нема турбуленција, у летовима који крећу раније зна да их буде, али је осећај као када аутом пређете преко лежећег полицајца.

Кесић је истакао да када временкси услови то дозвољавају, видљивост из ваздуха може бити и преко 200 километара.

– Мислим да је наша равница веома погодна за панорамске летове, нема никаквих планина које би нам скратиле видокруг и сакриле рељефне лепоте које овако можемо видети, заиста је прелеп призор када се на 750 метара висине могу видети и препознати многе планине, реке и језера у околини – казао је Кесић. – Много људи који су летели са нама, су нам рекли како се кају што су ово искуство одлагали збго страха, а доста њих је након тога наставило да се бави овим спортом.

Заинтересовани за туристичке тандем летове могу се јавити на број телефона 063/813–58–72. Обука за добијање дозволе за парглајдинг је комплексна и састоји се од великог броја часова и спада под надлежност Ваздухопловног савеза Србије.

Б. Гуран

Аутор:
Пошаљите коментар
ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВИ у Новом Саду (1) - СПОРТСКО ПАДОБРАНСТВО Дозволом из Ченеја можете ИСКАКАТИ било где на СВЕТУ и колико год пута ЖЕЛИТЕ

ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВИ у Новом Саду (1) - СПОРТСКО ПАДОБРАНСТВО Дозволом из Ченеја можете ИСКАКАТИ било где на СВЕТУ и колико год пута ЖЕЛИТЕ

17.05.2024. 14:10 14:35