Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKSTREMNI SPORTOVI U NOVOM SADU (2): PARAGLAJDING Ako se leti na pravilan način osećaj je jednak VOŽNJI BICIKLA; Ravnica je pogodna za panoramske LETOVE

18.06.2024. 15:05 15:27
Piše:
Izvor: privatna arhiva

Paraglajding je ekstremni sport koji može biti takmičarskog i rekreativnog karaktera, a podrazumeva jedrenje padobranom kroz vazduh.

U poslednjih petnaestak godina ovaj sport je postao veoma popularan među vazduhoplovnim sportovima, jer ne zahteva velika finansijska sredstva i jedan je od najlakših načina da se ostvari san o letenju. Zbog te  pristupačnosti je mogućnost samostalnog poletanja laka i brza, ali upravo to predstavlja najveći rizik. Poletanje bez odgovarajuće teoretske pripreme i praktične obuke i bez kontorle instrukotra može biti opasno. Zbog male brzine leta, svaka promena brzine vetra i turbulencija, mogu ugroziti bezbednost. Zato je dugotrajna i sistematska obuka jedini način da se doživi i dugo uživa u jedrenju padobranom a da se pritom ne smanjuje bezbednost pilota.

Kada je reč o paraglajdingu kao takmičarskom sportu, postoje dve popularne discipline: prelet i precizno sletanje. Precizno sletanje, kako i samo ime kaže, jeste nadmetnje u osećaju za let i sletanje. Naime, takmičenje iz ove discipline odvija se tako što svi piloti koji učestvuju moraju da slete i vrhovima prstiju dodirnu zemlju što bliže centru mete, a pobednik je onaj koji nakon šest ili deset rundi, u zavisnosti od veličine takmičenja, skupi najmanje centimetara udaljenosti od centra. Iz ove discipline organizuje se liga Srbije, a aeroklubovi moraju da konkurišu za održavanje takmičenja, i potrebno je ustanoviti primarne i rezervne termine koji se javljaju svim prijavljenim takmičarima. Nasuprot nadmetanju u preciznom sletanju, takmičenje iz preleta se u potpunosti odvija u vazduhu. Učesnici se takmiče u trci paraglajderom gde se ne računa samo brzina već i preciznost upravljanja letelicom.

Kompjuterski program generiše mete kroz koje takmičari moraju da prolete kako bi ispratili putanju trke, a pobednik je pilot koji najbrže proleti kroz sve mete. Ova disciplina popularna je širom sveta i pretenduje da u budućnosti postane olimpijski sport.

Dok je takmičarski paraglajdnig pun izazova i neizvesnosti, rekreativni je odličan za miran doživljaj letenja uz iskusnog instruktora. Turistički let dostupan je za svakoga i nije potrebeno nikakvo prethodno iskustvo sa paraglajderom, jer svu odgovornost ima instruktor koji vodi turu. Ovakve panoramske letove organizuje i aeroklub „Kumulus” koji poleću sa Titelskog brega i ture organizuju u dve kategorije, let od deset minuta na visini od 600 metara, i let od 15 minuta na 750 metara.

– Letenje paraglajderom je potpuno bezbedno ako se leti na pravilan način, ja sam već godinama u vazduhu i kada sam tamo gore osećam se jednako bezbedno kao kada vozim bicikl – rekao je član AK „Kumulus” Srđan Kesić. – Kada je u pitanju sama mirnoća leta, u večernjim časovima uopšte nema turbulencija, u letovima koji kreću ranije zna da ih bude, ali je osećaj kao kada autom pređete preko ležećeg policajca.

Kesić je istakao da kada vremenksi uslovi to dozvoljavaju, vidljivost iz vazduha može biti i preko 200 kilometara.

– Mislim da je naša ravnica veoma pogodna za panoramske letove, nema nikakvih planina koje bi nam skratile vidokrug i sakrile reljefne lepote koje ovako možemo videti, zaista je prelep prizor kada se na 750 metara visine mogu videti i prepoznati mnoge planine, reke i jezera u okolini – kazao je Kesić. – Mnogo ljudi koji su leteli sa nama, su nam rekli kako se kaju što su ovo iskustvo odlagali zbgo straha, a dosta njih je nakon toga nastavilo da se bavi ovim sportom.

Zainteresovani za turističke tandem letove mogu se javiti na broj telefona 063/813–58–72. Obuka za dobijanje dozvole za parglajding je kompleksna i sastoji se od velikog broja časova i spada pod nadležnost Vazduhoplovnog saveza Srbije.

B. Guran

Autor:
Pošaljite komentar
EKSTREMNI SPORTOVI u Novom Sadu (1) - SPORTSKO PADOBRANSTVO Dozvolom iz Čeneja možete ISKAKATI bilo gde na SVETU i koliko god puta ŽELITE

EKSTREMNI SPORTOVI u Novom Sadu (1) - SPORTSKO PADOBRANSTVO Dozvolom iz Čeneja možete ISKAKATI bilo gde na SVETU i koliko god puta ŽELITE

17.05.2024. 14:10 14:35