clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОД НАС РАСТЕ КАО КОРОВ Спас за срце, смирује аритмију и нервозу

13.06.2024. 17:34 17:41
Пише:
Фото: Youtube printscreen/Zeleno, zdravo i zabavno

Глог је толико лековита биљка да се око ње створила и легенда о томе како је управо Христова круна од трња направљена од ове биљке.

Вековима је глог кориштен за лечење људи и животиња, а колико је моћан говори и чињеница да је укључен и у магијске ритуале. Наиме, постоји веровање да је Христов венац, тј. круна од трња била направљена управо од глога, те да се само са глоговим коцем вампирима може стати на пут.

Било како било, истина је да плод садржи низ здравствених предности те да са правом носи епитет „најлековитије биљке на свету“.

У хомеопатским књигама стоји да је глог вредан као лек за срце, те да је тинктура од њега изузетно добра у спречавању инфаркта.

Ова биљка широко се користи за одржавање здравља крвног система, код високог притиска, слабљења срчаног мишића и срчане аритмије. Препоручује се након срчаног удара, будући да повећава прокрвљеност коронарних крвних судова.

Поспешује активност и бољу исхрану ћелија срчаног мишића. Уопштено би свако изнад 50 година требао повремено узимати тинктуру глога.

Осим срчаних тегоба, глог помаже и код осталих здравствених сметњи као што су:

1. Умор, мањак енергије, лош сан, тешко дисање, вртоглавица, лупање срца, нервоза, шум у ушима.

2. Глог је биљка која има најјаче смирујуће дејство

3. Помаже у менопаузи

4. Помаже при мршављењу, јер избацује вишак воде из организма.

5. Јача везивно ткиво на зглобовима

6. Смирује пробавне тегобе

Плодови глога се беру у јесен када су јаркоцрвени. Плодови се потом суше, али можете их и самлети, а потом осушити и користити за чај.

(Крстарица)

Аутор:
Пошаљите коментар